Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ερώτηση Κούλογλου για «επένδυση» του Κατάρ στο «Ναυάγιο» της Ζακύνθου

Ερώτηση για την «επένδυση» του Κατάρ στην παραλία «Ναυάγιο» της Ζακύνθου, και μάλιστα με διευκόλυνση της ελληνικής κυβέρνησης έκανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου.

Όπως επισημαίνει ο ευρωβουλευτής στην ερώτησή του, «από το 2009 σύμπλεγμα 17 εταιριών της κυβέρνησης του Κατάρ, που κατηγορείται ότι συνδέεται με ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αγοράζει σημαντικά ακίνητα και νησίδες στο Ιόνιο. Το 2014 ιδιώτης μεταβίβασε, χρησιμοποιώντας έγγραφο της ενετικής περιόδου, στην εταιρία Pimana δασική παραθαλάσσια έκταση 14.500 στρεμμάτων, συμπεριλαμβανομένης της διάσημης παραλίας “Nαυάγιο”».

Υπενθυμίζοντας, δε, ότι «πληθώρα δικαστικών αποφάσεων απέδειξαν ότι ανήκει σε Δημόσιο, NΠΔΔ, τοπικές οικογένειες ενώ οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται για σοβαρά κακουργήματα και ζημία του δημοσίου, ύψους 17,6 εκατ.ευρώ» και ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση διέκοψε το σχέδιο διεκδικώντας την ιδιοκτησία του δημοσίου στην έκταση», σημειώνει πως «η νυν κυβέρνηση το υποστηρίζει ανοιχτά επί χρόνια».

Ακόμη, ο Στ. Κούλογλου τονίζει πως «η Pimana το 2020 μετέφερε την έδρα στις Παρθένες Νήσους ενώ ελέγχεται από συγγενή του εμίρη του Κατάρ, κατηγορούμενου για χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων. Στο Δ.Σ. μετέχουν επιχειρηματίες που φέρονται να διατηρούν δεσμούς με την κυβέρνηση, η οποία με σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων διευκολύνει την “επένδυση” κατά παρέκκλιση κάθε εθνικής ή ενωσιακής νομοθεσίας».

Δεδομένων αυτών, ο Στ. Κούλογλου ζητά από την Κομισιόν να διευκρινίσει πως θα αντιμετωπίσει την κατάλυση του κράτους δικαίου από κυβέρνηση κράτους-μέλους, προκειμένου να διευκολυνθεί η «επένδυση» σε ένα δημόσιο ακίνητο, που μεταβιβάστηκε παράνομα, ενώ οι υπαίτιοι της μεταβίβασης κατηγορούνται με σοβαρά αδικήματα. Επίσης, ζητά διευκρίνιση σχετικά με το πως θα αντιμετωπίσει την εντεινόμενη διείσδυση του Κατάρ στην Ε.Ε., ειδικά μετά την αποκάλυψη ύπαρξης δικτύων διαφθοράς και επιρροής πολιτικών αποφάσεων.

Ολόκληρη η ερώτηση του ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου:

Η ελληνική κυβέρνηση διευκολύνει «επένδυση» του Κατάρ για την παράνομη ιδιωτικοποίηση του «Ναυαγίου» στη Ζάκυνθο

Aπό το 2009 σύμπλεγμα 17 εταιριών της κυβέρνησης του Κατάρ, που κατηγορείται ότι συνδέεται με ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αγοράζει σημαντικά ακίνητα και νησίδες στο Ιόνιο. Το 2014 ιδιώτης μεταβίβασε, χρησιμοποιώντας έγγραφο της ενετικής περιόδου, στην εταιρία Pimana δασική παραθαλάσσια έκταση 14.500 στρεμμάτων, συμπεριλαμβανομένης της διάσημης παραλίας «Nαυάγιο». Πληθώρα δικαστικών αποφάσεων απέδειξαν ότι ανήκει σε Δημόσιο, NΠΔΔ, τοπικές οικογένειες ενώ οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται για σοβαρά κακουργήματα και ζημία του δημοσίου, ύψους 17,6 εκατ.ευρώ.

Η προηγούμενη κυβέρνηση διέκοψε το σχέδιο διεκδικώντας την ιδιοκτησία του δημοσίου στην έκταση ενώ η νυν κυβέρνηση το υποστηρίζει ανοιχτά επί χρόνια. Η Pimana το 2020 μετέφερε την έδρα στις Παρθένες Νήσους ενώ ελέγχεται από συγγενή του εμίρη του Κατάρ, κατηγορούμενου για χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων. Στο Δ.Σ. μετέχουν επιχειρηματίες που φέρονται να διατηρούν δεσμούς με την κυβέρνηση, η οποία με σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων διευκολύνει την «επένδυση» κατά παρέκκλιση κάθε εθνικής ή ενωσιακής νομοθεσίας.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Πώς θα αντιμετωπίσει την κατάλυση του κράτους δικαίου από κυβέρνηση κράτους-μέλους, προκειμένου να διευκολυνθεί η «επένδυση» σε ένα δημόσιο ακίνητο, που μεταβιβάστηκε παράνομα, ενώ οι υπαίτιοι της μεταβίβασης κατηγορούνται με σοβαρά αδικήματα;

Πως θα αντιμετωπίσει την εντεινόμενη διείσδυση του Κατάρ στην Ε.Ε., ειδικά μετά την αποκάλυψη ύπαρξης δικτύων διαφθοράς και επιρροής πολιτικών αποφάσεων;

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ