Οι τράπεζες δεν περνούν και την καλύτερη τους περίοδο μια και οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη, όπως στην Εθνική Τράπεζα μετά και από την υπόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής που αποκάλυψε η ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ.
Mια ακόμα υπόθεση απειλεί να προκαλέσει πλήγμα στο κύρος της Εθνικής Τράπεζας καθώς επιθεωρητής της Εθνικής Τράπεζας (σ.σ τα στοιχεία του είναι στην διάθεση του Bankingnews.gr) ο οποίος αντιμετωπίζοντας σοβαρό εθισμό στον τζόγο, δανειζόταν χρήματα όχι μόνο από τους συναδέλφους του στην επιθεώρηση, αλλά και από τους υφισταμένους του στο δίκτυο καταστημάτων.
Κατάχρηση εξουσίας
Δηλαδή, με άλλα λόγια, καταχράστηκε της εξουσίας του ως επιθεωρητής και ζητούσε δανεικά ακόμη από εκείνους που υποτίθεται ότι, οφείλει να τους ελέγχει.
Το συγκεκριμένο στέλεχος μάλιστα, σύμφωνα με πηγές, μέχρι σήμερα, είχε μια φήμη σοβαρού επιθεωρητή καθώς ήταν ειδικός στην αποκάλυψη περιπτώσεων απάτης (Fraud).
Η έλευση του στο δίκτυο καταστημάτων, όπως λένε πηγές, αποτελούσε τον φόβο και τον τρόμο για όλους όσοι προχωρούσαν σε παράνομες ενέργειες και διαδικασίες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία τα χρήματα τα οποία έχει αποσπάσει ο εν λόγω επιθεωρητής από συναδέλφους του έχουν ξεπεράσει τις 250 χιλ 270 χιλ ευρώ και πραγματοποιήθηκαν τόσο μέσω καταβολών στο e- banking, όσο και με μετρητά.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο εν λόγω διευθυντής φέρεται να βρισκόταν επί ώρες σε πρακτορείο ενώ άλλοι αφήνουν να εννοηθεί ότι, οι προσπάθειες δανεισμού εντάθηκαν όταν βρέθηκε αντιμέτωπος και με κυκλώματα τοκογλυφίας.
Η… σύσταση για διαθεσιμότητα
Η Εθνική Τράπεζα προκειμένου να καλύψει την νέα υπόθεση- μετά τον εσωτερικό εμφύλιο με την αγωγή της Γενικών Αποθηκών – συνέστησε στον διευθυντή να τεθεί υπό διαθεσιμότητα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο εν λόγω υπάλληλος με δικό του αίτημα σχεδόν αυτοεξαιρέθηκε από την επιθεώρηση και έχει μετακινηθεί στην Διεύθυνση προσωπικού.
Μάλιστα, αυτή η λύση προτιμήθηκε ώστε στην επόμενη εθελούσια και όταν θα λάβει το εφάπαξ τότε η Eθνική θα λειτουργήσει ως σύνδικος καλώντας τους υπαλλήλους που δάνεισαν χρήματα να πάρουν αναλογικά μέρος των χρημάτων τους.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στην διοίκηση, αλλά και στον εσωτερικό έλεγχο της Τράπεζας διότι αποδεικνύει ότι, τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου ( λογαριασμούς) είναι εντελώς ανύπαρκτα καθώς δεν κατάφεραν να δώσουν ούτε ένα προειδοποιητικό σήμα όταν άρχισαν να εντοπίζονται αρκετές συχνές καταβολές χρημάτων που έγιναν προς τον επιθεωρητή μέσω λογαριασμών e- banking.
πηγή: www.bankingnews.gr