Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Έτοιμο το πρώτο χάμπουργκερ… του σωλήνα

Το πρώτο χάμπουργκερ στον κόσμο, που παρασκευάστηκε εξ ολοκλήρου σε εργαστήριο, είναι έτοιμο να σερβιριστεί στο Λονδίνο.

Ολλανδοί επιστήμονες πήραν κύτταρα από αγελάδα και κατάφεραν να τα μετατρέψουν σε λωρίδες μυϊκού ιστού, τις οποίες ανέμειξαν και έφτιαξαν κιμά.

Οι ερευνητές εκτιμούν πως η τεχνολογία θα μπορούσε να είναι ένας βιώσιμος τρόπος να καλυφθεί η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για κρέας, καταργώντας την ανάγκη εκτροφής ζώων και όσα αυτή συνεπάγεται τόσο για τα ίδια τα ζώα όσο και για τον πλανήτη.

Μάλιστα, ανεξάρτητη μελέτη έδειξε πως η διαδικασία παραγωγής εργαστηριακού κρέατος χρησιμοποιεί 45% λιγότερη ενέργεια, παράγει 96% λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και απαιτεί 99% λιγότερη γη συγκριτικά με την παγκόσμια εκτροφή ζώων.

Τα βλαστοκύτταρα είναι ολοδύναμα κύτταρα, από τα οποία μπορούν να προέλθουν όλοι οι ιστοί ενός σώματος. Οι περισσότεροι επιστήμονες προσπαθούν να δημιουργήσουν από αυτά ανθρώπινο ιστό για μεταμόσχευση, να αντικαταστήσουν μυϊκό ιστό, νευρώνες ή χόνδρο. Ο καθηγητής Mark Post όμως, από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, που δημιούργησε το εργαστηριακό έδεσμα, ήθελε να χρησιμοποιήσει την ίδια τεχνική για να αναπτύξει μυϊκό ιστό και λίπος με απώτερο στόχο την παρασκευή ενός χάμπουργκερ.

Πήρε βλαστικά κύτταρα από μυϊκό ιστό αγελάδας, τα καλλιέργησε με θρεπτικά συστατικά και χημικά και τρεις εβδομάδες αργότερα υπήρχαν πάνω από ένα εκατομμύριο βλαστοκύτταρα, τα οποία αναπτύχθηκαν σε μικρές λωρίδες μυϊκού ιστού, με μήκος περίπου δύο εκατοστά, πλάτος ένα εκατοστό και πάχος ένα χιλιοστό. Οι λωρίδες αυτές καταψύχθηκαν και όταν πλέον ήταν αρκετές, αναμείχθηκαν και έδωσαν ένα είδος κιμά, έτοιμο για μαγείρεμα.

Επειδή το χρώμα του ήταν υπόλευκο, οι επιστήμονες θέλησαν να κάνουν το κρέας να μοιάζει όσο το δυνατόν πιο πολύ με το πραγματικό και έτσι το ανακάτεψαν με μυοσφαιρίνη και έδωσαν μία πιο κοκκινωπή όψη.

Όσο για τη γεύση του; Προς το παρόν είναι λίγο άγευστο και απαιτείται επιπλέον δουλειά στο συγκεκριμένο πεδίο. Το κόστος δημιουργίας του εργαστηριακού χάμπουργκερ πάντως είναι κάτι παραπάνω από ασύμφορο, καθώς άγγιξε τα 248.000 ευρώ.

 

Πηγή: BBC

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ