Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

Έρευνα: υπέρ του Brexit ψήφισαν οι μορφωμένοι και όσοι έχουν καλά εισοδήματα

Μελέτη ανατρέπει όσα είχαν διαρρεύσει μετά την επικράτηση του Brexit. Υπέρ της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ ψήφισαν οι μορφωμένοι και με υψηλά εισοδήματα Βρετανοί και όχι οι αμόρφωτοι, οι φτωχοί, οι περιθωριακοί και οι ρατσιστές.

Μετά την επισημοποίηση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος και την νίκη του Brexit, οι υπέρμαχοι της παραμονής της χώρας στην ΕΕ άρχισαν να συκοφαντούν όσους ψήφισαν υπέρ της εξόδου, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για γέρους, άρρωστους, ρατσιστές, που ζουν στο περιθώριο, χτυπημένοι από την κοινωνικοοικονομική στέρηση. Το αφήγημά τους άρχισε να αποτελεί στερεότυπο, καθώς άρχισε να γίνεται πιστευτό.

Όμως, επιτέλους έγινε επιστημονική έρευνα, η οποία απέδειξε μια εντελώς διαφορετική εικόνα για όσους ψήφισαν υπέρ της εξόδου. Οι ψηφοφόροι του Brexit δεν αποτελούν τη μούργα της κοινωνίας, δεν είναι αυτοί που «έχουν μείνει πίσω».
Στην πραγματικότητα είναι αρκετά εύποροι ή εύποροι ευρωσκεπτικιστές, που αποτελούν σχεδόν το ένα τέταρτο (23%) ολόκληρου του εκλογικού σώματος του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα λέγαμε είναι αυτοί που ζουν άνετα.

Αντίθετα με όσα είχαν διαδοθεί, τα ποσοστά τους είναι διπλάσια από των φτωχών και όσων είναι αντίθετοι στην μετανάστευση. Θα μπορούσαμε να πούμε πως αποτελούν τους «νοικοκυραίους» του Ηνωμένου Βασιλείου, την μεσαία τάξη.

Σύμφωνα με την έρευνα του NatCen Social Research το 52% όσων ψήφισαν υπέρ του Brexit αποτελεί μια ομοιογενή και ισχυρή ομάδα Βρετανών.

Οι ψηφοφόροι του Brexit δεν αναμένουν να καλυτερεύσει η ζωή τους, δεν περιμένουν οικονομικές αλλαγές. Βλέπουν το Brexit ως το μέσον για την ευρεία μεταμόρφωση της χώρας. Πιστεύουν πως τώρα τα πράγματα θα πάνε λιγότερο στραβά σε τομείς που είχαν μείνει στο περιθώριο λόγω της ΕΕ.

Οι ψηφοφόροι του Brexit ήθελαν να δουν επενδύσεις στη χώρα τους και στις τοπικές τους κοινωνίες. Αυτό ήθελαν να εκφραστεί με όρους τοπικής και εθνικής υπερηφάνειας και όχι με απλούς οικονομικούς όρους. Η υποστήριξή τους σε κρατικές επενδύσεις στις δημόσιες υπηρεσίες (αστυνομία, ένοπλες δυνάμεις, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και την κοινωνική μέριμνα) ήταν σαφής. Ανησυχούσαν για τη μετανάστευση, αλλά συχνά ήταν πιο ενοχλημένοι για τις ομάδες των Βρετανών που θεωρούσαν ότι ζουν με τα επιδόματα της κυβέρνησης, παρά για τους μετανάστες.

Οι ψηφοφόροι του Brexit στη Σκωτία ενδιαφέρονταν περισσότερο για το καλό της Σκωτίας, ενώ οι ψηφοφόροι του Brexit στην Αγγλία και την Ουαλία ενδιαφέρονταν για το καλό ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε σχεδόν 5 χρόνια μετά το δημοψήφισμα και αναιρεί το αφήγημα των υπερασπιστών της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, οι οποίοι προσπάθησαν να στιγματίσουν όσους είχαν διαφορετική άποψη από τη δική τους.

Πηγή: cosmostatus

Διαβάστε επίσης

Ώρα μηδέν για το βρετανικό Game Of Thrones

Κλιμακώνεται η κρίση ΗΠΑ-Ρωσίας. Ο Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα επιστρέφει στην Ουάσινγκτον

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ