Στη «δίνη» της διαθεσιμότητας μπαίνουν από το νέο έτος 25.000 υπάλληλοι του Δημοσίου από συνολικά 74 φορείς.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην εφημερίδα “Ελευθεροτυπία”, προκειμένου η κυβέρνηση να καλύψει το πλάνο των 15.000 απολύσεων μέχρι το τέλος του 2014 που αποτελεί ήδη μνημονιακή δέσμευση για την Ελλάδα, έχουν μπει στο στόχαστρο 74 Οργανισμοί από όλο το Δημόσιο.
Οι Οργανισμοί αυτοί αν και απασχολούν το 50% του συνόλου των εργαζομένων στα Νομικά Πρόσωπα και τις Ανώνυμες Εταιρείες του Δημοσίου, αντιστοιχούν σε πλήθος μόλις το ένα ένατο του αριθμού των φορέων. Από την διαδικασία έχουν εξαιρεθεί οι εταιρείες του Δημοσίου που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ και βρίσκονται στο δρόμο προς την αποκρατικοποίηση.
Ο λόγος που οι Οργανισμοί εντάχθηκαν στις λίστες των απολύσεων είναι αρχικά το γεγονός ότι απασχολούν περισσότερους από 30 υπαλλήλους, ενώ ένα δεύτερο κριτήριο είναι αν στους Οργανισμούς αυτούς μπορεί κανείς εύκολα και με ταχείς διαδικασίες να εντοπίσει πλεονάζουσες θέσεις, οι οποίες να είναι δυνατόν να καταργηθούν χωρίς να επιφέρουν συνέπειες στη λειτουργία του φορέα.
Οι υπάλληλοι που θα απολυθούν
Στο επίκεντρο της αξιολόγησης και κατ’ επέκαση και της “εξόδου” θα βρεθούν κυρίως οι υπάλληλοι που χαρακτηρίζονται “χαμηλών προσόντων”, όπως είναι για παράδειγμα οι διοικητικοί υπάλληλοι, οι υπάλληλοι λογιστηρίων, οι καθαρίστριες και οι φύλακες.
Ένα σενάριο που ακόμα τελεί υπό εξέταση είναι και το γεγονός ότι μερικοί Οργανισμοί μπορεί να υποστούν τον λεγόμενο “ξαφνικό θάνατο” όπως συνέβη και με την περίπτωση της ΕΡΤ, με την κυβέρνηση να εξετάζει την προοπτική του πλεονάζοντος προσωπικού ή των “περιττών” ειδικοτήτων με μεγαλύτερη αποδοχή και συνέναιση προβάλοντας την επιλογή της δικαιότερης λύσης.
Τέλος, σύμφωνα με την “Ελευθεροτυπία” οι Οργανισμοί στους οποίους πρόκειται να μπει “λουκέτο” είναι εκείνοι οι οποίοι απασχολούν 3 ή 4 εργαζόμενους και έχει θεωρηθεί πως δεν έχουν λόγο ύπαρξης, ενώ επιβαρύνουν αδικαιολόγητα και τον κρατικό προυπολογισμό.