Έρευνα-καμικάζι -την οποία διενεργούν δυο ελεγκτές του ΣΔΟΕ κατόπιν εντολής των Οικονομικών Εισαγγελέων- πραγματοποιείται στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Το αντικείμενό της είναι η ανίχνευση φοροδιαφυγής που σημειώθηκε μέσω του διαγωνισμού για την εκμίσθωση ελικοπτέρων της ΝΑΜΣΑ. Η διαγωνιστική διαδικασία καθώς και η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε προκειμένου η Ελλάδα να συμβληθεί με τον Νατοϊκό Οργανισμό, διερευνάται ήδη στο πλαίσιο άλλης εισαγγελικής έρευνας. Στο μικροσκόπιο της έρευνας έχει μπει η υπογραφή που φέρεται να ανήκει στον Δ. Αβραμόπουλο, βάσει της οποίας το υπουργείο Εθνικής Άμυνας άναψε το “πράσινο φως” προκειμένου να μπορέσει το ΥΠΡΟΠΟ να συμβληθεί με τη ΝΑΜΣΑ. Γι αυτό το ζήτημα αναμένονται καταθέσεις αλλά και μια ΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο.
Την ίδια στιγμή όμως, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ereportaz.gr, κλιμάκιο του ΣΔΟΕ πραγματοποίησε έφοδο στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής καθώς στο στόχαστρο μπαίνουν και τυχόν φορολογικά αδικήματα τα οποία “συνοδεύουν” τον εν λόγω διαγωνισμό. Συγκεκριμένα ερευνάται εάν και κατά πόσον έχει διαπραχθεί το αδίκημα της φοροδιαφυγής λόγω της μη καταβολής ΦΠΑ στο ελληνικό Δημόσιο. Η έρευνα γίνεται κατόπιν στοιχείων που προσκομίσθηκαν στις δικαστικές Αρχές και -σύμφωνα με νομικούς κύκλους- ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου καθώς ενδέχεται να επεκταθεί και σε προηγούμενα έτη.
Τι είχε καταγγελθεί
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με παλαιότερη μηνυτήρια αναφορά πρώην αξιωματικού του Σώματος είχε καταγγελθεί φοροδιαφυγή-μαμούθ η οποία είχε ζημιώσει το ελληνικό Δημόσιο περί τα 90 εκατομμύρια ευρώ! Σύμφωνα με το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς οι υπηρεσίες δασοπυρόσβεσης δεν έπρεπε να απαλλαγούν του Φ.Π.Α.
Στο δικόγραφο αναφερόταν ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Τμήμα Γ΄) με την με αριθμό 374/2004 Γνωμοδότησή του απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Διεύθυνσης Οικονομικού/Αρχηγείου Π.Σ, γνωμοδότησε ομόφωνα ότι “το Δημόσιο, ως δέκτης των υπηρεσιών δασοπυρόσβεσης, που του παρασχέθηκαν κατόπιν μειοδοτικών διαγωνισμών, είναι εκ του νόμου υπόχρεο να καταβάλει τον οφειλόμενο φόρο προστιθέμενης αξίας, χωρίς η υποχρέωσή του αυτή να επηρεάζεται από το γεγονός ότι στις σχετικές διακηρύξεις και στις καταρτισθείσες συμβάσεις προβλέπονταν μη νομίμως απαλλαγή της ως άνω παροχής υπηρεσιών από τον Φ.Π.Α, κατ΄ επίκληση της διατάξεως της περ. (δ΄) της παρ. 1 του άρθρου 27 του Ν. 2859/2000″ .