Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024

Έρχονται τα πολυεργοδοτικά Επαγγελματικά Ταμεία

Έρχονται τα πολυεργοδοτικά Επαγγελματικά Ταμεία  – Ποιους αφορούν και ποιές αλλαγές δρομολογούνται.

Την ώρα που τα Επαγγελματικά Ταμεία αγγίζουν σε αριθμό τα 30, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι ξεπερασμένο και η εποπτεία δύσκολη έως προβληματική, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να πληγεί η αξιοπιστία ενός σχετικά νέου θεσμού. Γι’ αυτόν τον λόγο προωθεί προς ψήφιση στη Βουλή σημαντικές μεταβολές που εκτιμά ότι θα βελτιώσουν την κατάσταση και θα διευκολύνουν τη σύσταση νέων, αλλά μεγάλου μεγέθους Ταμείων.

Συγκεκριμένα οι αλλαγές κινούνται σε τρεις βασικούς άξονες και στοχεύουν:

1. Στη μείωση της μεγάλης σήμερα γραφειοκρατίας και του διοικητικού βάρους μέσω της απλοποίησης της διαδικασίας αδειοδότησης ενός ΤΕΑ.

2. Στη θεσμοθέτηση της δυνατότητας ίδρυσης πολυεργοδοτικών Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης προκειμένου να ικανοποιηθεί ένα αίτημα των κοινωνικών εταιρειών και ειδικότερα των ΣΕΒ, ΓΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ που θεωρούν ότι πρέπει να ιδρυθεί ένα Εθνικό Επαγγελματικό Ταμείο Ασφάλισης που θα περιλαμβάνει όλους τους εν ενεργεία εργαζομένους. Βέβαια το αίτημα δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να γίνει πράξη όπως το θέτουν οι κοινωνικοί εταίροι, αλλά εκτιμάται ότι θα ήταν δυνατή η ένταξη ενός μεγάλου αριθμού εργαζομένων που απασχολούνται σε μεγάλες επιχειρήσεις και οι οποίες συνεισφέρουν σημαντικά στις εισφορές προς το Ταμείο. Παράλληλα υπάρχουν και ΤΕΑ τα οποία έχουν πολύ καλή πορεία και σε καμία περίπτωση δεν θα έπαιρναν το ρίσκο να ενταχθούν σε πολύ μεγαλύτερα σχήματα.

3. Στην ενδυνάμωση της εποπτείας με τη θέσπιση ενιαίων κανόνων και τον εξορθολογισμό της φορολόγησής τους. Ειδικά σε ό,τι αφορά την εποπτεία η κατάσταση θεωρείται προβληματική, καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ουσιαστικά δεν επιτελεί τον ρόλο ελλείψει προσωπικού. Υπάρχει η σκέψη να γίνει μεταφορά της εποπτείας στην Τράπεζα της Ελλάδος, αν και αυτό δεν θεωρείται δεδομένο ότι μπορεί να λειτουργήσει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση στοιχεία από την «Εργάνη» πάνω από το 88% των επιχειρήσεων απασχολεί έως 10 άτομα προσωπικό και συνολικά το 98,4% των επιχειρήσεων απασχολεί έως 50 άτομα. Και αυτοί οι άνθρωποι θεωρείται ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να έχουν πρόσβαση στην επαγγελματική ασφάλιση.

Επισημαίνεται ότι το συνολικό ενεργητικό 27 ΤΕΑ στο τέλος του 2021 διαμορφώθηκε σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα του 1,8 δισ. ευρώ, από 1,6 δισ. ευρώ στα τέλη του 2020, αυξημένο κατά περίπου 12%.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2022 το ενεργητικό υποχώρησε οριακά στο 1,799 δισ. ευρώ. Η πτώση θα ήταν μεγαλύτερη λόγω των αναταράξεων στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, αλλά η κατάσταση διασώθηκε από την προσθήκη νέων Επαγγελματικών Ταμείων που πρόσθεσαν ενεργητικό στον κλάδο.

Η προσθήκη δεν είναι άσχετη του γεγονότος ότι ένας σημαντικός αριθμός ΤΕΑ παρουσιάζει εξαιρετικά αποτελέσματα στη διαχείριση. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι η μέση ετήσια σταθμική απόδοση του χαρτοφυλακίου των ελληνικών ΤΕΑ το 2021 έφτασε στο 6,14%. Πρόκειται για μια απόδοση σημαντικά υψηλή, δεδομένων των συνθηκών στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρήστος Σταϊκούρας: Δεν έχει τεθεί θέμα για Fuel Pass 3

Φρεγάτες Belh@rra: Έναρξη συνεργασίας NAVAL GROUP – PRISMA ELECTRONICS

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ