Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Ερντογάν: Σχεδιάζει οριοθέτηση ΑΟΖ με το Ισραήλ

Σε μια απρόσμενη κίνηση θα προχωρήσει η Άγκυρα, καθώς όπως αναφέρουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο «έμπιστος» του Προέδρου Ερντογάν, ο απόστρατος Ναύαρχος Cihat Yaycı, θα προτείνει στο Ισραήλ μια συμφωνία που έχει ως στόχο τη συνεννόηση των δύο χωρών για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στην ανατολική Μεσόγειο.

Παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ έχει εκφράσει ρητώς και εμπράκτως την υποστήριξή του στην Ελλάδα και στην Κύπρο, κάτι που φάνηκε τόσο στην πρόσφατη τριμερή συνάντηση των Υπουργών Άμυνας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ πριν από λίγες εβδομάδες στη Λευκωσία, όσο και από τη συμμετοχή των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, η Τουρκία ελπίζει να καταφέρει μια συμφωνία.

Ειδικότερα, η ισραηλινή εφημερίδα Israel Hayom ανέφερε σε χθεσινό δημοσίευμά της ότι σήμερα το «δεξί χέρι» του Ερντογάν θα προτείνει στο Ισραήλ μια συμφωνία για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης Τουρκίας και Ισραήλ στην ανατολική Μεσόγειο, υποδεικνύοντας την επιθυμία της Άγκυρας να  «αναθερμάνει» τις διμερείς σχέσεις της με το Τελ Αβίβ.

Το πλάνο της Τουρκίας

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί ερωτήματα για την κίνηση αυτή είναι το γεγονός ότι αυτή η πρόταση θα έχει αρνητικές συνέπειες τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα και την Αίγυπτο, αφού στην ουσία έχει ως στόχο να παρακάμψει το σχέδιο του αγωγού EastMed.

Η Τουρκία, η οποία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο ως κράτος, χρησιμοποιεί το ψευδοκράτος για να «πατήσει πόδι» στην περιοχή αυτή για να δημιουργήσει τετελεσμένα και να αποκτήσει δικαιώματα στην περιοχή αυτή της ανατολικής Μεσογείου για έρευνες και κατ’ επέκταση την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων.

Το ισραηλινό δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι ο Cihat Yaycı σκοπεύει να προτείνει την αξιοποίηση τουρκικού αγωγού ως εναλλακτική επιλογή για τη μεταφορά του φυσικού αερίου του Ισραήλ με την Ευρώπη, μια επιλογή που  θα ήταν «πολύ πιο πρακτική και φθηνή για το Ισραήλ σε σύγκριση με το έργο EastMed», ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη τον Yaycı.

Το «κακό ιστορικό» των διμερών σχέσεων

Εντούτοις, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ισραηλινο-τουρκικές σχέσεις δεν βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, έπειτα από την απέλαση του πρέσβη του Ισραήλ, ενώ είχε ανακαλέσει τον Τούρκο πρέσβη από το Τελ Αβίβ το Μάιο του 2018, με αφορμή τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα και την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να μεταφέρουν την πρεσβεία τους  στην Ιερουσαλήμ, ενώ αρκετοί Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν ασκήσει επανειλημμένως σκληρή κριτική στο Ισραήλ για το Παλαιστινιακό.

Όπως δήλωσε υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος, «η βελτίωση των σχέσεων με την Άγκυρα είναι μεν μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, αλλά δεν θα μπορεί να γίνει αποδεκτή αν συνεπάγεται αρνητικές συνέπειες για την Κύπρο, η οποία είναι σύμμαχος του Ισραήλ και και τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των χωρών αναγνωρίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Διαβάστε επίσης 

Το Κατάρ αγοράζει το τουρκικό Χρηματιστήριο και σώζει τον Ερντογάν

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ