Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Έσοδα ή… κόφτης; Ιδού η απορία

Δεν αφήνουν ούτε λεπτό αναξιοποίητο οι δανειστές καθώς σήμαναν ήδη την εκκίνηση του δεύτερου γύρου μέτρων, με την επίσκεψη τους στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα που το οικονομικό επιτελείο δεν πρόλαβε καλά -καλά να εισπράξει την υπο- δόση των 7,5 δις ευρώ, την ελληνική πρωτεύουσα επισκέπτονται ο πρόεδρος της Commission κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Κλάους Ρέγλινγκ μαζί με το εκπρόσωπο του ΕΜΣ στου κουαρτέτο Νικόλα Τζιαμαριόλι το πρωί και οι κ.κ, Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ ) και Αλβάρο Περέϊρα ( ΟΟΣΑ )

θεσμοί, Τσακαλώτος, Σταθάκης

Ο Πρόεδρος της Commission , θα έχει συναντήσεις και με την ΟΚΕ επιχειρώντας να διευκολύνει την υλοποίηση στην πράξη, δύσκολων μεταρρυθμίσεων όπως το ασφαλιστικό , το φορολογικό, τα κόκκινα δάνεια και το ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Στην παρουσία του στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ θα ζητήσει την ενεργοποίηση των ελλήνων επιχειρηματιών στα διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ ΙΙ και του πακέτου Γιουνκέρ ώστε να επιταχυνθεί η ανάκαμψη της οικονομίας .


Διαβάστε επίσης: Επίσκεψη στήριξης του Γιούνκερ στην Αθήνα


Η κυβέρνηση από την πλευρά της βρίσκεται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να εισπράξει 30,3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 50,5 δισ. στο δωδεκάμηνο και έτσι να αποφευχθεί η ενεργοποίηση του «κόφτη» θα επιδοθεί το επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών.

Τα χρήματα υπολογίζεται πως θα προκύψουν σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη φορολογία εισοδήματος, την εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, τον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ και τα τέλη κυκλοφορίας που καλούνται να πληρώσουν οι έλληνες φορολογούμενοι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα”, μέχρι στιγμής η εικόνα του προϋπολογισμού δείχνει ότι τα έσοδα κινούνται εντός τροχιάς. Το πρώτο πεντάμηνο του έτους είχαν εισπραχθεί 18,401 δισ. ευρώ ή 871 εκατ. ευρώ παραπάνω από τον στόχο, με ένα κύμα σαρωτικών κατασχέσεων να συμβάλλει καθοριστικά.

Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο πως θα συνεχιστεί η ίδια θετική πορεία μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου καθώς οι απανωτές επιβαρύνσεις, βάσει και των τελευταίων πολυνομοσχεδίων που ψηφίστηκαν προκειμενου να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, δημιουργούν αυξημένο κίνδυνο νέας «έκρηξης» απλήρωτων φόρων και εισφορών.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι:

η κατάργηση των επιδομάτων και η διαμόρφωση του μισθού στα 586 ευρώ για χιλιάδες εργαζομένους βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας που θα έχουν μαζί τους οι εκπρόσωποι των θεσμών κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του φθινοπώρου.


Ούτε βήμα πίσω δεν κάνει ο Ρέγκλινγκ- Ζητάει νέα μέτρα

Ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, πραγματοποίησε συνάντηση  με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Σε κοινές τους δηλώσεις που ακολούθησαν ο.  κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως η συζήτηση για το χρέος πρεπει να συνεχιστεί και πως τους επόμενους μήνες θα διεξαχθεί μια παράλληλη συζήτηση για το χρέοςκαι τα προαπαιτούμενα με στόχο να κλείσουν και οι δυο εως το τέλος του έτους.

“Μετά το πέρας της πρώτης αξιολόγησης το βάρος θα πρέπει να πείσει στην αναπτυξιακή ατζέντα κάτι που θα βελτιώσει και τη βιωσιμότητα του χρέους”, ανέφερε ο υπουργός.

Σε σχέση με το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα ο κ. Τσακαλώτος απάντησε πως τα καλά νέα ειναι πως το Eurogroup βρίσκει λύσεις τα κακά νέα είναι πως τις αποφάσεις τις παίρνει την τελευταία στιγμή. “Πάλι θα βρεθεί λύση τη τελευταία στιγμή”, είπε σχετικά.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε πως οι προσαρμογές που έγιναν στην Ελλάδα ήταν δύσκολες αλλά αναπόφευκτες.

“Μετά τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα θα καταστεί ανταγωνιστική“, σημείωσε και προσέθεσε πως ο ESM θα συνεχίσει να χορηγεί δάνεια με ευνοϊκούς όρους για όσο διάστημα η Ελλάδα εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις.

Ρέγκλινγκ: Στο 3,5% το πλεόνασμα μέχρι νεοτέρας

Στη βάση αυτή ανήγγειλε πως σήμερα θα εκταμιευθούν τα 7,5 δις ευρω προς την Ελλάδα ως αναγνώριση πως η Ελλάδα έχει περάσει τη νομοθεσία για το ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα, για την ανεξάρτητη αρχή εσόδων και το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Ενώ συνέχισε λέγοντας πως τα μέλη του ESM είναι κατ ‘αρχήν διατεθειμένα να στηρίξουν τις προσπάθειες της Ελλάδας με περαιτέρω μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, εαν αυτό χρειαστεί συμπεριλαμβανομένων βραχυπρόθεσμων μέτρων που μπορούν να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος προγράμματος.

Ζητούμενο από πλευράς του κυρίου Ρέγκλινγκ είναι να προετοιμάσει το έδαφος για τα προαπαιτούμενα της δεύτερης υποδόσης των 2,8 δισ. τον Σεπτέμβριο, αλλά και για τη δεύτερη αξιολόγηση τον Οκτώβριο. Από ελληνικής πλευράς, η κυβέρνηση δεν αρκείται στην «επιταγή» των 7,5 δισ. που εγκρίθηκε πριν πέντε μέρες, αλλά κυρίως ένας οδικός χάρτης και ένα πλαίσιο αποφάσεων για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Ο νέος και τσουχτερός ΕΝΦΙΑ 

Tο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τους νέους συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου και τις νέες τιμές ζώνης είναι σύμφωνα με τη Real news:

• Από 20% έως 250% θα αυξηθούν οι συντελεστές για τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων.

• Από 21,2% έως 25% επιβαρύνεται η φορολογία για τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια με στόχο να εισπραχθούν 200.356.798 ευρώ.

• 539.330 ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν φέτος να πληρώσουν αυξημένο συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος θα είναι μεγαλύτερος σε σχέση με πέρυσι κατά 325.028.544 ευρώ.

• 3.607.059.617 εκατ. ευρώ προσδοκά το υπουργείο Οικονομικών να εισπράξει από τη φορολόγηση σπιτιών, οικοπέδων και εμπορικών ακινήτων.

ενφια26

• Μεγαλύτερες θα είναι οι επιβαρύνσεις για αρκετούς από τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητο που η αντικειμενική του αξία είναι από 700 ευρώ ανά τ.μ. έως 4.000 ευρώ ανά τ.μ.

Αναλυτικά, μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 200.000 ευρώ, καθώς από φέτος το όριο για την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου μειώθηκε από τα 300.000 στα 200.000 ευρώ, ενώ αυξάνονται όλοι οι συντελεστές.

Συνολικά το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει από τους αυξημένους συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου 563.872.723 ευρώ.

Εργασιακά: Κατώτατος μισθός ο επόμενος στόχος

Οι δανειστές θα προσπαθήσουν, να κατακλύσουν την αγορά εργασίας με χαμηλόμισθους εργαζόμενους, οι οποίοι θα εισπράττουν χαμηλότερο ποσό από τον κατώτατο μισθό. Στόχος είναι μόνο μία στις 80 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές να είναι πλήρους απασχόλησης και η πλειονότητα των νέων θέσεων που θα δημιουργηθούν να αποτελούν φθηνή επισφαλή εργασία.Τα πρόσφατα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» δείχνουν ότι το 50,46% των νέων θέσεων που άνοιξαν μέσα στο 2016 είναι θέσεις ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Οι νέες τύπου συμβάσεις είναι οι (mini jobs, midi jobs και mini geld (μικρή αμοιβή). Θα είναι απασχόληση λίγων ωρών, χωρίς ασφάλιση και φορολογική επιβάρυνση, με αμοιβή γύρω στα 400 ευρώ τον μήνα, που απευθύνεται κυρίως σε συνταξιούχους και φοιτητές αλλά και ανέργους που δεν βρίσκουν σταθερή απασχόληση.


Διαβάστε επίσης:

Τέλος και οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό με νόμο – Ανοίγει για τα καλά το Ασφαλιστικό


 

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ