Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Έρευνα ΟΗΕ: Τεράστιες ποσότητες τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια ενώ εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη πεινάνε

Πάνω από ένα δισεκατομμύριο γεύματα καταλήγουν κάθε μέρα στον κάδο απορριμμάτων, τόσο σε φτωχές, όσο και σε πλούσιες χώρες, ενώ περισσότεροι από 780 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από ασιτία σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ για τα απόβλητα τροφίμων που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη, περίπου το ένα πέμπτο των τροφίμων που προμηθεύονται οι καταναλωτές καταλήγει στα σκουπίδια, μερικές φορές εξαιτίας σπατάλης ή κακού προγραμματισμού, ενώ άλλες φορές λόγω έλλειψης πρόσβασης σε ψύξη ή σε σωστά μέσα αποθήκευσης. Υπολογίζεται ότι σε όλον τον κόσμο, περίπου 79 κιλά τροφίμων σπαταλούνται κάθε χρόνο αναίτια ανά άτομο, ενώ το παγκόσμιο κόστος αυτής της σπατάλης ανέρχεται σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως περίπου.

Τα νοικοκυριά ευθύνονται για τα περισσότερα από τα τρόφιμα που απορρίπτονται στον κόσμο: περίπου το 60% του ενός δισεκατομμυρίου τόνων τροφίμων που πετιούνται ετησίως. Ακολουθούν τα εμπορικά συστήματα διαχείρισης τροφίμων με 28% των απορριμμάτων και το λιανικό εμπόριο τροφίμων  περίπου το 12% σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το 2022.

Στα στοιχεία της έρευνας δεν λαμβάνεται υπόψη ένα επιπλέον 13% των τροφίμων που χάνεται στις αλυσίδες εφοδιασμού μεταξύ της συγκομιδής των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και της αγοράς, συχνά εξαιτίας της απόρριψης ή της αλλοίωσης των βρώσιμων πρώτων υλών.

Τα απόβλητα τροφίμων όχι μόνο κατασπαταλούν τους φυσικούς πόρους, αλλά συμβάλλουν επίσης σημαντικά και στην όξυνση της κλιματικής κρίσης και τη μείωση της βιοποικιλότητας, αφού αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ η άγρια ζωή συνεχώς εκτοπίζεται λόγω της εντατικής γεωργίας. Θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι πάνω από το ένα τέταρτο της καλλιεργήσιμης γης παγκοσμίως παράγει τρόφιμα που στη συνέχεια απορρίπτονται.

Η Ίνγκερ Άντερσεν, εκτελεστική διευθύντρια του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, η οποία συνέταξε την έκθεση σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Δράσης για τα Απόβλητα και τους Πόρους του Ηνωμένου Βασιλείου, περιέγραψε αυτή τη σπατάλη ως «παγκόσμια τραγωδία», ιδιαίτερα από τη στιγμή που το ένα τρίτο των ανθρώπων στον πλανήτη βρίσκονται αντιμέτωποι με την επισιτιστική ανασφάλεια.

Έρευνα ΟΗΕ: Τεράστιες ποσότητες τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια ενώ εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη πεινάνε

Λίγες χώρες σε όλον τον κόσμο έχουν εκπονήσει σχέδια για τη μείωση της σπατάλης στα τρόφιμα, ενώ οι περισσότερες δεν την συμπεριλαμβάνουν καν στις προτάσεις τους για μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Με αξιόπιστα δεδομένα από περισσότερες από 100 χώρες, ο ΟΗΕ συγκέντρωσε τα στοιχεία που επιτρέπουν στους ερευνητές να ισχυριστούν με βεβαιότητα ότι η σπατάλη τροφίμων είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, που πλήττει εξίσου αναπτυσσόμενες και πλούσιες χώρες.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα φτωχότερα νοικοκυριά πετούν τρόφιμα με ρυθμό όχι πολύ χαμηλότερο από εκείνα με υψηλότερα εισοδήματα. Το γεγονός αυτό ενδεχομένως αντανακλά την επίδραση παραγόντων όπως η έλλειψη πρόσβασης σε επαρκή ψύξη και μέσα αποθήκευσης, η εξάρτηση από τρόφιμα χαμηλότερης ποιότητας και η έλλειψη χρόνου για την παρασκευή πιο θρεπτικών γευμάτων.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί τη Γαλλία και το Βέλγιο την ερχόμενη εβδομάδα

Βραζιλία: Στόχος της επίσκεψης Μακρόν η στήριξη της Ουκρανίας

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ