Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Εστίαση: Δύσκολη η μείωση του ΦΠΑ στο 11% – Θα σημάνει περιορισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος

Στο 2% του ΑΕΠ βρίσκεται σήμερα το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, η οποία αποτινάσσει από πάνω της τη ρήτρα διαφυγής της ΕΕ το 2024, και προκειμένου να διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο «δεν βλέπω να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος προκειμένου να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 11%», επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, Αθανάσιος Πετραλιάς, σε διαδικτυακή του παρέμβαση στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συλλόγων Εστίασης.

Το διήμερο συνέδριο (ξεκίνησε χθες) έχει τίτλο «Εστίαση: Μετασχηματισμός & Βιωσιμότητα» και το συνδιοργανώνουν η EstiasiGreece και η Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ).

«Δεν θέλουμε να ξεφύγουμε από το επίπεδο του 2% που σήμερα πετυχαίνουμε σε επίπεδο πρωτογενούς πλεονάσματος, και στην παρούσα φάση δεν το βλέπω εγώ προσωπικά να μπορεί να επιτευχθεί μείωση του ΦΠΑ στο 11%», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πετραλιάς, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο, ο φόρος προστιθέμενης αξίας να παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα, κάτι που θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ


Ο κ. Πετραλιάς εξήγησε ότι «σήμερα, το νούμερο ένα έσοδο του κράτος προέρχεται από την απόδοση του ΦΠΑ και η μείωσή του στο 11%, από το 13% σήμερα, θα στοίχιζε στο κράτος 3 δισ. ευρώ ετησίως, γεγονός που θα μείωνε το πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,3%», υπογραμμίζοντας πως «αυτή την εξέλιξη δεν τη θέλουμε».

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι «όποιος προτείνει μεγάλες μειώσεις φόρων και μεγάλες δαπάνες, όπως προβλέπει το πρόγραμμα της αντιπολίτευσης, που είναι ύψους 11 δισ. ευρώ το χρόνο, ουσιαστικά θα μας γυρίσει και πάλι σε εποπτεία» και πρόσθεσε πως «εμείς δεν θέλουμε μια τέτοια εξέλιξη και με προσοχή κινούμαστε προς την κατεύθυνση διατήρησης των κεκτημένων μας».

Βέβαια, όπως επισήμανε, «επιδίωξή μας είναι όταν έχουμε δημοσιονομικό χώρο και να κρατάμε τα μέτρα που έχουμε υλοποιήσει αλλά και να προχωράμε σε περαιτέρω μειώσεις των φόρων», και συμπλήρωσε ότι «όσο μειώνεται η φοροδιαφυγή, τόσο θα μειώνουμε φόρους και αυτή είναι η βασική μας αρχή».

Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές που προωθείται, τονίζοντας πως «το συγκεκριμένο μέτρο, στοχεύει στην προαναφερόμενη βασική αρχή που πρεσβεύουμε».

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Πετραλιάς σημείωσε ακόμα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται φέτος στο 2,3%, με τον πληθωρισμό στο 4,5% και με τάση αποκλιμάκωσης που υπολογίζεται στο 2,5% το 2024 και με πτώση της ανεργίας τον Ιανουάριο στο 10,8%.

Αναφερόμενος δε, στην αύξηση του κατώτατου μισθού, υπογράμμισε: «Θα δούμε, αν θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις, θέλω να ακούσω απόψεις σας για την εξέλιξη αυτή […] ξέρουμε ότι θέλει προσοχή το συγκεκριμένο ζήτημα και το γνωρίζουμε ότι πρέπει να ισορροπήσουμε ανάμεσα στις ανάγκες των εργαζομένων και στο τι αντέχουν οι επιχειρήσεις».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πετραλιάς αναφέρθηκε στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους από το 40,5% στο 36,1%, επισημαίνοντας ότι «είναι σήμερα κοντά στο μέσο ευρωπαϊκό όρο, και όπως είπε και ο πρωθυπουργός εξετάζεται περαιτέρω λελογισμένη μείωσή του την επόμενη τετραετία».



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ