Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Έτοιμοι να υποκύψουν;

Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση, η οποία, διαπιστώνοντας ότι οι «μπλόφες» δεν αποδίδουν καρπούς ετοιμάζεται τώρα για… οπισθοχώρηση, γιατί ο χρόνος τελειώνει και η εναλλακτική που της απέμεινε είναι η στάση πληρωμών, η χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ. Βαρύς αναμένεται ο «λογαριασμός» για τους πολίτες.

Οι εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητα των δανειστών να πάνε μέχρι τέλους τη διαδικασία ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει και για τους ίδιους η ελληνική χρεοκοπία.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, σήμερα βρισκόμαστε 4 μέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Εurogroup της 18ης Ιουνίου και 16 μέρες πριν από τη λήξη της παράτασης του υφιστάμενου Μνημονίου.

Εχουμε δηλαδή μπροστά μας δύο καθοριστικές ημερομηνίες, ο χρόνος είναι ελάχιστος και από πλευράς αποτελεσμάτων βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο που ήμασταν τον περασμένο Φεβρουάριο…

Η σκληρή πραγματικότητα

Αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις για την κυβέρνηση βρίσκονται σε αδιέξοδο γιατί πρέπει να πάρει επώδυνες αποφάσεις, οι οποίες θα την πλήξουν καίρια πολιτικά, δεδομένου ότι όχι μόνο δεν θα μπορέσει να τηρήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις και τις μετεκλογικές εξαγγελίες, αλλά τα μέτρα που θα υποχρεωθεί να λάβει θα είναι εξαιρετικά σκληρά για τους πολίτες.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης και κυβερνήσεις έχουν καταστήσει σαφές στην Αθήνα σε όλους τους τόνους ότι η συμφωνία σε σκληρά μέτρα είναι μονόδρομος εάν θέλει να λάβει ρευστότητα από τους δανειστές και ότι αυτά τα μέτρα πρέπει να αποφασιστούν πρώτα σε τεχνικό επίπεδο. Δηλαδή στο λεγόμενο Brussels Group, όπως ονομάζεται σήμερα με αίτημα της κυβέρνησης που δεν επιθυμεί τη λέξη «τρόικα».

Η κυβέρνηση βρίσκεται αυτή τη στιγμή ενώπιον του διλήμματος να συμφωνήσει με όλη την πολιτική φθορά που θα έχει ή να έρθει σε ρήξη.

Μάλιστα, το δίλημμα έγινε ακόμη μεγαλύτερο την Παρασκευή, όπου τα διεθνή ΜΜΕ μιλούσαν για έναρξη συζητήσεων μεταξύ των εταίρων για το πώς θα διαχειριστούν μια στάση πληρωμών της Ελλάδας στο τέλος του μήνα, εάν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει συμφωνία και εκταμίευση ρευστότητας.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι θορυβήθηκε και υποσχέθηκε ότι θα φέρει αντιπροτάσεις έγκαιρα με στόχο την επίτευξη συμφωνίας την Πέμπτη στο Eurogroup.

Deadline… η Δευτέρα

Οπως επισημαίνουν στις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι και τη Δευτέρα να συμφωνήσει με τους εταίρους, διαφορετικά δεν θα υπάρχει χρόνος να ληφθεί απόφαση στο Εurogroup της Πέμπτης.

Κι αυτό γιατί θα πρέπει προηγουμένως να εξεταστεί από τους τεχνοκράτες των χωρών-μελών που θα προετοιμάσουν και τη συζήτηση των υπουργών.

Μια ενδιάμεση απόφαση την Πέμπτη είναι απολύτως αναγκαία, προκειμένου να προλάβουν πέντε εθνικά Κοινοβούλια της ευρωζώνης να την επικυρώσουν πριν από το τέλος του μήνα, ώστε να εκταμιευθούν τα χρήματα αμέσως και να πληρώσει στις 30 Ιουνίου η χώρα τα δάνεια στο ΔΝΤ. Εάν δεν γίνουν όλα αυτά, από την 1η Ιουλίου η Ελλάδα θα αντιμετωπίζεται από τις αγορές ως χρεοκοπημένη χώρα, έστω κι αν νομικά αυτό χρειάζεται ένα μήνα.

Η ζημιά που γίνεται ήδη στην οικονομία είναι τεράστια, κυρίως στον τουρισμό, όπου αναμένεται να καταγραφεί κύμα ακυρώσεων αφίξεων, δεδομένου ότι η διάσταση που έχει δώσει στο ελληνικό ζήτημα ο Τύπος προβληματίζει έντονα τους Ευρωπαίους που έχουν επιλέξει για διακοπές την Ελλάδα. Φοβούνται ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων και κλείσιμο των τραπεζών σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης.

Τα “θέλω” των δανειστών και της Αθήνας

Επί της ουσίας οι δανειστές ζητούν από την κυβέρνηση να δεσμευθεί σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1% του ΑΕΠ φέτος και 2% το 2016, ενώ θα μπορούσαν να δεχθούν επιμέρους ελληνικά αιτήματα στον ΦΠΑ και στο συνταξιοδοτικό, υπό την προϋπόθεση ότι θα προτείνει μέτρα ισοδύναμου χαρακτήρα.

Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση ζητάει από τους δανειστές μια παράταση του σημερινού προγράμματος κατά 9 μήνες, δηλαδή μέχρι τον Μάρτιο του 2016, αλλά υπό προϋποθέσεις που δεν μπορούν να γίνουν δεκτές.

Ειδικότερα, θέλει να δοθούν στη χώρα τα διαθέσιμα χρήματα του προγράμματος, καθώς και τα 10,9 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προκειμένου να δοθούν για την αγορά ελληνικών ομολόγων, τα οποία κατέχει η ΕΚΤ.

Επιπλέον, ζητάει ένα αναπτυξιακό πακέτο, όχι με «φρέσκα» χρήματα αλλά με τα υπάρχοντα, που είναι τα περίπου 35 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ μέχρι το 2012, τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και το λεγόμενο επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ.

Ολα τα παραπάνω οι δανειστές τα συζητούν, ορισμένα αιτήματα θα τα ικανοποιήσουν, αυτό που δεν συζητούν είναι οι «εκπτώσεις» στο δημοσιονομικό σκέλος, θεωρώντας ότι η οικονομία έχει επιδεινωθεί τους τελευταίες μήνες σε τέτοιο βαθμό που χωρίς δημοσιονομικά μέτρα θα εκτροχιαστεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ