Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός, Σοφία Καραγεώργου
Αίτηση αναίρεσης πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να καταθέσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθήνας, σύμφωνα με την οποία «σβήνεται» πρόστιμο περίπου 7.000.000 ευρώ στην πολυεθνική εταιρία Unilever, που της είχε επιβληθεί για παραβίαση του δικαίου του Ανταγωνισμού.
Η εταιρία, σύμφωνα με την απόφαση 441/V/2009 της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κρίθηκε ένοχη επειδή παραβίασε το δίκαιο του Ανταγωνισμού, συνάπτοντας συμφωνίες με αλυσίδες super market (ΚΥΨΕΛΗ ΑΕ, ΑΤΛΑΝΤΙΚ ΑΕ, «ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ» ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, ΟΡΑ, ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ, MAKRO C&C, ΟΜΙΛΟΣ SUPER MARKET ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, Δ. Μασούτης ΑΕ), που εμπεριείχαν παράνομες ρήτρες, οι οποίες απαγόρευαν το παράλληλο εμπόριο.
Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, οι εν λόγω συμφωνίες εκτός των άλλων προέβλεπαν και τον παρακάτω όρο:
«Σε περίπτωση που διακινήσετε προϊόντα της Unilever Hellas που προέρχονται από τρίτους εισαγωγείς (παράλληλο εμπόριο) τότε θα πάψει να ισχύει η παρούσα συμφωνία στο σύνολό της».
Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την Unilever Hellas ΑΕΒΕ αφορούσε σε ενέργειες της εταιρίας στα έτη 2000, 2001 και 2002, και αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Η απαγόρευση των παράλληλων εισαγωγών εντάσσεται στις λεγόμενες per se παραβάσεις του κοινοτικού δικαίου του ανταγωνισμού και θεωρείται – μαζί με τα καρτέλ – η πιο επαχθής αντιανταγωνιστική πρακτική από πλευράς κοινοτικού δικαίου».
«Επειδή η πρακτική της απαγόρευσης των παράλληλων εισαγωγών θεωρείται ότι εδραιώνει ουσιαστικά μία γεωγραφική κατανομή της κοινοτικής αγοράς, αντιμετωπίζεται αυστηρά τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και από την κοινοτική νομολογία».
Για τους παραπάνω λόγους, η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμο στην εταιρία, της τάξεως των 6.946.588,15 ευρώ [διαβάστε εδώ], του οποίου ο υπολογισμός έγινε ως εξής: «Σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 2 του ν. 703/77 ο καθορισμός του ύψους του προστίμου γίνεται με βάση τη σοβαρότητα και τη διάρκεια της παράβασης, με ανώτατο όριο το 15% των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης κατά την τρέχουσα ή την προηγούμενη της παράβασης χρήσης».
Δεδομένων των παραπάνω και της σοβαρότητας της παραβίασης από την πολυεθνική εταιρία, η απόφαση (3807/2014) που κοινοποίησε το Διοικητικό Εφετείο Αθήνας, σύμφωνα με την οποία η Unilever κρίνεται μεν ένοχη ότι παραβίασε το δίκαιο του Ανταγωνισμού, αλλά… παραμένει ατιμώρητη, προκαλεί τουλάχιστον αίσθηση…
Σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου, στην εταιρία αναγνωρίζονται ελαφρυντικά όπως η περιορισμένη χρονική διάρκεια της παράβασης, το ότι δεν εφήρμοσε τις παράνομες ρήτρες σε όλες τις συμβάσεις αλλά σε μέρος αυτών, το ότι αφαίρεσε μόνη της την παράνομη ρήτρα, το ότι μεσολάβησε πολύ καιρός από την παράβαση μέχρι τη διαπίστωση, καθώς και ο… πρότερος έντιμος βίος…
Ως εκ τούτου «Ακυρώνει την 441/V/2009 απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κατά το μέρος αυτής με το οποίο επιβάλλεται σε βάρος της προσφεύγουσας πρόστιμο»!
Η απόφαση του Εφετείου έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στους νομικούς κύκλους και οι επόμενες κινήσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναμένονται με ενδιαφέρον μες στις επόμενες ημέρες.
Αξίζει, επίσης, να αναφέρουμε ότι την εταιρία εκπροσώπησε νομικά στην υπόθεση ο κ. Δημήτρης Τζουγανάτος, ο οποίος διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού τα έτη 1996 – 2000, ενώ είχε αναλάβει και καθήκοντα προέδρου στην Επιτροπή, από το 2000 έως το 2003.
Από την πλευρά της, η Unilever, σχολιάζοντας το γεγονός στο ereportaz.gr δήλωσε, μέσω του εκπροσώπου της στα ΜΜΕ, κ. Αντωνιάδη ότι «Όπως δε σχολιάσαμε την πρώτη απόφαση (αυτή της Επιτροπής Ανταγωνισμού), έτσι δε θα το κάνουμε και τώρα. Όπως κάθε πολίτης, είχαμε και εμείς το δικαίωμα να προσφύγουμε στο δικαστήριο. Καταβάλαμε το πρόστιμό μας στο ακέραιο, και τώρα περιμένουμε να μας επιστραφεί».