Σάββατο Ιανουάριος 11 2025

Επτά πνιγμοί σε 24 ώρες στη θάλασσα!

Μόλις μπήκαμε στην «καρδιά» του καλοκαιριού και οι πνιγμοί καταγράφουν ανησυχητική αύξηση, με τους ειδικούς να χτυπούν καμπανάκι κινδύνου, δεδομένης και της παρατεταμένης επέλασης του πρώτου καύσωνα του Ιουλίου.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ


Ανησυχητική η αύξηση τους, ενώ μέσα στον Ιούνιο έχασαν τη ζωή τους 45 άνθρωποι, εκ των οποίων οι μισοί λουόμενοι ήταν Έλληνες!


Η πολύ υψηλή θερμοκρασία που αναμένεται να ξεπεράσει τους 42οC και να μετατρέψει σε «καμίνι» αρκετές περιοχές της χώρας, θα οδηγήσει μικρούς και μεγάλους στις παραλίες σε αναζήτηση δροσιάς. Πέρα όμως από τα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει ο ίδιος ο καύσωνας στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (βρέφη, νήπια, παιδιά και ηλικιωμένους) υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι οι οποίοι καραδοκούν για τις ίδιες πληθυσμιακές ομάδες κυρίως στο νερό. Εκεί κινδυνεύουν και οι μετέφηβοι και οι νεαροί ενήλικες, κυρίως λόγω της μενταλιτέ τους να νιώθουν ανίκητοι και αθάνατοι, πιστεύοντας ότι όλα τα κακά μπορούν να συμβούν στους άλλους και όχι στους ίδιους.

Ρεκόρ

Το πρόσφατο θλιβερό πρόσφατο ρεκόρ της φετινής σεζόν που ανέρχεται σε επτά πνιγμούς μέσα σε 24 ώρες, χωρίς να υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα, σίγουρα εγείρει προβληματισμούς. Μέσα στον Ιούνιο έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό 45 άνθρωποι, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί (24 λουόμενοι) ήταν Έλληνες. Οι ελληνικές θάλασσες σαφώς κι ενέχουν παγίδες, όπως ρεύματα που μπορεί να παρασύρουν τους λουόμενους μακριά από τις ακτές, σίφουνες, κύματα και άλλους κινδύνους, αλλά οι περισσότεροι πνιγμοί στατιστικά δεν οφείλονται σε δύσκολες συνθήκες στη θάλασσα αλλά σε υπερεκτίμηση των δυνάμεων ή κολύμβηση υπό την επήρεια αλκοόλ – κάτι που είναι δυστυχώς εξαιρετικά δημοφιλές στις νεαρές ηλικίες.

Φυσικά την κατάσταση επιδεινώνει η έλλειψη κολυμβητικής παιδείας στον νεανικό πληθυσμό της χώρας. Φαίνεται πως η έλλειψη παιδείας συμπεριλαμβάνει και τη συμπεριφορά μας στη θάλασσα. Τα ευρήματα από τις 145 αποστολές που έχουν πραγματοποιήσει από το 2014 έως και το 2023 οι δύο κινητές ιατρικές μονάδες (τα κινητά νοσοκομεία) της Οργάνωσης «Αναγέννηση και Πρόοδος» είναι… ανατριχιαστικά! Από τα 26 απομακρυσμένα και ακριτικά νησιά που έχουν επισκεφθεί σε αυτά τα εννέα χρόνια οι κινητές μονάδες προκύπτει ότι μόνο το 3% του παιδικού πληθυσμού των νησιωτών γνωρίζει ασφαλή κολύμβηση, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Οργάνωσης, αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπαιδικής στο νοσοκομείο «Αττικόν», Παναγιώτης Κουλουβάρης. Αυτό σημαίνει ότι παιδιά που το σπίτι τους είναι στην κυριολεξία δίπλα στο νερό, όπως ισχύει για τη Δονούσα, τη Σχοινούσα, την Ηρακλειά, την Πάτμο, την Ίο, τους Φούρνους, τη Θύμαινα, δεν γνωρίζουν κολύμβηση, με την ασφαλή κολύμβηση να ορίζεται ως η ικανότητα να κολυμπήσει ένα άτομο σε απόσταση 50 μέτρων βγάζοντας το κεφάλι του από το νερό για να αναπνέει.

Επίσης, δεν βοηθά γενικά στις αθλητικές δραστηριότητες το έτερο εύρημα των αποστολών της Οργάνωσης «Αναγέννηση και Πρόοδος», πως το 42% του παιδικού κι εφηβικού πληθυσμού στα νησιά είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, κάτι που συνδέθηκε με τρεις παράγοντες: Την καθιστική ψυχαγωγία μπροστά σε οθόνες, την ανθυγιεινή διατροφή (τα παιδιά για κολατσιό στο σχολείο και εκτός σχολείου καταναλώνουν γαριδάκια, πατατάκια και παχυντικά σφολιατοειδή αντί να εκμεταλλεύονται τα φρούτα του τόπου τους!) και την έλλειψη καθηγητών Φυσικής Αγωγής στα νησιωτικά σχολεία. Για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που είναι και ο δωρητής των Ιατρικών Κινητών Μονάδων, ξεκίνησε το πρόγραμμα «Αθλητικά Μονοπάτια» για να μυήσει τα παιδιά στις αθλητικές δραστηριότητες, που πρέπει να γίνουν τρόπος ζωής.

Υπερεκτίμηση

Από τη δική του μεριά, ο καρδιολόγος Δημήτρης Ρίχτερ υπενθυμίζει ότι στις μεγαλύτερες ηλικίες ο βασικός κίνδυνος αφορά στην υπερεκτίμηση των δυνάμεων, στα χρόνια νοσήματα από τα οποία ενδέχεται να πάσχουν οι ηλικιωμένοι λουόμενοι (συχνά περισσότερα του ενός) και η μοναχική κολύμβηση, που αποτελεί μέγιστο λάθος. Στη θάλασσα πρέπει να κολυμπάμε πάντοτε παράλληλα με την ακτογραμμή, πάντοτε με παρέα, ώστε αν κάτι συμβεί ο/η σύντροφος στην κολύμβηση να ειδοποιήσει για βοήθεια, και φυσικά να μην πέφτουμε ποτέ στη θάλασσα με γεμάτο στομάχι ή έχοντας καταναλώσει αλκοόλ. Ειδικά αυτές τις ημέρες, λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, τονίζει ότι τα γεύματα πρέπει να είναι μικρά και ελαφρά (όχι με λιπαρά συστατικά ούτε με καυτερά καρυκεύματα) και το αλκοόλ απαγορεύεται, καθώς, εκτός του ότι ζαλίζει, προκαλεί μέθη σύγχυση και μείωση των αντανακλαστικών μας, είναι και διουρητικό, δηλαδή μας αφυδατώνει ταχύτερα. Τέλος, ο παθολόγος Αναστάσιος Σπαντιδέας, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, τονίζει ότι η αφυδάτωση του οργανισμού προχωρά ύπουλα και, όταν δίνει προειδοποιητικά συμπτώματα, δηλαδή νιώθουμε δίψα, ήδη ο οργανισμός μας έχει αφυδατωθεί τουλάχιστον κατά 20% και στα νήπια και στους ηλικιωμένους ακόμα περισσότερο. Άρα πίνουμε υγρά, μικρές ποσότητες κάθε φορά, και δεν περιμένουμε να διψάσουμε για να πιούμε νερό.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σκηνές-σοκ στον «αέρα» του OPEN: Δημοσιογράφος τρέχει να σωθεί από αναζωπύρωση φωτιάς και εκρήξεις (video)

Μαίνεται η φωτιά στα Δερβενοχώρια: Μήνυμα 112 για εκκένωση έξι οικισμών προς Μάνδρα και Ελευσίνα

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ