Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Ερντογάν: Τα… κρυφά ανταλλάγματα για να πει το ναι στην ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο τούρκος πρόεδρος για μία ακόμη φορά παίζει τα δικά του παιχνίδια προκειμένου να εξασφαλίσει ανταλλάγματα και να μην ασκήσει βέτο στην ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ένα… ανατολίτικο παζάρι που μπορεί να διαρκέσει αρκετό διάστημα μέχρι η Τουρκία να δώσει το «πράσινο φως» για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έχει ξεκινήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο τούρκος πρόεδρος για μία ακόμη φορά παίζει τα δικά του παιχνίδια προκειμένου να εξασφαλίσει ανταλλάγματα και να μην ασκήσει βέτο στην ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Οι σχέσεις των δύο χωρών με το PKK τονίζονται εμφατικά από την Άγκυρα θέλοντας έτσι να δικαιολογήσει την άρνησή της στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Η Άγκυρα διαμαρτύρεται εδώ και χρόνια ότι οι εχθροί της βρίσκουν πολύ εύκολα καταφύγιο ανάμεσα στους φίλους της, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων της – μελών του ΝΑΤΟ.

Μπορεί ο Ερντογάν να ισχυρίζεται ότι οι δύο αυτές χώρες στηρίζουν ποικιλοτρόπως το PKK και γι΄ αυτόν τον λόγο δεν λέει το πολυπόθητο ναι, ωστόσο φαίνεται πως ο τούρκος πρόεδρος επιδιώκει να τραβήξει επί μακρόν το παζάρι που ξεκίνησε θέτοντας τους δικούς του όρους .

Χαρακτηριστική ήταν η τελευταία συνομιλία που είχε με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Αντερσον. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την επικοινωνία τους αναφέρεται ότι ο τούρκος πρόεδρος είπε πως «αναμένει από τη Σουηδία να λάβει συγκεκριμένα και σοβαρά μέτρα, δείχνοντας ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την τρομοκρατική οργάνωση PKK (το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) και τα παρακλάδια της στη Συρία και το Ιράκ».

Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη στην σουηδή πρωθυπουργό ότι θα πρέπει να αρθεί το εμπάργκο στην εξαγωγή όπλων που επιβλήθηκε στην Τουρκία το 2019 μετά την τουρκική εισβολή στη Συρία, τον Οκτώβριο του 2019.

Τα… κρυφά ανταλλάγματα

Σύμφωνα πάντως με διεθνείς αναλυτές, ο Ερντογάν πιθανότητα να εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για την ένταξη των δύο χωρών, προκειμένου να κερδίσει χρόνο και να εξασφαλίσει κάποια σημαντικά ανταλλάγματα, όπως να διαπραγματευτεί μία καλύτερη τιμή στα μαχητικά αεροσκάφη που περιμένει από τις ΗΠΑ.

Ο Ερντογάν επίσης διατηρεί άριστες σχέσεις με την Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, και είναι πιθανό να είναι και αυτός ένας λόγος που δεν λέει εύκολα το ναι για την ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Και αυτό, διότι μία ενδεχόμενη ένταξη των δύο χώρων, θα ισχυροποιούσαν περαιτέρω το ΝΑΤΟ και θα απομόνωναν ακόμη περισσότερο τη Ρωσία.

 

Θα υποταχθεί το ΝΑΤΟ στον Ερντογάν;

Πάντως, η στάση του τούρκου προέδρου προκαλεί εκνευρισμό στις τάξεις του ΝΑΤΟ ενώ δεν λείπουν και οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η στάση του υπονομεύει την ασφάλεια της Συμμαχίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρακτορείο Bloomberg,  καλεί τους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης να καταστήσουν σαφές, τόσο ότι η συμπεριφορά της Άγκυρας υπονομεύει τη συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ, όσο και την πρόθεσή τους να επιβάλουν κυρώσεις εάν συνεχιστεί.

Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως όπως σημειώνει το Bloomberg, που η Τουρκία απειλεί να διαταράξει τα σχέδια ασφαλείας του ΝΑΤΟ, αν δεν εξυπηρετηθούν τα δικά της συμφέροντα. Πριν από δύο χρόνια, καθυστέρησε ένα αμυντικό σχέδιο του ΝΑΤΟ για την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής για αρκετούς μήνες, ενώ απαιτούσε από τα κράτη μέλη να δράσουν εναντίον μιας συρο-κουρδικής ομάδας που θεωρείτο σημαντική στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποχώρησε τότε και μπορεί κάλλιστα να το κάνει ξανά για το ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. «Το ΝΑΤΟ, όμως, δεν έχει την πολυτέλεια να υποταχθεί στον επαναλαμβανόμενο τραμπουκισμό του Ερντογάν», αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

 

Οι όροι Ερντογάν

Πάντως, ο τούρκος πρόεδρος εκτός από την τιμή των μαχητικών που ενδεχομένως θέλει να διαπραγματευτεί με τους αμερικάνους για να ισχυροποιήσει τη θέση του, φαίνεται πως ζητάει και μία σειρά ακόμη ανταλλάγματα που σχετίζονται κυρίως με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν – το οποίο η Άγκυρα το θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση –  για να δώσει το πράσινο φως σε Φινλανδία και Σουηδία.

Μεταξύ άλλων ζητάει:

  • Να σταματήσουν τη φερόμενη από τους Τούρκους παροχή υλικής βοήθειας στις λεγόμενες Δυνάμεις Λαϊκής Αυτοάμυνας (SNS) στη Συρία, οι οποίες συνδέονται κατά την Άγκυρα με το PKK
  • Να διακόψουν τους δεσμούς τους με φυγόδικα και καταζητούμενα μέλη της FETO (της οργάνωσης Φετουλάχ Γκιουλέν) που φέρονται να εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία
  • Να δεσμεύσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς προσώπων και οργανώσεων που συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις.
  • Να επιταχύνουν την έκδοση στην Τουρκία προσώπων που συνδέονται με «τρομοκράτες».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ