Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Εθνική Ασφαλιστική: Στημένη αδελφοκτονία πριν το χρυσό deal

Η ρήση του θυμόσοφου λαού ότι «τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται» ταιριάζει απόλυτα στην «αδελφοκτονία» η οποία συντελείται στους κόλπους της Εθνικής Τράπεζας με «θύτη» την Α.Ε Γενικών Αποθηκών (ΠΑΕΓΑΕ) και «θύμα» την Εθνική Ασφαλιστική. Πριν από περίπου δέκα ημέρες, στην κοινή γνώμη προκλήθηκε εντύπωση στο άκουσμα της πρωτοφανούς είδησης ότι δυο θυγατρικές του ίδιου Ομίλου στρέφονται η μία εναντίον της άλλης, με τον μητρικό Όμιλο (δηλαδή την Εθνική) να διαδραματίζει τον ρόλο του διαιτητή, δημοσιοποιώντας μάλιστα τον δικαστικό εμφύλιο.

Ρεπορτάζ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

• Ο ρόλος των αριστερών golden boys στην αγωγή ύψους 100.000.000 ευρώ της ΠΑΕΓΑΕ στην Εθνική Ασφαλιστική • Προσχεδιασµένο «έγκληµα» για να χαλάσει η συµφωνία
πώλησης της εταιρείας στην CVC και να µην χαθούν προνόµια και βασιλικές απολαβές • O«πολυθεσίτης» Παναγιώτης Γεωργίου και το «τρίγωνο» µε τους CEO Παύλο Μυλωνά
και Σταύρο Κωνσταντά

Και όλα αυτά τη στιγμή που αναμενόταν να ολοκληρωθεί το διαβόητο deal εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής από την CVC Capital Partners, η οποία έχει αγοράσει στην Ελλάδα ως fund μια σειρά επιχειρήσεων υγείας, όπως το Metropolitan, το Υγεία, το Μητέρα, το Ιασώ General, το Λητώ, κ.λπ. Και όμως, στη χώρα της «φαιδράς πορτοκαλέας» στο παρά πέντε της συμφωνίας σημειώθηκε μια μάλλον, κακοστημένη «αδελφοκτονία», με τα αποτελέσματα της δημοσιογραφικής έρευνας να καταλήγουν στο σημείο ότι είχε ως απώτερο σκοπό τη ματαίωση της συμφωνίας και της διατήρησης των προνομίων που έχουν τα στελέχη της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η ΠΑΕΓΑΕ με αγωγή την οποία κατέθεσε ζητεί από την Εθνική Ασφαλιστική το ποσό των 100.000.000 ευρώ για μια ξεχασμένη υπόθεση, εκείνη της Καπνικής Μιχαηλίδη. Ένα περιστατικό το οποίο είχε συμβεί πριν από τέσσερα χρόνια.

Τι είχε συμβεί τότε; Η ΠΑΕΓΑΕ η οποία έχει ως αντικείμενο την αποθήκευση, φύλαξη και διακίνηση εμπορευμάτων τρίτων προσώπων, με το δικαίωμα να εκδίδει τίτλους αποθήκευσης, τους οποίους οι ιδιοκτήτες των εμπορευμάτων μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως ενέχυρο για να πάρουν δανεισμό από τράπεζες, σύναψε τον Φεβρουάριο του 2016, συμφωνία με την Καπνική Μιχαηλίδη για την αποθήκευση 35.296.761 κιλών καπνού.

Ο καπνός αποθηκεύτηκε στις εγκαταστάσεις της Καπνικής και η ΠΑΕΓΑΕ εξέδωσε τίτλους. Με τους τίτλους αυτούς η Καπνική πήρε δάνεια συνολικού ύψους 215,7 εκατ. ευρώ, από οκτώ πιστωτικούς φορείς και συγκεκριμένα τις Deutsche Bank, Amsterdam Trade Bank, FBN Bank, ScipionActive Trading Fund, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Αττικής και την Εθνική Τράπεζα.

ΠΑΕΓΕ

Αποθετήρια

Σε έλεγχο, ωστόσο, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Οκτωβρίου του 2016 στην αποθήκη Σιταριάς διαπιστώθηκε έλλειμμα, εκτιμώμενο περί τα 14.000.000 κιλά καπνού.
«Αυτό σήμαινε ότι η εταιρεία μας είχε αποθηκεύσει και είχε εκδώσει τίτλους αποθήκευσης, αποθετήρια και ενεχυρόγραφα για 14 εκατομμύρια κιλά περισσότερα από αυτά που διαπιστώθηκε ότι πραγματικώς υπήρχαν τον Οκτώβριο του 2016 κατά την ως άνω έκτακτη καταμέτρηση. Συνεπώς, είχαν παρανόμως και εν πλήρη αγνοία μας απομακρυνθεί από τις αποθήκες μας περί τα 14.000.000 κιλά ενεχυρασμένου αποθέματος καπνού, αφαίρεση που έλαβε χώρα αυτοβούλως εκ της Καπνικής, αφού αφενός μεν, μόνο αυτή διέθετε τα μέσα, για να απομακρύνει μία τόσο μεγάλη ποσότητα καπνών, αφετέρου δε, είχε όλη την ευχέρεια όπως πράξει τούτο το χρονικό διάστημα των απεντομώσεων τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο του 2016, ότε και δεν ήταν δυνατή για λόγους υγιεινής και ασφάλειας του προσωπικού η ημετέρα πρόσβαση στις αποθήκες».

Στην αγωγή της η ΠΑΕΓΑΕ στρέφεται κατά της Εθνικής Ασφαλιστικής καθώς, όπως ισχυρίζεται, εδώ και 3,5 χρόνια αρνείται να την αποζημιώσει στο πλαίσιο του ασφαλιστηρίου συμβολαίου, αλλά τηρεί εντελώς παθητική στάση, αναμένοντας τη στάση των αλλοδαπών αντασφαλιστών της».

Μάλιστα, καταλήγει ότι εξαιτίας της στάσης της Εθνικής Ασφαλιστικής «ελλοχεύει κινδύνους απαξίωσης των δικαιωμάτων μας, απώλειας αποδεικτικών μέσων και ενδέχεται να οδηγήσει σε απώλεια των ασφαλιστικών αξιώσεών μας, με την όψιμη επίκληση ανατρεπτικών ισχυρισμών λ.χ. αποδυνάμωσης δικαιώματος, παραγραφής κ.λπ.».

Επισήμως, «πηγές» από την Εθνική Τράπεζα δικαιολογούσαν τον δικαστικό εμφύλιο λέγοντας ότι η αγωγή ασκήθηκε τώρα από την ΠΑΕΓΑΕ, επειδή τελείωναν οι νομικές προθεσμίες και έπρεπε να κινηθεί για την προστασία των συμφερόντων της, έναντι ζημιών που έχουν δημιουργηθεί από την Καπνική Μιχαηλίδης.

Η ιστορία, όμως, έχει πλούσιο παρασκήνιο ενώ γεννώνται πολλά ερωτηματικά για τον ρόλο που διαδραματίζει μια σειρά στελεχών που τοποθετήθηκαν στην Εθνική Ασφαλιστική από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παραμένουν μέχρι σήμερα και βλέπουν την πιθανότητα εξαγοράς της εταιρείας ως μια επιθετική κίνηση η οποία θα τους αποστερήσει σημαντικά προνόμια, χρυσούς μισθούς αλλά και bonus!

Οι παχυλές αµοιβές των εκλεκτών του ∆ραγασάκη

Ας γυρίσουμε, λοιπόν, λίγο πίσω στον χρόνο. Ήταν Μάρτιος του 2016 όταν με εντολή του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη, τοποθετήθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ. Στο ΔΣ τοποθετήθηκαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ή ανανήψαντες από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, οι οποίοι με τη σειρά τους υπέβαλαν τα… σέβη τους τόσο στον Δραγασάκη όσο και στον αρχισυνδικαλιστή της Αριστεράς στην Εθνική Ασφαλιστική Γιάννη Πετσαλάκη, ο οποίος τον Ιούλιο 2016 με εντολή Δραγασάκη και Φραγκιαδάκη «μπήκε» και εκείνος με τη σειρά του στο ΔΣ της Εθνικής Ασφαλιστικής, χωρίς να αμείβεται, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τα οποία εισπράττουν ετησίως από 80.000 μέχρι και 250.000 ευρώ.

Βασικά στελέχη του συγκεκριμένου Διοικητικού Συμβουλίου τον Μάρτιο του 2016 ήταν ο Πρόεδρος, Χρήστος Σαρδέλης, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, Σταύρος Κωνσταντάς, ο συνταξιούχος διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας, Παναγιώτης Γεωργίου, αλλά και το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φράγκος. Μάλιστα, στη συνέχεια ένας εξ’ αυτών, ο Παναγιώτης Γεωργίου, τοποθετήθηκε και πρόεδρος στην ΠΑΕΓΑΕ αυξάνοντας κατά πολύ τις ετήσιες απολαβές του.

Τρία χρόνια αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2019 με εντολή, όπως λέγεται, της συμβούλου του CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλου Μυλωνά, στο Δ.Σ. της Εθνικής Ασφαλιστικής τοποθετήθηκαν δύο ακόμη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τον Σταύρο Καραγρηγορίου και την Αγγελική Σκανδαλιάρη, με απολαβές που αγγίζουν τα 150.000 ευρώ τον χρόνο. Έτσι, λοιπόν, όπως λένε στη «Μ», πρόσωπα που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις, μέσα σε μια τριετία (2016-19) η Εθνική Ασφαλιστική αποτέλεσε το «καταφύγιο» στελεχών προσκείμενων στην τότε κυβέρνηση, οι οποίοι απολάμβαναν και απολαμβάνουν «βασιλικές αποδοχές» που δεν έχουν καμία σχέση ακόμα και με τις αμοιβές καλοπληρωμένων στελεχών του ιδιωτικού τομέα σε περίοδο σκληρών μνημονίων.

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες «πηγές», «όλοι οι παραπάνω με τη συνδρομή των αριστερών και δεξιών συνδικαλιστών και προκειμένου να μην χάσουν τους τεράστιους μισθούς, τα προνόμια, τα αυτοκίνητα, τα έξοδα παράστασης έπρεπε να βρουν τρόπο να ματαιωθεί η πώληση της εταιρείας διαχρονικά».

Γι’ αυτό τον λόγο, επινόησαν, την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς με αυτόν τον τρόπο η διαδικασία εισαγωγής θα διαρκούσε χρόνια, η μπάλα θα πήγαινε στην εξέδρα και άπαντες θα διατηρούσαν τη θέση και τα προνόμιά τους.

Μπουρλότο στη συμφωνία

Έτσι λοιπόν, όπως επισημαίνουν γνώστες του προσκηνίου και του παρασκηνίου για τα τεκταινόμενα στην ασφαλιστική εταιρεία, βλέποντας ότι το deal με την CVC είναι προ των πυλών έβαλαν σε λειτουργία τα μεγάλα μέσα.

Ποια είναι αυτά; Η αγωγή ύψους 100.000.000 ευρώ που ανέλαβε να «υλοποιήσει» ο Παναγιώτης Γεωργίου σε προφανή, όπως λέγεται, συνεννόηση με τον CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής, Σταύρο Κωνσταντά, αλλά και ενδεχομένως την ίδια τη νομική υπηρεσία της Εθνικής Τράπεζας εάν αναλογιστούμε ότι την αγωγή-μαμούθ υπογράφει ο δικηγόρος κ. Ιωάννης Λιναρίτης, ο οποίος ανήκει στην νομική υπηρεσία της ΕΤΕ και είναι συνέταιρος στη δικηγορική εταιρεία του νομικού συμβούλου της ΕΤΕ, κ. Γιώργου Τριανταφυλλάκη.

Τα ερωτήματα για εισαγγελέα

Στελέχη της Εθνικής Ασφαλιστικής αλλά και της ΕΤΕ που επικοινώνησαν με τη «Μ» χαρακτήρισαν ως επιτακτική την παρέμβαση των εισαγγελικών Αρχών προκειμένου να απαντηθούν μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα που εγείρουν νομικά ζητήματα, όπως:
– Για ποιον λόγο η αγωγή από την ΠΑΕΓΑΕ, με εντολή του Παναγιώτη Γεωργίου, έγινε τώρα τέσσερα χρόνια μετά τη ζημιά,

– Γιατί δεν υπήρξε η αντίστοιχη πρόβλεψη στην Εθνική Ασφαλιστική παρότι η αναγγελία, σύμφωνα με την αγωγή, έγινε 3,5 χρόνια πριν,
– Για ποιο λόγο ο CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής κ. Κωνσταντάς όταν ελαβε την αναγγελία, 3,5 χρόνια πριν, δεν ενημέρωσε το ΔΣ της εταιρείας,
– Ενημέρωσε τους αντασφαλιστές και εάν ναι, πότε και με ποιο τρόπο,
– Ενημέρωσε το ΔΣ για την άρνηση των αντασφαλιστών να καλύψουν τη ζημιά;

Ένα ακόμη ερώτημα το οποίο προκύπτει είναι γιατί ο CEO της ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς δεν γνωστοποίησε τη ζημιά στην CVC τη στιγμή που η νομική υπηρεσία της ΕΤΕ δουλεύει εδώ και μήνες την πολυσέλιδη αγωγή των 100.000.000 ευρώ;

Την ίδια στιγμή από την υπόθεση αναδεικνύεται και ένα ιστορικό ασυμβίβαστο, καθώς ο πρόεδρος της ΠΑΕΓΑΕ, Παναγιώτης Γεωργίου είναι μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Τραπέζης, μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Ασφαλιστικής και ταυτοχρόνως υπεύθυνος του εσωτερικού ελέγχου της Εθνικής Ασφαλιστικής ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου! Δηλαδή, ο κ. Γεωργίου ελέγχει τον εαυτό του και τις πράξεις του σε βάρος της Εθνικής Ασφαλιστικής. Και ναι μεν βάσει της Πράξης Διοικητού Τραπέζης Ελλάδος (2577/2006) αλλά και τον σχετικό Νόμο επιτρέπεται αυτό το δισυπόστατο, στην προκειμένη, όμως, περίπτωση το θέμα είναι σκανδαλώδες και χρεώνεται σε ολόκληρη την ελεγκτική επιτροπή της Εθνικής Ασφαλιστικής αλλά και στο Δ.Σ. της ΕΤΕ ως πωλήτριας, στο οποίο είναι και πάλι μέλος ο κ. Γεωργίου.

Οξύτατα ερωτήματα δημιουργούνται πώς ο κ. Γεωργίου θεσμικά λειτουργεί σε αυτήν την υπόθεση και συγκεκριμένα αποκλειστικά υπεύθυνος της ΠΑΕΓΑΕ εκπροσωπώντας την αλλά καθυστέρησε να ενημερώσει το ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας και της Εθνικής Ασφαλιστικής επί τέσσερα χρόνια!

Μάλιστα, στελέχη της Τράπεζας τα οποία προς το παρόν θέλουν να τηρήσουν την ανωνυμία τους διερωτώνταν για τη σκοπιμότητα να κατατεθεί η αγωγή της ΠΑΕΓΑΕ κατά της «αδελφής» εταιρείας χωρίς να ενημερωθεί το Δ.Σ. της μητρικής ΕΤΕ. Διότι, όπως έλεγαν, ήταν αδύνατο να γνώριζαν όλα αυτά τα μέλη του Δ.Σ. των τριών εταιρειών και να είχαν αποδεχθεί μια τέτοια κίνηση στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο. Την ίδια στιγμή έθεταν ερωτήματα για τη σχέση του Προέδρου της ΕΤΕ Μυλωνά, του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εθνικής Ασφαλιστικής, Σταύρου Κωνσταντά και του Πρόεδρου της ΠΑΕΓΑΕ, Παναγιώτη Γεωργίου, καθώς, όπως λένε, «είναι αδιανόητο να μην είχαν συνεννοηθεί ή να μην υπήρχε συνεννόηση του ενός προς τον άλλο με βάση τον ανωτέρω εταιρικό δεσμό».

Την ίδια στιγμή από την έρευνα της «Μ», η οποία συνεχίζεται, προκύπτει ότι το διεθνές δίκτυο που συντονίζει τις αντασφαλιστικές εταιρείες της Εθνικής Ασφαλιστικής (ΑΟΝ και ΑΟΝ GREECE) έχουν διαβιβάσει τη σαφή άρνησή τους για την κάλυψη της «κλοπής καπνών» από την ΚΑΠΝΙΚΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ.

Διαβάστε εδώ όλη την αγωγή

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εθνική Ασφαλιστική: “Αποκεφάλισαν” τον επιθεωρητή για την υπόθεση των καπνικών

Εθνική Ασφαλιστική: Η αγωγή ύψους 100.000.000 ευρώ και ο ρόλος του Π. Γεωργίου

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ