Όπως είχαμε γράψει, τα νέα προαπαιτούμενα που θα θέσουν επί τάπητος οι δανειστές θα είναι ακόμα σκληρότερα από αυτά που ψηφίστηκαν πριν λίγες ημέρες.
Έτσι η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο κύριες και επικουρικές συντάξεις, αλλά και τα όρια ηλικίας. Ήδη, οι αλλαγές έχουν προαναγγελθεί από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο και σήμερα 25 Νοεμβρίου 2015 τέθηκαν και επισήμως στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής.
Οι άξονες της μεταρρύθμισης που θα αποτελέσουν τη βάση και για την τελική διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς
1 Την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης που θα είναι ίση με το 60% του μέσου εισοδήματος (ετήσιο επίπεδο φτώχειας, σε συνάρτηση δηλαδή με την ανάπτυξη και την αύξηση των εισοδημάτων). Η εθνική σύνταξη θα χρηματοδοτείται από τη γενική φορολογία και θα απονέμεται σε όλους όσοι έχουν τουλάχιστον 15έτη ασφάλισης στα 67 ή στα 62 με 40 έτη ασφάλισης. «Ανοικτό» στη διαπραγμάτευση παραμένει αν θα χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια, όπως προβλέπει το 3ο Μνημόνιο, ενώ στο τραπέζι είναι και η μετατροπή του ΕΚΑΣ σε επίδομα αλληλεγγύης υπερηλίκων (ως προνοιακή παροχή).
2 Την απονομή αναλογικής σύνταξης που θα προστίθεται στην εθνική σύνταξη με βάση το σύστημα των προκαθορισμένων παροχών, δηλαδή με συγκεκριμένα ποσοστά αναπλήρωσης τα οποία θα «κλειδώσουν» στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς.Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια, ανάλογα με το εάν θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές ή αν θα προβλεφθεί ρήτρα «διόρθωσης» των παραμέτρων του Ασφαλιστικού με βάση το ΑΕΠ, τα έσοδα κ.λπ, με ποσοστά αναπλήρωσης για την κύρια σύνταξη από 57% έως 65% (ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και το εισόδημα – μισθό) έναντι 80% που ήταν για τους «παλαιούς» και 70% για τους «νέους» ασφαλισμένους.
3 Την ανακατανομή των ασφαλιστικών εισφορών και τη σύνδεση των ασφαλίστρων με τον μισθό (20% για την κύρια σύνταξη όπως ισχύει στο ΙΚΑ) ή το εισόδημα, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες και τους ανεξάρτητα απασχολούμενους και πρόβλεψη για ελάχιστα ποσοστά υποχρεωτικών ασφαλίστρων (θα φέρουν σταδιακή αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ, στους δικηγόρους κ.ά.).
Τόσο η ηγεσία του υπουργείου όσο και τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι θα πρέπει να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 1 ποσοστιαία μονάδα οι εισφορές που είχαν μειωθεί, προκειμένου να μετριαστούν οι περικοπές στις συντάξεις.
4 Την ενοποίηση των ταμείων κύριας ασφάλισης στο ΙΚΑ (αν και έχει προταθεί η διατήρηση του ΟΓΑ και του ΝΑΤ για την άσκηση μη συνταξιοδοτικών αρμοδιοτήτων) και τη διατήρηση του ΕΤΕΑ ως δεύτερου «πυλώνα» της υποχρεωτικής επικουρικής ασφάλισης (χωρίς κρατική επιχορήγηση που σημαίνει ότι τα ελλείμματα θα καλυφθούν με κλιμακωτές περικοπές συντάξεων τουλάχιστον 6% και αύξηση εισφορών 0,50% για τον ασφαλισμένο και 0,50% για τον εργοδότη).
5 Τον επανϋπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων με κριτήρια την ηλικία και ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης (μεγαλύτερες περικοπές θα προκύψουν για όσους είναι κάτω των 60 ετών και έχουν συνταξιοδοτηθεί με ποσοστά αναπλήρωσης 80%, όπως από το Δημόσιο, οι ΔΕΚΟ και τα ειδικά ταμεία).
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης:
«Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος την οποία εισηγείται η κυβέρνηση εντάσσεται σε μία συνολική στρατηγική η οποία έχει στόχο να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς προς το ασφαλιστικό σύστημα και τη δυνατότητά του να εγγυάται τις συντάξεις των πολιτών. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, η μεταρρύθμιση θα πρέπει να διασφαλίζει τους όρους βιωσιμότητας του συστήματος σε βάθος χρόνου. Οι όποιες αλλαγές πρέπει να διασφαλίζουν τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος στη βάση των αρχών της κοινωνικής αλληλεγγύης και της αλληλεγγύης των γενεών, και όχι στη λογική των εξατομικευμένων λογαριασμών», και ακόμη ότι «το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει ένα σύστημα εγγυημένων παροχών, στο πλαίσιο του οποίου η συνολική σύνταξη θα αποτελείται από:
– Την εθνική σύνταξη, η οποία θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία
– Την αναλογική σύνταξη, η οποία θα προκύπτει από την προσμέτρηση του μισθού (για μισθωτούς) ή του εισοδήματος (για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κλπ), το ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης και τα έτη ασφάλισης».
«Το νέο ασφαλιστικό σύστημα, με απλούς, ενιαίους και διαφανείς κανόνες για όλους, πρέπει να υπερβαίνει δραστικά την οργανωτική και λειτουργική διάσπασή του, καθώς και τα αποσπασματικά και πελατειακά χαρακτηριστικά που το διέκριναν έως σήμερα, εμπεδώνοντας την κοινωνική δικαιοσύνη και ενισχύοντας την προστασία των πλέον αδύναμων».
*Με πληροφορίες από την Ημερησία