Δεύτερη δόση αναμνηστική δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό τους με την πρώτη δόση πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικο εμβόλιο της Johnson and Johnson όπως εξηγεί η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου προσθέτοντας πως αυτή η δεύτερη δόση είναι το ανάλογο της τρίτης δόσης των διδοσικών εμβολίων και πως συστήνεται για όλα τα άτομα 18 ετών και άνω.
Της Αλεξία Σβώλου
Οι θάνατοι των τελευταίων ημερών- θάνατοι νέων ανθρώπων από την λοίμωξη του κορωνοϊού δείχνουν με τον πιο αμείλικτο τρόπο την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και στις νεότερες ηλικίες, με νέα μεγάλη μελέτη να δείχνει ότι τα παιδιά συσσωρεύουν υψηλό ιικο φορτίο αντίστοιχο με τον ενηλίκων και μπορούν να λειτουργήσουν σαν ένα «ρεζερβουάρ» δημιουργίας νέων μεταλλάξεων. Τα στοιχεία αυτά καθιστούν ακόμα πιο επιβεβλημένη την ανάγκη να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και στα παιδιά και τους εφήβους και τους νέους ενήλικες πέρα από τους ευπαθείς ηλικιωμένους που φυσικά έχουν απόλυτη προτεραιότητα.
Σε ό,τι αφορά το εμβολιαστικό πρόγραμμα που δραστηριοποιείται με περισσότερες από 300 κινητές μονάδες σε σπίτια και απομακρυσμένες περιοχές κατοίκων της χώρας μας και με περισσότερες από 40 κινητές μονάδες στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, έχει εμβολιαστεί το 62,3 % των Ελλήνων με μία τουλάχιστον δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 71,8 % του ενήλικου πληθυσμού με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι 68,2 % στον ευρωπαϊκό πληθυσμό και 79,2 %στον ενήλικο ευρωπαϊκό πληθυσμό. Με δύο δόσεις έχει εμβολιαστεί το 60% των Ελλήνων ή το 69,4% του ενήλικου πληθυσμού με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι 64,2% του ευρωπαϊκού πληθυσμού και 73,9 % του ενήλικου ευρωπαϊκού πληθυσμού.
Τις τελευταίες 10 μέρες έχουνε κάνει εμβόλιο πρώτης δόσης 52.000 συμπολίτες μας ενώ 204.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει 3η αναμνηστική δόση κι άλλα 40.000 άτομα έχουν κλείσει ραντεβού για την 3η δόση. Από τους κατάκοιτους συμπολίτες μας, 13.000 άτομα έχουν κάνει αίτηση για να μπουν στο πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού και έχουν ήδη εμβολιαστεί 11.000 κατάκοιτοι ενώ 206 γιατροί έχουν συμβληθεί με το πρόγραμμα «ελευθερία» κάνοντας συνολικά 3170 εμβολιασμούς εκ των οποίων οι 1076 έγιναν στα ιατρεία τους και οι 2094 έγιναν στο σπίτι του ασθενούς, όπως αναφέρει ο γενικός γραμματέας φροντίδας υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους
Με τα κινητά συνεργεία που θα βγει και οργώνουνε την περιφέρεια και τις πιο ορεινές περιοχές έχουν πραγματοποιηθεί 11.000 εμβολιασμοί σε ορεινά χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδας ενώ ταυτόχρονα γίνονται εμβολιασμοί σε κλειστούς πληθυσμούς όπως σωφρονιστικά καταστήματα, Ρομά κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών, και κέντρα αστέγων.
Σε ότι αφορά τον εμβολιασμό για την γρίπη η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου είναι ξεκάθαρη: δεν υπάρχει σύσταση για τον γενικό παιδικό πληθυσμό όπως γίνεται στην Αμερική όπου όλα τα παιδιά άνω των έξι μηνών θα πρέπει να εμβολιαστούν για τη γρίπη. Εδώ στην Ελλάδα στοχεύουμε στα ευπαθή παιδιά ή στα παιδιά που ένας άνθρωπος στο σπίτι τους που μένει μαζί τους είναι ευπαθής οπότε πρέπει να προστατευτεί με αυτόν τον τρόπο. Η πρώτη φορά που ένα παιδί εμβολιάζεται για τη γρίπη απαιτεί δύο δόσεις, το εμβόλιο πρέπει να γίνει μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου για να μπορούμε να έχουμε την προστασία από την γρίπη από τα μέσα Δεκεμβρίου, τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο και η ανοσία κράτα το πολύ ένα έτος.