Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ερωτηματικά για τις «μπουγάδες» και το «ξέπλυμα» των χειρισμών Νικολούδη

Τεράστια ερωτήματα εγείρει ο τρόπος με τον οποίο ο πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες χειρίζεται επικοινωνιακά τουλάχιστον σημαντικές υποθέσεις.

Πρώτα ήταν το… κρυφτούλι που παίχτηκε λόγω της σιβυλλικής δήλωσή του ότι «ένας ή μία, από αυτό που λέμε πολιτικό κόσμο», έβγαλε κατά τα λεγόμενά του στο εξωτερικό 1.000.000 δολάρια. Τι κι αν αργότερα αποκαλύφθηκε ότι το πρόσωπο του «γρίφου» ήταν ο σύζυγος της πρώην υπουργού Ντόρας Μπακογιάννη, Ισίδωρος Κούβελος, και για τα χρήματα που «έβγαλε» στο εξωτερικό τίποτα το αξιόποινο δεν προέκυψε, σύμφωνα με βούλευμα της Δικαιοσύνης; Ο «ένοχος» είχε πιαστεί…

Ακολούθησε –πριν από λίγες εβδομάδες– η υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με την αρμόδια ελεγκτική αρχή της οποίας ο ίδιος προΐσταται να εκδίδει πορίσματα-καταπέλτη για τα αποκαλούμενα «θαλασσοδάνεια» του Τ.Τ. Η υπόθεση είχε για βασικό κατηγορούμενο τον Άγγελο Φιλιππίδη, τον οποίο ωστόσο, όπως ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος του Τ.Τ. καταγγέλλει, ουδέποτε η αρχή κάλεσε ενώπιόν της για εξηγήσεις.

Αν αναρωτιέται κάποιος ποιον αφορά η παραπάνω μακροσκελής εισαγωγή, η απάντηση είναι απλή: Αφορά τον πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, κ. Παναγιώτη Νικολούδη, οι χειρισμοί του οποίου σε αυτές τις δύο σημαντικές υποθέσεις (και όχι μόνο) εγείρουν πλέον τεράστια ερωτήματα. Και όλα αυτά, ενώ πρόσφατα το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ) με ομόφωνη απόφασή του ανανέωσε για δύο ακόμη έτη τη θητεία του κ. Νικολούδη στο «τιμόνι» της ανεξάρτητης Αρχής.

Αιχμές από Φιλιππίδη

filippidis660_2Τώρα, το όνομα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου βρίσκεται και πάλι στο «προσκήνιο» με αφορμή την πολύκροτη υπόθεση του Τ.Τ., που μετά την άσκηση ποινικών διώξεων, αλλά και την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης, φαίνεται να… ξεφουσκώνει. Δεν είναι τυχαίο πως όλοι οι κατηγορούμενοι που έχουν απολογηθεί μέχρι στιγμής στον ανακριτή κατά της Διαφθοράς, Γιώργο Ανδρεάδη, που διενεργεί και τη σχετική ανάκριση, αφέθηκαν ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων. Ούτε καν ο Άγγελος Φιλιππίδης – ο οποίος, σύμφωνα με τα πορίσματα του κ. Νικολούδη, συγκαταλέγεται στους βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση του Τ.Τ. Είναι άλλωστε το πρόσωπο εκείνο για το οποίο είχαν εκδοθεί δύο εντάλματα για τη σύλληψή του, παρά το γεγονός πως ίδιος διεμήνυε μέσω του δικηγόρου του κ. Αθανάσιου Βαρλάμη ότι επιστρέφει άμεσα στην Ελλάδα!

Ο Άγγελος Φιλιππίδης επέστρεψε τελικώς στην Αθήνα έπειτα από πολυήμερη κράτηση στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης σε εκτέλεση του πρώτου εντάλματος της Εισαγγελίας, αλλά όταν βγήκε από το γραφείο του Έλληνα ανακριτή δεν φορούσε χειροπέδες, διαδικασία –δικονομικά– σωστή, αφού στο κατηγορητήριο δεν υπήρχε κατηγορία για ξέπλυμα.

Με πολυσέλιδο υπόμνημα που κατέθεσε στον ανακριτή, ο πρώην πρόεδρος του Τ.Τ. αφήνει σαφείς αιχμές κατά του κ. Νικολούδη όπως επίσης και κατά των εισαγγελέων για τη στάση που κράτησαν απέναντί του, όταν εκείνος τους ζητούσε μετ’ επιτάσεως να δώσει εξηγήσεις στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργούσαν.

Όπως υποστηρίζει ο Άγγελος Φιλιππίδης, τόσο οι κυρίες Ράικου και Παπανδρέου όσο και ο κ. Νικολούδης ουδέποτε δέχθηκαν να τον ακούσουν. «Είναι επίσης γεγονός ότι ακολούθως ουδέποτε κλήθηκα από την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομη Εγκληματική Δραστηριότητα, αναγκάστηκα δε να συντάξω και να αποστείλω τον Φεβρουάριο του 2013 επιστολή στον Παναγιώτη Νικολούδη, πρόεδρο της ανωτέρω αρχής», αναφέρει επί λέξει ο πρώην πρόεδρος του Τ.Τ. στο υπόμνημά του στον ανακριτή.

Οι εντυπώσεις μένουν…

Η στάση αυτή του κ. Νικολούδη, αλλά και η σταθερή προτίμηση που επιδεικνύει προς συγκεκριμένη ευρείας κυκλοφορίας απογευματινή εφημερίδα, έχουν τροφοδοτήσει ποικίλα σχόλια. Όπως τόνιζαν στην «Α» νομικοί κύκλοι, δεν νοείται εισαγγελικός λειτουργούς και δη αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος να… φιγουράρει σε εβδομαδιαία βάση σε πρωτοσέλιδο που τον «υμνεί» και δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα όλα τα πορίσματά του. Όταν μάλιστα ο εκδότης της εφημερίδας βρίσκεται σε περίοπτη θέση στη λίστα Λαγκάρντ, την οποία ερευνά ο ίδιος…

Όπως σημείωναν οι ίδιοι κύκλοι, πλέον των πορισμάτων για το Τ.Τ. που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα από τις σελίδες της συγκεκριμένης εφημερίδας, καταβλήθηκε και προσπάθεια ώστε να φανεί προς την κοινή γνώμη ότι η έρευνα για τα αποκαλούμενα «θαλασσοδάνεια» κατέληξε στην άσκηση ποινικών διώξεων χάρη στον ίδιο. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, όπως σημείωναν οι ίδιοι, κύκλοι παρά τα όσα γράφτηκαν. Και αυτό διότι τη βάση των ερευνών της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς αποτέλεσαν τα πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ τα πορίσματα Νικολούδη δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν ούτε από τους εισαγγελείς αλλά ούτε και από τον αρμόδιο ανακριτή κ. Ανδρεάδη.

Οι έωλες κατηγορίες για το ξέπλυμα

Όμως δεν είναι μόνο αυτά τα μόνο γεγονότα που εκθέτουν τον κ. Νικολούδη. Στα πορίσματα που συνέταξε για την υπόθεση του Τ.Τ., κάνει λόγο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατά τη χορήγηση των δανείων και επιρρίπτει τις σχετικές ευθύνες στη διοίκηση του πιστωτικού ιδρύματος.

Ενδεικτικά είναι τα όσα αναφέρει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο πόρισμά του για την υπόθεση της δανειοδότησης των επιχειρηματιών Γριβέα – Βάτσικα: «Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ενοχής των υπευθύνων (διοικήσεων) της τράπεζας για το έγκλημα της απιστίας και των ωφεληθέντων από τις πράξεις αυτές επιχειρηματιών, για άμεση συνέργεια στις πράξεις απιστίας, καθώς και για νομιμοποίηση προϊόντων προερχόμενων από εγκληματικές πράξεις (ξέπλυμα)», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Μόνο που η κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος ή της συνέργειας στο αδίκημα αυτό δεν προέκυψε! Στον Άγγελο Φιλιππίδη δεν απαγγέλθηκε ποτέ από την κα Παπανδρέου κατηγορία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή για συνέργεια στο αδίκημα αυτό. Ούτε όμως και ο ανακριτής που παρέλαβε τη δικογραφία άσκησε συμπληρωματική δίωξη στον κατηγορούμενο για τέτοιου είδους κατηγορία.

Η… αθώωση του Παπακωνσταντίνου

papakonstaninouΕντυπωσιακές ήταν όμως και οι αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας για τη στάση που είχε κρατήσει ο κ. Νικολούδης όσον αφορά την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ.
Σύμφωνα με τα όσα είχε αποκαλύψει στη Βουλή ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Βασίλης Καπερνάρος, ο πρόεδρος της αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα με κατάθεσή του για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ στον εισαγγελέα κ. Δημήτρη Πιέρρο ουσιαστικά «αθώωνε» τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τους συγγενείς του, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στη λίστα.

Ιδού τι κατέθετε ο κ. Νικολούδης στον εισαγγελέα για τον πρώην υπουργό και τους συγγενείς του, που σήμερα ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη και το ΣΔΟΕ:

«Θεωρώ όμως υποχρέωσή μου να αναφέρω ότι με βάση τα φορολογικά στοιχεία των προαναφερθέντων προσώπων (σ.σ. των συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου) από το έτος 2000 και μέχρι το έτος 2011, των οποίων έχω γνώση, θεωρώ εξαιρετικά απίθανο το ενδεχόμενο τα πρόσωπα αυτά να έχουν τελέσει αδίκημα φοροδιαφυγής και σε κάθε περίπτωση με βάση τα εισοδήματα που τα πρόσωπα αυτά δήλωσαν όλα τα έτη του προανέφερα όχι απλώς δικαιολογούνται – καλύπτονται τα ποσά που φέρονται ορισμένοι από αυτούς να έχουν καταθέσει στην ελβετική τράπεζα HSBC αλλά και υπερκαλύπτονται και δικαιολογούνται».

Και όλα αυτά, ενώ είχαν προηγηθεί οι ανώνυμες και αόριστες αναφορές του κ. Νικολούδη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για «ένα ή η μία, από αυτό που λέμε πολιτικό κόσμο», όπως χαρακτηριστικά είχε πει, που έβγαλε το 2011 στο εξωτερικό 1 εκατομμύριο δολάρια. Αυτές οι αόριστες αναφορές του επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος είχαν προκαλέσει τότε σάλο στον πολιτικό κόσμο της χώρας, με συγκεκριμένα ονόματα να πέφτουν στην… αρένα ως οι πολιτικοί εκείνοι που έβγαλαν τα χρήματα στο εξωτερικό. Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων από την έρευνα της Βουλής και ενώ η χώρα βρισκόταν στον αστερισμό της ονοματολογίας, το πρόσωπο που έβγαλε τα χρήματα στο εξωτερικό ήταν ο Ισίδωρος Κούβελος. Μάλιστα, η κα Μπακογιάννη είχε καταθέσει στον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε αναφορά με την οποία επέρριπτε ευθύνες στον κ. Νικολούδη για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση εξαγωγής του 1.000.000 δολαρίων στο εξωτερικό.
Και μπορεί στο τέλος η όλη υπόθεση να έκλεισε με απαλλακτικά βουλεύματα για τον κ. Κούβελο αλλά και την κα Μπακογιάννη, οι εντυπώσεις όμως για τους χειρισμούς του κ. Νικολούδη έμειναν… Προφανώς τόσο η περίπτωση του κ. Κούβελο όσο και οι περιπτώσεις Παπακωνσταντίνου και Φιλιππίδη, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ο… θησαυρός –των πορισμάτων Νικολούδη– ήταν τελικά άνθρακας, εκτιμήθηκαν δεόντως από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο που ανανέωσε για δύο ακόμη χρόνια τη θητεία του…

Ποιος είναι ο Π. Νικολούδης

Γεννημένος το 1949, ο κ. Νικολούδης που σήμερα φέρει τον βαθμό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Μάιο του 1978 για να προαχθεί τον Αύγουστο του 2004 σε εισαγγελέα Εφετών. Στις 6 Φεβρουαρίου με απόφασή του το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ) έκρινε ότι πρέπει να ανανεώσει τη θητεία του κ. Νικολούδη στην ανεξάρτητη αρχή για ακόμη δύο έτη. Μάλιστα, το ΑΔΣ τοποθέτησε ως αναπληρωτή του κ. Νικολούδη τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γιώργο Παντελή.

Ο κ. Νικολούδης είχε τοποθετηθεί στη συγκεκριμένη θέση τον Αύγουστο του 2010 (και πάλι με απόφαση του ΑΔΣ). Προκάτοχός του ήταν ο κ. Στυλιανός Γκρόζος.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Αρχή, ο κ. Νικολούδης ασχολήθηκε με την υπόθεση του Τ.Τ. συντάσσοντας σχετικά πορίσματα για συγκεκριμένα σκέλη της υπόθεσης, τα οποία και διαβίβασε στην κα Π. Παπανδρέου. Ακόμη, ιδιαίτερα σημαντική αποδείχθηκε για τις ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές και η έρευνά του για την υπόθεση του επιχειρηματία Βίκτωρα Ρέστη.

Τέλος, το όνομα του πρόεδρου της ανεξάρτητης αρχής είναι συνυφασμένο και με την ομώνυμη λίστα (σ.σ. «λίστα Νικολούδη»), στην οποία εμπεριέχονται ονόματα πολιτικών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων που λέγεται ότι ελέγχονται.

Πηγή: iapopsi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ