Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Έρχονται νέα προαπαιτούμενα… φωτιά – Ασφαλιστικό και ΕΝΦΙΑ σε πρώτο πλάνο

Πλέον έτσι θα γίνεται. Το ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει αποφάσεις αλλά υλοποιεί τα σχέδια των δανειστών ήταν γνωστό και επιβεβαιώθηκε ακόμα μια φορά, αφού το κουαρτέτο άφησε λίστα με τα μέτρα που θα πρέπει να έχουν ωριμάσει στις ερχόμενες 10-15 μέρες, μέτρα πολύ σκληρότερα από αυτά που ψηφίστηκαν πριν λίγες ημέρες και αφορούν μεταξύ άλλων το ασφαλιστικό.

Στις Βρυξέλλες συνεδριάζουν απόψε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και αναμένεται να εγκρίνουν την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας, καθώς οι τεχνοκράτες του Euro Working Group ανακοίνωσαν ότι η Ελλάδα εφάρμοσε -χωρίς ουσιαστικές παρεκκλίσεις τουλάχιστον- τα 48 προαπαιτούμενα μέτρα. Στη σημερινή συνεδρίασή τους οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συζητήσουν και το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, που θα απελευθερώσει άλλο 1 δισ. ευρώ δανειακής βοήθειας.

Ποια είναι τα νέα προαπαιτούμενα

Ασφαλιστικό, φορολογικές αλλαγές θα δοκιμάσουν τις αντοχές της κυβέρνησης για άλλη μια φορά, αφού η φορολόγηση των αγροτών, η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια και ο νέος ΕΝΦΙΑ είναι θέματα που δεν πρόκειται να περάσουν… αναίμακτα

Στα μέτρα που θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται από αυτήν την εβδομάδα περιλαμβάνονται:

1.νέο Φορολογικό νομοσχέδιο: θα περιλαμβάνει περικοπές και καταργήσεις φοροαπαλλαγών, νέες φορολογικές κλίμακες για εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, ενοίκια, κληρονομιές, δωρεές, γονικές παροχές και μεταβιβάσεις ακινήτων, ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στις φορολογικές κλίμακες καθώς και αύξηση της φορολογίας των αγροτών.

2.Το ασφαλιστικό: προκειμένου να ολοκληρωθεί η εν λόγω μεταρρύθμιση πριν το τέλος του τρέχοντος έτους, στο τραπέζι μπαίνουν επώδυνες για χιλιάδες συνταξιούχους –και όχι μόνον τους «μελλοντικούς»- καθώς ήδη υπάρχει δέσμευση για περικοπή δαπανών το 2016 κατά 1,8 δισ. ευρώ.

3. Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο: πρέπει να κατατεθεί το αργότερο αρχές Δεκεμβρίου στη Βουλή και προβλέπεται η αποσύνδεση του ύψους του μισθού από τον βαθμό του κάθε υπαλλήλου και η επανακατάταξη όλων των υπαλλήλων σε μισθολογικά κλιμάκια με βάση τα χρόνια υπηρεσίας τους με ταυτόχρονο «ξεπάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων.

Όλα αυτά τα δύσκολα μέτρα καλούνται να περάσουν οι 153 βουλευτές -πλέον- της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όπως είναι φυσικό, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως μπορεί να υπάρχουν νέες απώλειες, που αυτή τη φορά θα αποβούν και μοιραίες για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς κοινοβουλευτική του πλειοψηφία… πατάει πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ