Ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε δείγμα ενός νέου είδους θαλάσσιου ερπετού το οποίο ζούσε πριν από 200 και πλέον εκατομμύρια χρόνια στην Αλάσκα. Έχει ονομαστεί «Gunakadeit joseeae», και ανακαλύφθηκε σε παράκτια περιοχή της Αλάσκα το 2011, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports.
Το «Gunakadeit joseeae» ανήκει σε μία ομάδα θαλάσσιων ερπετών, γνωστών ως «θαλάσσιες σαύρες», η οποία κατοικούσε σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο κατά τη διάρκεια της Τριαιδικής περίοδου (σχεδόν 251 με 199 εκατομμύρια πριν).
Έως και σήμερα, οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει πολύ λίγα στοιχεία – τα οποία ευτυχώς είναι καλοδιατηρημένα – σε σχέση με το είδος. Πιστεύεται ότι το μήκος τους έφτανε έως και τα τέσσερα μέτρα, αλλά δεν έχουν στη διάθεσή τους άλλες πληροφορίες για να φτιάξουν τον εξελικτικό χάρτη τους.
Ωστόσο, οι επιστήμονες θεωρούν ότι το δείγμα που έχουν στη διάθεσή τους είναι το πλέον ολοκληρωμένο είδος «θαλάσσιας σαύρας» που έχει εντοπιστεί στην Βόρεια Αμερική και ευελπιστούν να ρίξουν – έστω και κάποιο – φως στο μυστήριο γύρω από αυτά τα πλάσματα.
«Οι θαλάσσιες σαύρες ήταν μεταξύ της πρώτης ομάδας ερπετών της ξηράς που κατάφεραν να προσαρμοστούν στη ζωή στον ωκεανό», αναφέρει η Neil Kelley, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας.
«Ζούσαν στην περιοχή για δεκάδες εκατομμύρια χρόνια, αλλά τα απολιθώματά τους είναι σχετικώς σπάνια, έτσι αυτό το νέο δείγμα μας βοηθά να γεμίσουμε ένα σημαντικό κενό στην ιστορία εξέλιξης τους, αλλά και στην σταδιακή εξαφάνισή τους».
Μετά τον εντοπισμό του δείγματος, οι ερευνητές επιχείρησαν να το συγκρίνουν με άλλα ώστε να ανακαλύψουν εάν υπάρχει κάποια «συγγένεια».
Ένα από τα χαρακτηριστικά που βοήθησαν στην εξαγωγή του συμπεράσματος ότι πρόκειται για νέο είδος ήταν το εξαιρετικά μυτερό του ρύγχος, το οποίο αναπτύχθηκε λόγω του περιβάλλοντος στο οποίο κατοικούσε. Ωστόσο, ενδέχεται να είναι και αυτό το χαρακτηριστικό που οδήγησε στο τέλος του είδους.
«Θεωρούμε πως αυτά τα ζώα είχαν ειδικότητα στο να βρίσκουν τροφή σε περιβάλλοντα με ρηχά νερά, όταν άλλαξε το περιβάλλον τους, όμως, δεν είχαν πουθενά να πάνε».
πηγή: cnn.gr