Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Εργατικό ατύχημα διαρκείας!

Η αμέλεια της εταιρίας, τα ανύπαρκτα μέτρα προφύλαξης και η ιατρική γνωμάτευση που σοκάρει

Ιστορία που θυμίζει τη γνωστή κινηματογραφική ταινία, η οποία άλλωστε βασιζόταν σε αληθινά γεγονότα

Μία ιδιαίτερη υπόθεση που ξεκίνησε ενδεχομένως το 1983, συνεχίζεται ως σήμερα και οδηγήθηκε σήμερα στα δικαστήρια, αναδεικνύει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ». Ένας 59χρονος άνδρας, υπάλληλος της SGS Greece τη δεκαετία του ’80, μηνύει την πρώην εταιρία επιβλέψεων στην οποία εργαζόταν πριν από τρεις δεκαετίες, καθώς κατά την πενταετία της απασχόλησής του (1983 με 1988) εκτέθηκε αποδεδειγμένα με μαρτυρίες και ιατρικές γνωματεύσεις σε ραδιενεργές ακτινοβολίες.

Η ακραία επικίνδυνη έκθεση αυτή, με στοιχεία τα οποία αναλύει με εκτενέστατη βιβλιογραφία ο πνευμονολόγος, καθηγητής διευθυντής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, έπληξε τον οργανισμό του ενάγοντα ο οποίος 28 χρόνια μετά την αποχώρησή του από την Surveillance εμφάνισε δύο φορές καρκίνο στους δύο πνεύμονες!

Τα δύο χειρουργεία στα οποία υποβλήθηκε ευτυχώς εξουδετέρωσαν τη δράση της αρρώστιας, αλλά άφησαν στο ιατρικό παθητικό του 59χρονου άνδρα μία επίπονη διαδικασία που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2016 με την εύρεση της κακοήθειας και ολοκληρώθηκε επιτυχώς πριν από λίγους μήνες. Οι χημειοθεραπείες και η δεδομένη δημιουργία ψυχολογικού βάρος εξασθένισαν τον οργανισμό του, που εξακολουθεί να επιβαρύνεται με μεγάλη δυσκολία στην αναπνοή. Ως εκ τούτου και εκμεταλλευόμενος διατάξεις του νόμου, προχώρησε σε αγωγή, απαιτώντας 1.000.000 ευρώ ως αποζημίωση από την εταιρία, η μητρική της οποίας έχει έδρα την Ελβετία.

Το ιστορικό του ως εργαζόμενος στην SGS Greece

Ξεκίνησε να εργάζεται στην εταιρία το 1983, αρχικά ως αυτοαπασχολούμενος και στη συνέχεια ως μισθωτός. Η κύρια εργασία του τμήματός του ήταν να προβαίνει σε ποιοτικούς ελέγχους ηλεκτροσυγκολλήσεων αγωγών μεταφοράς πετρελαίου, αερίων κτλ. (βοηθός ραδιογράφου). Για την περαίωση της εργασίας απαιτούνταν η χρήση ακτινοβολίας γ’, η οποία στην πραγματικότητα αποτελούσε μετρητή της ποιότητας της συγκόλλησης.

Το Ιρίδιο εξέπεμπε πάνω σε ειδικά τοποθετημένο φιλμ κι αν υπήρχαν ελαττώματα στη συγκόλληση, διακρίνονταν σε αυτό σαν σκιές. Όπως είναι φυσικό, οι επιφάνειες που συγκολλούνταν ήταν αμέτρητες και όταν ερχόταν η ώρα του ελέγχου, το τμήμα του που τις διενεργούσε καλούνταν στο καθήκον (δύο ή τρεις φορές το μήνα, κάποιες φορές περισσότερες). Η έκθεση στη ραδιενέργεια ήταν τεράστια. Είναι χαρακτηριστικό πως η συσκευή μέσω της οποία φορτιζόταν το Ιρίδιο στο Δημόκριτο λάμβανε ραδιενέργεια η οποία σήμερα θεωρείται απαγορευτική.

Ο 23χρονος τότε υπάλληλος της εταιρίας, σύμφωνα με τα σημερινά λεγόμενά του που καταγράφονται στην αγωγή που έχει καταθέσει κατά της εταιρίας, δεν είχε λάβει καμία εκπαίδευση και ουδεμία ενημέρωση για τους κινδύνους της έκθεσης στη ραδιενέργεια. Επίσης, καταγγέλλει πως δεν είχε προμηθευτεί προστατευτικά εξαρτήματα, στολή και μόλυβδο και πως εργαζόταν σε μη απομονωμένες περιοχές και πως σε συγκεκριμένες περιπτώσεις συνεργαζόταν με επίσης μη καταρτισμένους συναδέλφους, κάνοντας μάλιστα αρκετές φορές το μεταφορέα των ραδιοϊσότοπων με το ιδιωτικό του αυτοκίνητο!

Μεταξύ άλλων αναφέρει στην αγωγή του: «Αρκετές φορές ενημερωνόμουν την τελευταία στιγμή ότι δήθεν το δοσίμετρο δεν είχε έρθει από το Δημόκριτο, όμως εγώ υποχρεωνόμουν να μεταβώ στην εργασία μου και μάλιστα να πραγματοποιήσουν τον έλεγχο σε σύντομο χρόνο, λόγω της πίεσης που δεχόμασταν από τους εκπροσώπους της εναγόμενης εταιρίας για ταχεία εκποίηση των αρμοδιοτήτων μας».

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ένα συγκεκριμένο συμβάν, κατά τους πρώτους μήνες της εργασίας του, πριν γίνει μισθωτός, όταν βρισκόταν σε μία μεγάλη εταιρία πετρελαίων και είχε κολλήσει το ισότοπο μετά από ατύχημα. Αμέσως, ειδικοί του «Δημόκριτου» έφτασαν στο σημείο για να μαζέψουν το ισότοπο. Ως μη μισθωτός εργαζόμενος, δεν είχε ακόμη δηλωθεί στο Εθνικό Κέντρο με αποτέλεσμα να μην υποβληθεί στον απαραίτητο έλεγχο. Ακόμη και σήμερα θεωρεί πως εκείνη τη μέρα είχε υποστεί τη μεγαλύτερη έκθεση, η οποία δεν καταγράφηκε ποτέ, αφού για το «Δημόκριτο» δεν υπήρχε καν…

Στο δικαστήριο που ξεκινά μεθαύριο θα υπάρχει φυσικά και η μαρτυρία ενός συναδέλφου του ενάγοντα ο οποίος εργαζόταν την ίδια περίοδο και μπορεί να επιβεβαιώσει τις συνθήκες εργασίας και την αμέλεια της εταιρίας που οδήγησε σε αυτό το εργατικό ατύχημα διαρκείας.

Τι απαντά η εταιρία

Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» επικοινώνησε με το νομικό τμήμα της εταιρίας με έδρα την Κηφισιά που εξακολουθεί να προσφέρει (από το 1933 μάλιστα) υπηρεσίες στις βιομηχανίες του κλάδου του Πετρελαίου, του αερίου και των Χημικών, στις Αγροτικές Βιομηχανίες, στις Βιομηχανίες Τροφίμων, στις εταιρείες του κλάδου του αυτοκινήτου και σε πολλές ακόμη υπηρεσίες.

Λόγω του η υπόθεση οδηγείται σε λίγα 24ωρα στα δικαστήρια, επιθυμία της νομικής υπηρεσίας ήταν να μην κάνει κάποιο σχόλιο, παρά μόνο να ισχυριστεί πως εκ συστάσεως η εταιρία ακολουθεί τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου οι υπάλληλοι να μην εκτίθενται σε κινδύνους.

Η συγκλονιστική Ιατρική Γνωμάτευση

Το Φεβρουάριο του 2018 κι αφού ο 59χρονος άνδρας ανάρρωσε και από το δεύτερο χειρουργείο, ο Δρ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, μαζί με την επίλεκτη ομάδα της πνευμονολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, συνέταξαν μία ιατρική γνωμάτευση που πραγματικά σοκάρει και εξηγεί με απλά λόγια πως η συγκεκριμένη έκθεση στη ραδιενέργεια κατάφερε μετά από 30 σχεδόν χρόνια να πλήξει τους πνεύμονες ενός μη καπνιστή άνδρα:



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ