Τις πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους σχεδιάζει η Novartis, εντός του 2016, για τους «έξυπνους» φακούς επαφής που αναπτύσσει σε συνεργασία με την Google και έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της φυσικής αυτόματης εστίασης του ματιού.
«Το project εξελίσσεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα» όπως τονίζει ο Joe Jimenez, διευθύνων σύμβουλος της Novartis, σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα Le Temps.
Στο πλαίσιο συμφωνίας που υπεγράφη με την Google το 2014, η Novartis αναπτύσσει και το project “έξυπνων” φακών επαφής που θα βοηθούν τους διαβητικούς να παρακολουθούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους.
Οι έξυπνοι φακοί σχεδιάστηκαν για διόρθωση της όρασης σε άτομα με πρεσβυωπία ή σχετιζόμενη με την ηλικία απώλεια όρασης, κυρίως σε άτομα που δεν μπορούν πλέον να διαβάσουν χωρίς γυαλιά.
Στόχος των επιστημόνων είναι να αντιμετωπίσουν ένα διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα που αφορά 1 ανά 19 ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη, όπως έχει επισημανθεί σε ανάρτηση της εταιρείας.
Η μέτρηση της γλυκόζης μπορεί να γίνει όχι μόνο από το αίμα αλλά και από τα δάκρυα, η δυσκολία ωστόσο έγκειται στην συλλογή και στην εξέταση τους.
Η ιδέα ήταν να ενσωματωθούν εξαιρετικά μικρά τσιπ και «αισθητήρες γλυκόζης» και μια κεραία ανάμεσα σε δύο στρώματα υλικού που χρησιμοποιείται στους φακούς επαφής.
Πηγή : isotimos.com