Το υπουργείο Εργασίας προωθεί νέο εργασιακό νομοσχέδιο που θα τεθεί σε διαβούλευση μετά το Πάσχα. Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης είναι οι διατάξεις για το ωράριο-«λάστιχο» και τους συμψηφισμούς των υπερωριών με ρεπό ή μειωμένο ωράριο, θέματα που αποτελούσαν εξ αρχής τα μεγαλύτερα «αγκάθια» του νέου εργασιακού και τη δυσαρέσκεια συνδικάτων και εργατικών σωματείων καθώς σχολιάζουν πως υπό την απειλή της ανεργίας, στην πράξη δεν θα είναι δύσκολο να υποχρεωθεί ο εργαζόμενος να υποβάλλει αίτημα για τον συμψηφισμό των υπερωριών.
Σε μια επιχείρηση άμβλυνσης των αντιδράσεων, η κυβέρνηση διευκρινίζει τώρα πως η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα προχωρά μόνο μετά από αίτηση του εργαζόμενου. Αυτό σημείωσε χθες σε δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως η επίμαχη αίτηση δεν αποκλείεται να ακολουθεί το πρότυπο όσων ισχύουν και για την αίτηση άδειας του εργαζόμενου.
Φουντώνει η πολιτική αντιπαράθεση
Την ίδια ώρα, η πολιτική αντιπαράθεση φουντώνει για το νομοσχέδιο που δεν έχει ακόμη δει το φως της δημοσιότητας. Η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου εξαπέλυσε επίθεση στον Κωστή Χατζηδάκη κάνοντας λόγο για φιλελεύθερες πρακτικές και εμπαιγμό προς τους εργαζομένους καθώς ισχυρίζεται «ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις είναι προς όφελός τους ,την ώρα που απεργάζεται την κατάργηση του οκταώρου ,τη θέσπιση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας, τη διεύρυνση της εργασίας της Κυριακής και την περαιτέρω μείωση των μισθών».
Ο κ. Χατζηδάκης από την πλευρά του κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι επιτίθεται με fake news σε ένα νομοσχέδιο «που προστατεύει τους εργαζόμενους από καταχρήσεις των εργοδοτών ως προς απλήρωτες υπερωρίες, αδήλωτη εργασία κ.λπ. επικαλούμενος μια ρύθμιση την οποία ο ίδιος είχε διατηρήσει σε ισχύ όσο ήταν κυβέρνηση. Είναι η διάταξη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που ισχύει εδώ και 30 χρόνια και για την οποία υπάρχει μάλιστα σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία»
Σε θέση μάχης μπαίνουν και τα συνδικάτα. Η ΓΣΕΕ που προκήρυξε 24ωρη απεργία την Τρίτη 4 Μαΐου για την εργατική Πρωτομαγιά προανήγγειλε και νέες κινητοποιήσεις επισημαίνοντας ότι «οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις δυσμενείς αλλαγές στο εργασιακό τοπίο, βάζοντας στο στόχαστρο ακόμη και το οκτάωρο, κάνουν τις προκλήσεις και τα προβλήματα ακόμη πιο μεγάλα».
Οι αλλαγές στο εργασιακό νομοσχέδιο
Ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι ο συμψηφισμός των υπερωριών, η λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας , θα γίνεται μόνο κατόπιν γραπτής αιτήσεως των εργαζομένων όπως ακριβώς συμβαίνει με την αίτηση αδείας και όχι κατόπιν αιτήματος της επιχείρησης και προϋπόθεση τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου.
Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν τους εργαζόμενους έως και 10 ώρες την ημέρα κατά μέγιστο χωρίς πρόσθετη αμοιβή ανάλογα με τις ανάγκες τους. Οι επιπλέον ώρες θα αποθηκεύονται σε «τράπεζα χρόνου» και θα «επιστρέφονται» στους εργαζόμενους εντός έξι μηνών με τη μορφή μειωμένου ωραρίου ή ρεπό ή ημερών άδειας. Δε θα θίγεται ωστόσο η θεμελιώδης αρχή του 8ώρου και η εβδομάδα των 40 ωρών απασχόλησης. Δηλαδή αν ένας εργαζόμενος δουλέψει επί 10 ώρες ημερησίως για 4 μέρες μια εβδομάδα, κάποια άλλη εβδομάδα θα εργαστεί 32 ώρες ώστε να διατηρηθεί ο μέσος όρος των 40 ωρών εβδομαδιαίως για 5ήμερη απασχόληση.
Για να εφαρμοστεί η λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου ενώ η επιχείρηση θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει αυξημένο κύκλο εργασιών μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και ως εκ τούτου έχει ανάγκη να απασχολήσει περισσότερες ώρες τους εργαζόμενους.
Η νέα πτυχή που παρουσίασε ο υπουργός εργασίας, τουλάχιστον προφορικά, προβλέπει ότι η αίτηση θα προέλθει από τον εργαζόμενο προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο ίδιος για να συνδυάσει αγροτικές ασχολίες, σπουδές και οικογενειακή ζωή.
Πηγή: Imerisia.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τσίπρας: Κούρεμα έως 60% του ιδιωτικού χρέους – 120 δόσεις και προστασία πρώτης κατοικίας