Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Ερντογάν: Όποιος έχει εθρότητα προς τη Σαρία, έχει εχθρότητα προς το Ισλάμ

Το χαρτί της “ισλαμοφοβίας” είναι βασικός πυλώνας της πολιτικής του Τούρκου πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μιλώντας κατά τη διάρκεια τελετής αποφοίτησης ισλαμιστών ακαδημαϊκών, άδραξε την ευκαιρία και επέκρινε δριμύτατα αυτό που περιέγραψε ως “εχθρότητα προς τη Σαρία”, εξισώνοντάς τη με εχθρότητα προς το Ισλάμ.

Ο Ερντογάν επεσήμανε μια διττή εκστρατεία που, όπως είπε, διεξάγεται κατά της Τουρκίας – μια που προωθεί μια κοσμική τουρκική ταυτότητα χωρίς ισλαμικές αξίες και μια άλλη που τρέφει εχθρότητα προς τη Σαρία, το ισλαμικό νομικό σύστημα. Καταδίκασε τις προσπάθειες διαχωρισμού της τουρκικής ταυτότητας από τις ιστορικές και πολιτιστικές ισλαμικές ρίζες της, περιγράφοντας τέτοιες απόπειρες ως προσπάθειες “να τοποθετηθεί το τουρκικό έθνος σε ένα μουσείο”.

Ο πρόεδρος έβαλε στο στόχαστρο πρόσωπα και ομάδες της αντιπολίτευσης που εκφράζουν δυσφορία για τα θρησκευτικά σύμβολα και επικρίνουν τη θρησκευτική εκπαίδευση για τα παιδιά, χαρακτηρίζοντας τέτοιες δηλώσεις ανοησία.

Ειδικότερα, επέκρινε τον ηγέτη του δεύτερου μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος της χώρας επειδή αποκάλεσε τη θρησκευτική εκπαίδευση για παιδιά “μεσαιωνικό τρόπο σκέψης” χωρίς να κατονομάσει το πρόσωπο. Η κριτική φαίνεται ότι στράφηκε στον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Οζγκιούρ Οζέλ, ο οποίος είναι γνωστός για την κοσμική του στάση.

Ο Ερντογάν τόνισε τις αρνητικές συνέπειες της άγνοιας και της παρανόησης των ισλαμικών αρχών και εξέφρασε τη λύπη του για την επικράτηση τέτοιων συμπεριφορών σε ορισμένα μέρη της τουρκικής κοινωνίας. Ωστόσο, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι κοινές προσπάθειες θα μπορούσαν να ξεπεράσουν αυτό το “σκοτάδι της άγνοιας”.

Τα αποτελέσματα μελέτης του Ιδρύματος Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής της Τουρκίας (TEPAV) δείχνουν ότι ο τουρκικός πληθυσμός ευνοεί μια κοσμική και δημοκρατική κυβέρνηση. Βέβαια ταυτόχρονα καταδεικνύει τον υψηλό βαθμό άγνοιας που τρέφει ο τουρκικός πληθυσμός για κάποιους όρους. Το 2016, το 75% των συμμετεχόντων εξέφρασε την επιθυμία να ζήσει σε ένα κοσμικό κράτος, ποσοστό που ανήλθε στο 81% το 2020. Ομοίως, ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού είναι ικανοποιημένο με τη ζωή σε μια δημοκρατική χώρα, φυσικά θεωρώντας ότι αυτό το σύστημα που επικρατεί στην Τουρκία είναι δημοκρατία. Το ποσοστό εκείνων που προτιμούν ένα νομικό σύστημα που βασίζεται στο νόμο της Σαρία μειώθηκε από 22% το 2016 σε 17% το 2020.

Αυτές οι δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας έρχονται στον απόηχο του σάλου που έχει προκληθεί στη Γερμανία, όπου το κόμμα του Ερντογάν, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ιδρύει παράρτημα υπό το προσωπείο της διεκδίκησης δικαιωμάτων για τις μειονότητες, εκμεταλλευόμενο τον νέο νόμο περί μείωσης των απαιτήσεων για απόκτηση γερμανικής ιθαγένειας, νόμο που αναμένεται να εκμεταλλευτούν περί το 1,5 εκατ. Τούρκοι που διαμένουν εκεί και διατηρούν την τουρκική υπηκοότητα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ουάσινγκτον επιβάλλει κυρώσεις κατά Ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Όχθη

«Μη κατοικήσιμη» είναι πλέον η Λωρίδα της Γάζας εκτιμά ο ΟΗΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ