Την λήψη μέτρων για να προστατευθούν οι ελεύθεροι κοινωνικοί χώροι αλλά και οι πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα από τις συνεχείς επιθέσεις φασιστικών ομάδων που συνδέονται με την Χρυσή Αυγή, ζητούν με ερώτησή τους, 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα.
Στο κείμενο της ερώτησης που υπογράφει πρώτος ο Γιώργος Κυρίτσης και συνυπογράφει μεταξύ άλλων και ο Ν. Φίλης, γίνεται εκτενής αναφορά σε τέσσερις επιθέσεις φασιστικών ομάδων σε διάστημα ενός μόλις μήνα.
Συγκεκριμένα, οι πρώτες δύο αναφέρονται σε επιθέσεις φασιστών στις 21 Γενάρη, λίγο πριν ξεκινήσει το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για το Μακεδονικό, η τρίτη το βράδυ της περασμένης Κυριακής, όπου οι επιτιθέμενοι φώναζαν το σύνθημα «Αίμα, τιμή Χρυσή Αυγή» και η τελευταία μια μέρα αργότερα, τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου στη κατάληψη Παναιτωλίου. «Δεν έχουν παρατηρηθεί ξανά τόσες επιθέσεις σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα», αναφέρουν οι ερωτώντες και προσθέτουν: «πρόκειται για πολύ σοβαρές επιθέσεις κατά τις οποίες τέθηκαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, με την περίπτωση του ΕΚΧ «Φαβέλα» να καταλήγει στον τραυματισμό των πέντε ατόμων».
Ολόκληρη η ερώτηση έχει ως εξής
Θέμα: «Σχετικά με τις επιθέσεις εναντίον Ελεύθερων Κοινωνικών Χώρων»
Το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει ανησυχητικά οι φασιστικές επιθέσεις σε ελεύθερους κοινωνικούς χώρους:
Στις 21 Ιανουαρίου 2018, λίγο πριν ξεκινήσει το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για το Μακεδονικό, γύρω στις 13:30, πραγματοποιήθηκε επίθεση εναντίον του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου «Σχολείο». Κατά την επίθεση αυτή, φασιστικές ομάδες επιτέθηκαν με φωτοβολίδες και προκάλεσαν ζημιές στην πρόσοψη και τον φράκτη του κτιρίου. Η αντίδραση των ατόμων που συμμετείχαν στη Συλλογικότητα της Κατάληψης αντέδρασαν άμεσα, απωθώντας τις φασιστικές ομάδες και αποκαθιστώντας τις ζημιές που προκάλεσαν στο χώρο. Κατά την επίθεση αυτήν, αν και υπήρχαν άτομα εντός του χώρου, ευτυχώς δε σημειώθηκαν τραυματισμοί.
Την ίδια μέρα (21/01/2018) και περίπου δύο ώρες μετά την πρώτη επίθεση, ομάδα 60-70 φασιστών επιτέθηκε εναντίον της Κατάληψης Libertatia, με μολότοφ και φωτοβολίδες. Η Κατάληψη στεγαζόταν σε νεοκλασικό τριώροφο κτίριο με πρόσοψη στη Λεωφόρο Στρατού. Κατά την εμπρηστική αυτή επίθεση δεν υπήρχε κόσμος εντός του κτιρίου κι έτσι δεν υπήρξαν θύματα. Ωστόσο το κτίριο καταστράφηκε ολοσχερώς.
Το βράδυ της Κυριακής, 25 Φεβρουαρίου 2018, επτά άτομα με κράνη που είχαν εισέλθει στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο «Φαβέλα» στον Πειραιά, έγιναν αντιληπτοί. Τότε άναψαν καπνογόνo, με το οποίο τραυμάτισαν ένα άτομο στο πρόσωπο και χρησιμοποίησαν πτυσσόμενα κλομπ. Με αυτά τραυμάτισαν τρία άτομα: έναν άνδρα και δύο γυναίκες, μία εκ των οποίων είναι η Ελευθερία Τομπατζόγλου, δικηγόρος της οικογένειας του Παύλου Φύσσα. Η Ελευθερία Τομπατζόγλου διαγνώστηκε «με βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση και θλαστικά ευμεγέθη τραύματα τριχωτού», σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση. Το γεγονός ότι τα άτομα αυτά φώναζαν συνθήματα όπως «Αίμα, τιμή Χρυσή Αυγή», δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας της προέλευσής τους και του πολιτικού τους προσανατολισμού.
Τα ξημερώματα της Δευτέρας, 26 Φεβρουαρίου 2018, ομάδα φασιστών επιτέθηκε στην Κατάληψη Παναιτωλίου 21. Σύμφωνα με μαρτυρίες, τα άτομα που επιτέθηκαν προσπάθησαν να ανοίξουν το παράθυρο και να βάλουν φωτιά. Τελικά κατάφεραν να βάλουν φωτιά στην είσοδο με βενζίνη, η οποία σβήστηκε αμέσως από τα άτομα της Κατάληψης. Τελικά αποχώρησαν, ρίχνοντας τούβλα σε αυτούς που περιφρουρούσαν την Κατάληψη.
Ταυτόχρονα, το ίδιο χρονικό διάστημα, έχουν πληθύνει και οι καταγραφές για επιθέσεις φασιστικών ομάδων σε πρόσφυγες ή μετανάστες/ μετανάστριες στο δρόμο.
Επειδή πρόκειται για τέσσερις επιθέσεις μέσα σε διάστημα ενός περίπου μήνα.
Επειδή δεν έχουν παρατηρηθεί ξανά τόσες επιθέσεις σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα .
Επειδή πρόκειται για πολύ σοβαρές επιθέσεις κατά τις οποίες τέθηκαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, με την περίπτωση του ΕΚΧ «Φαβέλα» να καταλήγει στον τραυματισμό των πέντε ατόμων.
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Πώς προτίθενται να ενεργήσουν, έτσι ώστε να προστατευθούν οι Ελεύθεροι Κοινωνικοί Χώροι, καθώς και οι πρόσφυγες και μετανάστες/ μετανάστριες που ζουν στην Ελλάδα, από την έξαρση της ρατσιστικής βίας;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Κυρίτσης Γεώργιος
Ακριώτης Γεώργιος
Αυλωνίτου Ελένη
Βάκη Φωτεινή
Γάκης Δημήτριος
Δουζίνας Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Θελερίτη Μαρία
Θηβαίος Νικόλαος
Ιγγλέζη Κατερίνα
Καββαδία Αννέτα
Καρακώστα Ευαγγελία
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κουράκης Αναστάσιος
Μηταφίδης Τριαντάφυλλος
Μπαλαούρας Γεράσιμος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Πάλλης Γεώργιος
Παπαδόπουλος Νικόλαος
Παπαδόπουλος Αθανάσιος
Παρασκευόπουλος Νικόλαος
Παυλίδης Κωνσταντίνος
Ρίζος Δημήτριος
Σέλτσας Κωνσταντίνος
Σκούφα Ελισάβετ (Μπέτυ)
Σταματάκη Ελένη
Σταμπουλή Αφροδίτη
Στογιαννίδης Γρηγόρης
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φίλης Νικόλαος
Ψυχογιός Γεώργιος