Την ώρα που ο Ολλανδός πρωθυπουργός δηλώνει ότι η χώρα του επιθυμεί την αποκλιμάκωση της διπλωματικής έντασης ανάμεσα στην Ολλανδία και την Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως δεν έχει καμία τέτοια διάθεση.
Ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε νέα επίθεση στην Ολλανδία, εξαιτίας της αντιμετώπισης που έτυχαν δύο υπουργοί του που προσπάθησαν να φτάσουν στο τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ και απείλησε ότι θα πληρώσουν αυτό που έκαναν.
«Θα πληρώσετε το τίμημα για την ντροπιαστική αντιμετώπιση της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων», είπε ο Ερντογάν. «Θα πληρώσετε γιατί πλήξατε τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ολλανδία και αποφασίσατε να τις θυσιάσετε στον βωμό των εκλογών», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι δεν επετράπη στην υπουργό του να φτάσει στο τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ το βράδυ του Σαββάτου. «Όποιος επιτίθεται στους πολίτες μου με σκυλιά πληρώνει το τίμημα», πρόσθεσε, μιλώντας για τη χρήση σκύλων από την ολλανδική αστυνομία, προκειμένου να διαλυθεί το πλήθος των εκατοντάδων Τούρκων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το προξενείο, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.
Τσαβούσογλου: Η Τουρκία θα παίρνει μέτρα κατά της Ολλανδίας μέχρι η τελευταία να ζητήσει συγγνώμη
Η Τουρκία θα συνεχίσει να παίρνει μέτρα κατά της Ολλανδίας μέχρι η τελευταία να ζητήσει συγγνώμη για τη μεταξύ τους διπλωματική διένεξη, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Μια διπλωματική διένεξη μαίνεται ανάμεσα στην Τουρκία και την Ολλανδία αφότου η ολλανδική κυβέρνηση απαγόρευσε στον Τσαβούσογλου να μεταβεί αεροπορικώς εκεί και στη συνέχεια εμπόδισε την τουρκάλα υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων να συναντήσει Τούρκους έξω από το προξενείο στο Ρότερνταμ.
Η Τουρκία απείλησε σήμερα την Ολλανδία πως θα προβεί σε αντίποινα «με τους σκληρότερους τρόπους».
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γαλλία πριν από μια δημόσια εμφάνισή του στη βορειοανατολική πόλη Μετς, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία περιμένει να δει αν οι ευρωπαϊκές χώρες θα επικρίνουν τη «φασιστική ενέργεια» της Ολλανδίας.
Ρούτε: Επιθυμούμε αποκλιμάκωση της διπλωματικής αντιπαράθεσης με την Τουρκία
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα ότι θα κάνει τα πάντα για να «αποκλιμακώσει» τη διπλωματική αντιπαράθεση με την Τουρκία, την οποία περιέγραψε ως τη χειρότερη που έχει αντιμετωπίσει εδώ και χρόνια η Ολλανδία, έπειτα από δύο μείζονα περιστατικά που σημειώθηκαν χθες.
Η Τουρκία είπε στην Ολλανδία ότι θα προβεί σε αντίποινα με τους «σκληρότερους τρόπους» αφού απαγορεύθηκε σε τούρκους υπουργούς να μιλήσουν στο Ρότερνταμ, σε μια διένεξη σχετικά με τη διεξαγωγή από την Άγκυρα πολιτικής εκστρατείας μεταξύ των τούρκων μεταναστών. «Ουδέποτε είχα τέτοια εμπειρία μέχρι τώρα, αλλά θέλουμε να είμαστε η πιο συνετή πλευρά», δήλωσε ο Ρούτε. «Αν κλιμακώσουν θα πρέπει να απαντήσουμε, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκλιμακώσουμε», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι χθες Σάββατο η Τουρκία επιχείρησε αρχικά να στείλει τον υπουργό Εξωτερικών της στην Ολλανδία για να πραγματοποιήσει εκεί μια συγκέντρωση τούρκων μεταναστών υπέρ της επέκτασης των εξουσιών του προέδρου Ερντογάν στο δημοψήφισμα που πρόκειται να διεξαχθεί. Η Ολλανδία, η οποία είχε ζητήσει από τον υπουργό να μην έρθει, ανακάλεσε την άδεια προσγείωσης του αεροπλάνου του.
Αργότερα την ίδια ημέρα, η τουρκάλα υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων ταξίδεψε από τη Γερμανία για να μιλήσει σε συγκέντρωση Τούρκων στο Ρότερνταμ. Τη σταμάτησε η ολλανδική αστυνομία, χαρακτηρίσθηκε ανεπιθύμητη και οδηγήθηκε με συνοδεία πίσω στα σύνορα με τη Γερμανία.
Η ΕΕ «παγώνει» εν μέρει τη χρηματοδότηση προς Τουρκία από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρεί στο εν μέρει «πάγωμα» της χρηματοδότησης από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ) προς την Τουρκία, καθώς η χώρα «κινείται μακριά από την Ευρώπη», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.
«Η Τουρκία δεν κινείται προς την κατεύθυνση της Ευρώπης, αλλά σε αντίθετη τροχιά. Είμαστε νομικά δεσμευμένοι να συσχετίζουμε την οικονομική στήριξη με την πρόοδο που καταγράφει κάθε (υποψήφια) χώρα», τόνισε ο Χαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).
Όπως είπε, η αρνητική πορεία της Άγκυρας ξεκίνησε να καταγράφεται ακόμα και πριν την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και σημείωσε πως η πορεία της Τουρκίας δεν κινείται ενάντια «μόνο στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ενάντια και στα πρότυπα του διεθνούς δικαίου».
Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη ποιο μέρος της χρηματοδοτικής βοήθειας θα ανασταλεί και για πόσο χρονικό διάστημα. Δικαιούχοι της βοήθειας του ΜΠΒ είναι οι υποψήφιες και δυνάμει υποψήφιες χώρες για ένταξη.
Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, οι οποίες αναλύονται σε 35 κεφάλαια για συγκεκριμένους θεματικούς και θεσμικούς τομείς, άρχισαν το 2005, αλλά έως σήμερα έχει συντελεστεί μικρή πρόοδος αυτών.
Οι κυβερνήσεις των κρατών?μελών της Ένωσης τηρούν διαφορετική πολιτική αναφορικά με τη στάση που πρέπει να υιοθετηθεί απέναντι στα πλήγματα που υφίσταται η δημοκρατία στην Τουρκία, με ορισμένες από αυτές να ζητούν πάγωμα των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας στην Ένωση και άλλες να τάσσονται υπέρ της συνέχισης του διαλόγου.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης: Ολλανδία: Νύχτα «μάχης» στο τουρκικό προξενείο
Νέο πλήγμα για τον Ερντογάν: «Μπλόκο» και από τη Σουηδία