Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Έρχεται εθελουσία (απόλυση) για 2.500 υπαλλήλους

Έτος δακρύων το 2020 για τους εργαζόμενους. Όποιος δεν μπαίνει στο πρόγραμμα θα βλέπει την πόρτα της εξόδου.

Του Κώστα Δημητρίου

Έτος δακρύων θα είναι το 2020 για τους τραπεζοϋπαλλήλους καθώς μέσα από τα διάφορα προγράμματα (εθελούσιες κ.λπ.) θα φύγουν για άλλα λιμάνια περισσότερα από 2.500 άτομα.

Με βάση τις πληροφορίες, από εφέτος μέχρι και το 2021 οι αποχωρήσεις των εργαζομένων στις τράπεζες θα αποκτήσουν, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη την τελευταία οκταετία, αναγκαστικό χαρακτήρα και οι εθελούσιες θα πάρουν τη μορφή απόλυσης, αναφέρουν οι πληροφορίες.

Στόχος οι τράπεζες να γίνουν πιο ευέλικτες να μειωθεί το κόστος λειτουργίας (45.000 κοστίζει σήμερα ο μέσος τραπεζοϋπάλληλος) και να ενισχυθούν με εξιδεικευμένα στελέχη, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η μεγάλη πτώση του επιπέδου που συνέβη τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης. Τα καλά στελέχη είτε πήγαν έξω είτε άλλαξαν δουλειά, ενώ όσα έμειναν βρέθηκαν να ασχολούνται με εργασίες που ως κύριο αντικείμενο είχαν της πληρωμές των μισθών και των συντάξεων του Δημοσίου. Για μια δεκαετία περίπου οι κανονικές τραπεζικές εργασίες που θα είχε ανάγκη μια φυσιολογική οικονομία είναι ανύπαρκτες και βέβαια αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει εκπαίδευση στελεχών, με αποτέλεσμα να φαίνεται η τραγική κατάσταση των εργαζομένων στα ιδρύματα. Είναι συχνό το φαινόμενο οι εργαζόμενοι σε τμήματα Personal Banking να ξέρουν πολύ λιγότερα και από συνταξιούχους που έχουν ένα μικρό κομπόδεμα και θέλουν να αυξήσουν της αποδόσεις της.

Να σημειωθεί ότι οι προγραμματισμένες για το 2020 αποχωρήσεις είναι ανεξάρτητες από τη μείωση του προσωπικού, η οποία θα προέλθει (σε Eurobank και Αlpha Βank) από τη μεταφορά αθροιστικά 1.300 υπαλλήλων της εταιρείες διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου είναι σίγουρο ότι θα συνεχιστούν αλλά θα είναι φτωχότερα ως προς το ύψος της αποζημίωσης. Κι αυτό διότι οι συνθήκες στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος έχουν αλλάξει δραστικά, ο όγκος των συναλλαγών στα καταστήματα έχει περιοριστεί και επομένως δεν υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης.

Στην Εθνική Τράπεζα είναι ακόμη ανοικτό (μετά από δύο παρατάσεις) το τελευταίο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, το οποίο στόχευε αρχικά στην αποχώρηση 1.000 υπαλλήλων. Με βάση της εκτιμήσεις, το πρόγραμμα αναμένεται να κλείσει σύντομα με την συμμετοχή να ανέρχεται περίπου στα 200 άτομα. Στόχος της Εθνικής Τράπεζας είναι, με το πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο αριθμός των εργαζομένων στην τράπεζα να περιοριστεί στα 8.000 άτομα, ενώ μέχρι το τέλος του 2021 θα πρέπει να αποχωρήσουν άλλοι 1.000 εργαζόμενοι.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη εθελουσία ξεκίνησε τον Μάιο του 2019 και αφορούσε το σύνολο του προσωπικού της Εθνικής, με την προϋπόθεση ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος ήταν 30 ετών και άνω και είχε 3ετή υπηρεσία στην τράπεζα. Το ανώτερο ποσό αποζημίωσης και bonus διαμορφώνεται στις 170.000 ευρώ.

Ο αριθμός των μηνιαίων μισθών, ανάλογα με την ηλικία του εργαζόμενου και τα έτη υπηρεσίας, ξεκινά από τους 20 και φτάνει τους 35 (για τους ειδικούς συνεργάτες είναι 10 ως 35 μισθοί και για το υποστηρικτικό προσωπικό 40 μισθοί).

Δίνεται προσαύξηση 20% επί της βασικής αποζημίωσης για εκείνους που εργάζονταν σε μονάδες που διακόπτουν της εργασίες τους.

Ανάλογα τώρα με την ηλικία το ποσό προσαυξάνεται κατά 5% ως 30% (το 5% για εργαζόμενους άνω των 65 και το 30% στην ηλικία 50- 54 ετών).

Και ακόμα δίνεται 7.000 ευρώ προσαύξηση επιπλέον της βασικής αποζημίωσης για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Ενώ συνεχίζονται οι ιατροφαρμακευτικές καλύψεις, τα συνταξιοδοτικά προγράμματα κ.λπ.

Το πρόγραμμα προσφέρει και την εναλλακτική του sabbatical, της μακροχρόνιας δηλαδή άδειας με αποδοχές και πλήρεις ασφαλιστικές καλύψεις 2, 3 ή 4 ετών. Στις άδειες 2 ετών θα καταβάλλεται κάθε μήνα ο πλήρης μισθός, στις άδειες 3ετίας θα καταβάλλονται τον πρώτο χρόνο πλήρεις αποδοχές και τα επόμενα δύο το 50% των αποδοχών, ενώ όσοι επιλέξουν 4ετή μακροχρόνια άδεια θα λαμβάνουν κάθε μήνα το 50% του μισθού τους.

Η Εθνική της επόμενους μήνες, ετοιμάζεται να βγάλει στον αέρα νέο πρόγραμμα αποχώρησης του προσωπικού σε συνδυασμό με κλείσιμο ικανοποιητικού αριθμού καταστημάτων της, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της.

Η ΕΤΕ διαθέτει σήμερα δίκτυο 390 καταστημάτων και σε κάθε κατάστημα απασχολούνται κατά μέσο όρο 10 εργαζόμενοι ενώ ο στόχος είναι ο αριθμός να περιοριστεί στους 8 υπαλλήλους. Πριν από την κρίση η Εθνική είχε 16.000 εργαζόμενους.

Στη Eurobank το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που θα τρέξει το 2020 θα αφορά στην αποχώρηση 400 εργαζομένων, πέραν των 500 που μεταφέρονται στην εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων FPS.

Νέο στοχευμένο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου σχεδιάζει για το 2020 και η Αlpha Βank (σ.σ. πέραν της αποχώρησης των 900 εργαζομένων, οι οποίοι από τον Ιούλιο και μετά θα εργάζονται στη νέα Cepal) αλλά και η Τράπεζα Πειραιώς η οποία μετακίνησε περίπου 900 εργαζομένους στη θυγατρική που σύστησε με την Intrum.

ΣΕ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ «ΨΑΛΙΔΙ»

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της JP Morgan, αναμένεται διψήφιο ποσοστό μείωσης (-11,2%) στις δαπάνες μισθοδοσίας της Εθνικής Τράπεζας, ενώ μικρότερες θα είναι οι μειώσεις στην Eurobank (3%), η οποία είχε προβεί σε δραστική συρρίκνωση του δικτύου τα προηγούμενα χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για την Alpha Bank (4%).

Τη μεγαλύτερη μείωση εκτιμά η επενδυτική τράπεζα ότι θα καταγράψει η Τράπεζα Πειραιώς, με το κόστος μισθοδοσίας να υποχωρεί από 473 σε 391 εκατ. ευρώ (17,3%). Οπως αναφέρει η έκθεση, η Πειραιώς θα αντισταθμίσει τις πιέσεις που θα δεχθεί σε επίπεδο καθαρών εσόδων από τόκους με εξορθολογισμό του δικτύου και του απασχολούμενου προσωπικού. Εκτιμάται ότι στα τέλη του 2022, ο αριθμός των απασχολούμενων στις τράπεζες θα πέσει σε 32.000 δηλαδή περίπου στο μισό του προσωπικού που είχαν οι τράπεζες το 2009 (64.000).

Όπως δημοσιεύθηκε στην “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ