Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Έρευνα V-DEM: Που οφείλεται η ραγδαία διολίσθηση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα

Στην κάθε άλλο παρά τιμητική λίστα με τα τρία κράτη του κόσμου όπου καταγράφηκε τα τελευταία χρόνια η πιο απότομη τάση προς τον αυταρχισμό ενέταξε την Ελλάδα (μαζί με την Αρμενία και τον Μαυρίκιο) το έγκυρο ινστιτούτο V-DEM του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ με τα αίτια της ραγδαίας διολίσθησης να σχετίζονται με το σκάνδαλο των κρατικών υποκλοπών και την καθυστέρηση στη διερεύνησή του, τις απόπειρες ελέγχου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και τη στενή σχέση της εκτελεστικής με τη δικαστική εξουσία.

Εξαιτίας της πτώσης που καταγράφηκε στους σχετικούς δείκτες το σουηδικό ινστιτούτο υποβάθμισε την Ελλάδα από «φιλελεύθερη» σε «εκλογική δημοκρατία». Επισήμανε δε ότι η διολίσθηση οφείλεται σε κλιμακωτή επιδείνωση των θεσμικών ισορροπιών και ελέγχων που συγκροτούν τον πυρήνα της φιλελεύθερης δημοκρατία και διασφαλίζουν ότι υπάρχουν περιορισμοί στην εκτελεστική εξουσία.

«Η Ελλάδα σε ολισθηρό έδαφος»
Το παράρτημα της έκθεσης που είναι αφιερωμένο στη χώρα μας φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «η Ελλάδα σε ολισθηρό έδαφος» και υπογραμμίζει ότι το 2022 αποκαλύφθηκε πως η ΕΥΠ παρακολουθούσε πολυάριθμα πρόσωπα συμπεριλαμβανομένων «πολιτικών εχθρών και φίλων της κυβέρνησης» καθώς και ερευνητικών δημοσιογράφων. Ακόμη οι συντάκτες της διεθνούς έκθεσης σημειώνουν ότι στην Ελλάδα καταγράφονται πολύμηνες καθυστερήσεις στη δικαστική και κοινοβουλευτική διερεύνηση της υπόθεσης. Φέρνουν μάλιστα ως χαρακτηριστικό αρνητικό παράδειγμα τη στάση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η οποία, όπως αναφέρεται, έβαλε εμπόδια στο να καταθέσουν «μάρτυρες-κλειδιά» και κατέθεσε πόρισμα το οποίο «θα παραμείνει απόρρητο».

«Η ΕΥΠ, η Δημόσια Τηλεόραση και το ΑΠΕ-ΜΠΕ ελέγχονται από τον πρωθυπουργό»
Η έκθεση εξέφρασε επίσης την έντονη ανησυχία της για την ελληνική νομοθεσία περί «επιτελικού κράτους» λέγοντας ότι η κυβέρνηση έθεσε υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργού την ΕΥΠ, τη Δημόσια Τηλεόραση και το Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Αυτό λέει πολλά για την αποδυνάμωση του κριτικού ρεπορτάζ αλλά και την άνοδο της αυτό-λογοκρισίας στα ΜΜΕ» αναφέρει η έκθεση και σε επίρρωση του ισχυρισμού παραπέμπει στη διεθνή έκθεση για την Ελευθερία του Τύπου η οποία κατέταξε την Ελλάδα τελευταία ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ για το 2022.

«Πρόσφατη η ροπή της Ελλάδας προς τον αυταρχισμό»
Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις χώρες όπου η στροφή προς τον αυταρχισμό. άρχισε να καταγράφεται πρόσφατα.

«Στην Ελλάδα η κατάσταση της Ελευθερίας του Τύπου προκαλεί όλο και μεγαλύτερη ανησυχία. Δημοσιογράφοι εμποδίζονται τακτικά να κάνουν ρεπορτάζ σε μια σειρά από θέματα όπως το μεταναστευτικό» σημειώνεται. Υπογραμμίζεται ότι οι επιδόσεις της Ελλάδας σε μια σειρά από δείκτες ελευθεριών την κατατάσσουν, βάσει της μεθοδολογίας του Σουηδικού Ινστιτούτου, στην 49η θέση του Δείκτη Φιλελεύθερης Δημοκρατίας δηλαδή μία θέση κάτω από τη Βουλγαρία (48η) και τέσσερις θέσεις κάτω από την Κύπρο (45η). Άλλες χώρες της Ευρώπης οι οποίες βρίσκονται σε χαμηλότερες θέσεις από την Ελλάδα είναι η Ρουμανία (55η), το Κόσοβο (70ο), η Πολωνία (78η), το Μαυροβούνιο (82ο), η Αλβανία (83η), η Βόρεια Μακεδονία (90η), η Σερβία (104η), η Ουκρανία (114η) και η Ρωσία (159η).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Ευρωκοινοβούλιο Live: Η συζήτηση για τις υποκλοπές και την καταρράκωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα

Αλέξης Τσίπρας – Βρυξέλλες: Το καθεστώς Μητσοτάκη κεντρικό θέμα στην ΕΕ για την διάβρωση του Κράτους Δικαίου

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ