Ποια είναι τα βασικά κριτήρια ψήφου;
Οι ερωτώμενοι είχαν να επιλέξουν 3 λόγους από μια λίστα με 15 επιλογές για να εξηγήσουν την εκλογική τους συμπεριφορά. Η καλύτερη λειτουργία του κράτους με 31,9% κατέλαβε την πρώτη θέση, η Οικονομία με 28,4% τη δεύτερη και τα εθνικά θέματα την τρίτη με 24,9%. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιλογές που συγκέντρωσαν τα χαμηλότερα ποσοστά ήταν οι υποκλοπές και το δυστύχημα των Τεμπών.
Τεμπών.
Ψηφίσαμε το λιγότερο κακό;
Το 49,1% δήλωσε ότι έκανε την επιλογή του λιγότερου κακού κόμματος, ενώ το 48,2% έκανε θετική επιλογή, ψηφίζοντας κάποιο κόμμα γιατί θεώρησε ότι είναι το καλύτερο.
Γυναίκες και νέοι ψήφισαν περισσότερο αρνητικά, όπως και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ (μόνο 28,9% θετική επιλογή). Μεγαλύτερη θετική ψήφο για τη ΝΔ με 58,4%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 31,2% των ψηφοφόρων δήλωσαν ότι αισθάνονται πολύ κοντά στο κόμμα που ψήφισαν, το 41,6% αρκετά κοντά, το 23,2% ούτε κοντά/ ούτε μακριά και το 3,8% μακριά.
Η ποιότητα του προεκλογικού αγώνα και η εικόνα των πολιτικών αρχηγών κατά τη διάρκεια της μάχης
Το 84,5% των ερωτώμενων εκτιμά ότι ο διάλογος μεταξύ των κομμάτων ήταν χαμηλού επιπέδου επειδή επικράτησε ο καταγγελτικός λόγος και όχι οι προτάσεις, ενώ παρόμοιο ποσοστό (84,1%) θα προτιμούσε οι αρχηγοί των κομμάτων να δείχνουν μεγαλύτερο σεβασμό ο ένας στον άλλον.
Η εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη βελτιώθηκε για το 30,5% των ερωτώμενων κατά τη διάρκεια του εκλογικού αγώνα ενώ χειροτέρευσε για το 36,5%. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον Αλέξη Τσίπρα είναι 16,9% και 51,7%, για τον Νίκο Ανδρουλάκη 14,6% και 42,4% και για τον Δημήτρη Κουτσούμπα 20,8% και 23,3%.
Τι θα κάνουμε στις επερχόμενες νέες εκλογές;
Σημειώνουμε ότι έξι στους δέκα ερωτώμενους δήλωσαν την ημέρα των εκλογών ότι προτιμούν νέες εκλογές, με το 93% αυτών να δηλώνει ότι σίγουρα θα συμμετέχει σε αυτές.
Επτά στους δέκα δήλωσαν ότι σίγουρα θα ψηφίσουν ξανά το ίδιο κόμμα, το 15,7% μάλλον το ίδιο κόμμα, το 4,6% διαφορετικό ενώ αναποφάσιστο είναι το 12,4%. Υψηλότερη «συσπείρωση» για τη ΝΔ με 85,8% και για τον ΣΥΡΙΖΑ με 74%.