Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Έτσι στήθηκε η απάτη σε βάρος του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ

Των Πέτρου Κουσουλού, Δημήτρη Πανόπουλου

Τον τρόπο δράσης του κυκλώματος που χορηγούσε προνοιακά επιδόματα, αναπηρικές συντάξεις και αποζημιώσεις από εργατικά ατυχήματα με την χρήση πλαστών ιατρικών εξετάσεων, αποκαλύπτει το ereportaz μέσα από την πολυσέλιδη δικογραφία.

Η Οικονομική Αστυνομία ταυτοποίησε 133 υποθέσεις για κάθε μια από τις οποίες οι κατηγορούμενοι έλαβαν ως αμοιβή το ποσό των 2.000 έως 3.800 ευρώ, ανάλογα με το αν επρόκειτο για προνοιακό επίδομα ή αναπηρική σύνταξη. Για τα εργατικά ατυχήματα λάμβαναν το 50% της συνολικής της συνολικής αποζημίωσης του ασφαλισμένου «τραυματία» η οποία κυμαινόταν από 1.200 έως 5.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, η ζημιά που έχει προκληθεί στο Ελληνικό Δημόσιο εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 358.000 ευρώ σε ότι αφορά στα επιδόματα και τις συντάξεις ενώ η ζημιά για τα εργατικά ατυχήματα είναι τουλάχιστον 80.000 ευρώ. Σημειώνεται ωστόσο, ότι η η προκληθείσα ζημιά είναι αδύνατο να προσδιοριστεί με ακρίβεια επειδή τα ποσά ποικίλουν κατά περίπτωση.

Τα αδικήματα που βαραίνουν κατά περίπτωση τους 37 κατηγορούμενους είναι σύσταση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, ψευδείς βεβαιώσεις, δωροληψία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, παράνομη οπλοκατοχή και δωροδοκία υπαλλήλου.

Η αστυνομική επιχείρηση

Ένα πόρισμα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) που έφτασε στα γραφεία της Οικονομικής Αστυνομίας ήταν η αρχή για να ξετυλίξουν οι αρχές τον μίτο της Αριάδνης. Στο πόρισμα αυτό, εκφράζονταν υπόνοιες για την νομιμότητα αναγγελίας και την ύπαρξη εργατικών ατυχημάτων. Στα «ατυχήματα» αυτά, εμπλεκόμενοι ως μάρτυρες αλλά και ως γιατροί που είχαν βεβαιώσει τις σωματικές βλάβες ήταν μερικοί από τους κατηγορούμενους.

Στις 20 Νοεμβρίου 2013 το Τμήμα Αιγάλεω του ΟΑΕΕ έστειλε στην Οικονομική Αστυνομία έγγραφα σχετικά με τις ύποπτες υποθέσεις. Για την υπόθεση κλήθηκαν να καταθέσουν 4 από τα βασικά στελέχη της οργάνωσης.

Από τις ένορκες μαρτυρικές καταθέσεις προέκυψαν σοβαρές αντιφάσεις και η καταγγελία του ΟΑΕΕ επιβεβαιώθηκε.

Η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου

Προκειμένου να διερευνήσουν την υπόθεση σε βάθος, οι ράμπο της Οικονομικής Αστυνομίας, αιτήθηκαν την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για 11 από τους εμπλεκόμενους.

Σύμφωνα με την δικογραφία, ο «εγκέφαλος» της εγκληματικής οργάνωσης Μ.Π. συγκρότησε ομάδα με σκοπό τον προσπορισμό οικονομικού οφέλους  από τις αποζημιώσεις που προβλέπονται για εργατικά ατυχήματα, τα προνοιακά επιδόματα, τις αναπηρικές συντάξεις, διάφορες κοινωνικές παροχές καθώς και την «αμοιβή» που εισέπραξαν από τους πελάτες για την διεκπεραίωση των υποθέσεων τους.

Οι πελάτες είναι πρόσωπα που δεν δικαιούνταν τα προνοιακά επιδόματα, αναπηρικές συντάξεις και αποζημιώσεις από εργατικά ατυχήματα. Έτσι προσέφευγαν στην εγκληματική οργάνωση και έδιναν «παραγγελία» ανάλογα με τις απαιτήσεις τους.

Είχαν και…  διερμηνέα

Ανάμεσα στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ήταν ένας υπάλληλος του ΟΑΕΕ με «ειδικότητα» στα εργατικά ατυχήματα. ΟΙ Π.Α και Μ.Σ είναι κόρη και μητέρα  που ενεργούσαν υποστηρικτικά σε όλες τις υποθέσεις, μεταφέροντας έγγραφα, προσκομίζοντας εξετάσεις, καταθέτοντας δικαιολογητικά για τους «πελάτες» , παραλαμβάνοντας και παραδίδοντας χρήματα. Η συμμετοχή τους ήταν απαραίτητη καθώς μιλούν Ρώσικα και το μεγαλύτερο μέρος των «πελατών» της εγκληματικής οργάνωσης ήταν παλιννοστούντες ή καταγόμενοι από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Ο Γ.Λ. επικοινωνούσε κατ’ εντολή του «εγκεφάλου» της οργάνωσης, με ιατρούς προκειμένου να του χορηγηθούν ψευδείς ιατρικές γνωματεύσεις τις οποίες χρησιμοποιούσαν στην συνέχεια για να εκδώσουν αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα.

Το modus operandi

Αν κάποιος ήθελε αποζημίωση για εργατικό ατύχημα , τότε έπρεπε να «εφευρεθεί» το ατύχημα. Αρχικά, ο ασφαλισμένος «πελάτης» ενημέρωνε τον εγκέφαλο της οργάνωσης σχετικά με την πρόθεση του να βγάλει χρήματα από αποζημίωση για ένα ατύχημα που δεν είχε συμβεί ποτέ. Στη συνέχεια ενημερωνόταν μέλος της οργάνωσης που ήταν υπάλληλος του ΟΑΕΕ Αιγάλεω και εκμεταλλευόμενος την ιδιότητα του παρείχε πληροφορίες σχετικά με την ασφαλιστική ικανότητα του «πελάτη». Η εγκληματική οργάνωση ασχολούταν μόνο με ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ γιατί σε αυτό το ταμείο είχαν πρόσβαση στις υπηρεσιακές πληροφορίες.

Τότε, ο εγκέφαλος επικοινωνούσε με τους ιατρούς, οι οποίοι από το σύνολο των 41 ύποπτων εργατικών ατυχημάτων, έχουν γνωματεύσει θετικά για τα 34, προκειμένου να βεβαιώσουν «σωματικές βλάβες» από τα «εργατικά ατυχήματα». Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το σύνολο των «εργατικών ατυχημάτων» αφορούν τραυματισμούς στον δεξιό ώμο, δεξιό αγκώνα και δεξιό γόνατο. Όπως προέκυψε από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, ο εγκέφαλος της οργάνωσης είχε συγκεκριμένες ακτινογραφίες στις οποίες άλλαζε τα στοιχεία ανάλογα με την περίσταση και τις επιδείκνυε ενώπιον των αρμόδιων υγειονομικών αρχών. Επειδή όμως προβλέπει και την απόδειξη του ατυχήματος, απαραίτητοι ήταν και οι μάρτυρες.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Α.Ε. με τον Σ.Α.. Πρόκειται για μητέρα και γιό που εκτός του ότι ο καθένας έχει βεβαιώσει ως μάρτυρες ένα εργατικό ατύχημα, έχουν λάβει και οι δύο αποζημίωση για «εργατικό ατύχημα».

Τον τρόπο που γίνονταν οι οικονομικές συναλλαγές αποδεικνύεται από την παρακάτω συνομιλία μεταξύ του εγκεφάλου Μ.Π.  και της «διερμηνέα»  Μ.Σ.

Μ.Π.: Τι ώρα;

Μ.Σ.: Ακόμα δεν ξέρω

Μ.Π.: Καλά

Μ.Σ.: Μέχρι τις 2 θα κατέβω

Μ.Π.: Ωραία, τότε, ε για τα λεφτά τίποτε, θα είπε κανείς τίποτε; Όχι ε;

Μ.Σ.: Ποια λεφτά;

Μ.Π.: Για το ατύχημα, αυτοί πληρώνονται όλοι, όλοι πληρωθήκανε κανονικά

Μ.Σ.: Κανείς τίποτα δεν μου είπε, ποιος ξέρει το νούμερο μου;

Μ.Π.: Αυτή η τέτοια μωρέ, η δικιά σου, πώς την λένε η Ουκρανέζα μεταφράστρια

Μ.Σ.: Αυτή μου είπε πως φοβάται να κουβαλάει τέτοια λεφτά μαζί της

Μ.Π.: Ο ρε π..στη μου

Μ.Σ.: Να κυκολφοράει με τέτοια λεφτά και είπε όταν εμείς θα είμαστε εδώ

Μ.Π.: Πωωω

Μ.Σ.: Να πάμε να την βρούμε, να πάμε μαζί της στην τράπεζα, να πάρει αυτή το δικό μας ποσό να μας τα δώσει και το δικό της να το αφήσει μέσα

Μ.Π.: Μάλιστα

Προνοιακά επιδόματα, αναπηρικές συντάξεις και κοινωνικές παροχές

Αν κάποιος ήθελε προνοιακό επίδομα, αναπηρική σύνταξη ή κάποια βεβαίωση προκειμένου να τύχει λήψης κάποιας κοινωνικής παροχής, όπως φοροαπαλλαγή, μειωμένο τιμολόγιο ΔΕΚΟ, ακολουθούνταν η ίδια διαδικασία. Ο πελάτης επικοινωνούσε με τον εγκέφαλο και εκείνος με τους συνεργαζόμενους ιατρούς, ώστε να εκδώσουν ψευδείς γνωματεύσεις.

Χαρακτηριστική είναι η ακόλουθη συνομιλία μεταξύ του εγκεφάλου και του ιατρού Ρ.Χ.

Μ.Π.: Ναι, ναι, ναι. Έλα Χρήστο μου

Ρ.Χ.: Έλα

Μ.Π.: Δεν μου λές κατ΄αρχήν τι θα σου στείλω οικονομικά εγώ απάνω με την μικρή;

Ρ.Χ.: Αυτά που ξέρεις ρε, τι με ρωτάς πάντα;

Μ.Π.: Ωραία, ε δεν πρέπει να σε ρωτάω πάντα; Λοιπόν και θέλω να σου στείλω ένα φάκελο ακόμα να του ρίξεις μια ματιά να μου πεις τι χρειάζεται.

Ρ.Χ.: Πες να το φέρει

Μ.Π.: Έγινε, το απογευματάκι, έγινε ευχαριστώ

Στο Υπουργείο Οικονομικών και τους δήμους η δικογραφία

Η δικογραφία στάλθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών ώστε να ελεγχθούν μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών, οι εμπλεκόμενοι προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι από αυτούς, τυγχάνουν κοινωνικών παροχών (μειωμένα τιμολόγια ΔΕΚΟ, φοροαπαλλαγές κλπ) που χορηγούνται βάση υψηλού ποσοστού αναπηρίας

Κάτι αντίστοιχο θα γίνει και με τους δήμους και τους ασφαλιστικούς φορείς, οι οποίοι θα πρέπει να μεριμνήσουν για την επανεξέταση της ορθότητας των ποσοστών αναπηρίας και των παθήσεων των εμπλεκομένων.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ