Πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και αναδιάρθρωση των φοροελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών είναι οι κινήσεις – ματ – που πρέπει να γίνουν, άμεσα, από πλευράς κυβέρνησης, έτσι ώστε να μπορέσει να μπει «ζεστό» χρήμα στα κρατικά ταμεία,που συνεχώς «αιμορραγούν». Σε 73, 2 δις ευρώ ανέρχονται τα ανείσπρακτα βεβαιωμένα χρέη, που παραμένουν επί σειρά ετών «παρκαρισμένα» σε ογκώδεις φακέλους και σε διαδηλώσεις διαδικασία, ενώ θα μπορούσαν να περισώσουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και να αντικαταστήσουν σκληρά μέτρα που έχουν οδηγήσει την κοινωνία στην εξαθλίωση. Πέραν αυτού η πάταξη της διαφθοράς σαθρών συστημάτων υστερεί από τα κρατικά ταμεία αρκετά δις ευρώ που θα μπορούσαν να προσφέρουν μία μεγάλη ανάσα στην εθνική οικονομία. Τα «Αντίποινα», παρουσιάζουν τις προτάσεις τριών ειδικών που όλα αυτά τα χρόνια έχουν βάλει «πλάτη», με τις ενέργειές τους για τη συγκέντρωση εσόδων.
«Φορολογική ισότητα και Δικαιοσύνη»
«Τα δημόσια έσοδα παρουσίαζαν ανέκαθεν υστέρηση και καθυστέρηση εισπράξεως, έως ότου τα ανείσπρακτα φορολογικά έσοδα υπερβαίνουν κατά πολύ τον ετήσιο προϋπολογισμό του κράτους», τόνισε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής. Αυτό όπως εξήγησε οφείλεται έγκειται σε πολλά αίτια όπως:
Η ελαστική φορολογική συνείδηση , σημαντικού αριθμού των φορολογουμένων
Η ατελής λειτουργία του ελεγκτικού και φορολογικού μηχανισμού του κράτους
Η μη σταθερή φορολογική νομοθεσία με τις αλλεπάλληλες νομοθετήσεις και τις αλληλοσυγκρουόμενες εγκυκλίους που είχαν ως αποτέλεσμα κανείς να μην είναι βέβαιος τι ισχύει.
Οι διάφορες φορολογικές ατέλειες
Οι ευνοϊκές εξαιρέσεις και ρυθμίσεις
Όπως και η βραδύτητα για την απονομή της φορολογικής δικαιοσύνης δημιούργησαν το τεράστιο αυτό έλλειμμα.
Όμως όπως επεσήμανε ο κ. Ρακιντζής «Οποιαδήποτε φορολογικά μέτρα δεν πρόκειται να αποδώσουν εάν δεν διορθωθούν οι παραπάνω δυσλειτουργίες και επικρατήσει η φορολογική ισότητα και Δικαιοσύνη».
Στο στόχαστρο όμως σύμφωνα με τον Γενικό Επιθεωρητή πρέπει να μπει και η φοροδιαφυγή η οποία όπως επεσήμανε οφείλεται «στη μη καλή λειτουργία των φορολογικών μηχανισμών».
«Αναδιάρθρωση φοροεισπρακτικών μηχανισμών»
Τις προτάσεις – προτεραιότητεςju που πρέπει να θέσει η νέα κυβέρνηση για να βάλει «στοπ» στην υστέρηση εσόδων εξήγησε και ο ειδικός σύμβουλος του ΣΔΟΕ, Θεόδωρος Φλωράτος, ο οποίος εν πολλοίς συμφωνεί με τις κινήσεις του Λέανδρου Ρακιντζή. Όμως επίσης, επισημαίνει πως παράλληλα θα πρέπει να γίνει:
Άσκηση προληπτικού ελέγχου και από το Σ.Δ.Ο.Ε με παράλληλη ενίσχυση με προσωπικό ( 350 ελεγκτές )και επαναλειτουργία των Περιφερειακών Διευθύνσεων καθώς και συνέχιση των διακοπέντων ελέγχων σε πολυτελείς εξοχικές κατοικίες ,off shore εταιρείες κατόχους ακινήτων και έλεγχοι έκδοσης αποδείξεων σε διάσημους τουριστικούς προορισμούς .
Σύσταση Διεύθυνσης παρακολούθησης της πορείας των εκθέσεων Ελέγχου (σήμερα οι εκθέσεις ελέγχου του Σ.Δ.Ο.Ε αποτελούν απο 1-11-2013 απλά πληροφορία για την ΔΟΥ ) με υποχρεωτική εφαρμογή απο τις ΔΟΥ και αναφορά στην Διεύθυνση αυτή για τα αποτελέσματα και την εισπραξιμότητα.
Ανάκτηση όλων των δεδομένων για τα χορηγηθέντα δάνεια (εκτός στεγαστικών) άνω των 500.000 ευρώ και έλεγχο της πορείας του χρήματος. Ενίσχυση των Διευθύνσεων που ελέγχουν Επιδοτήσεις, Αιρετούς, Διοικητές, Υποδιοικητές Νοσοκομείων ΕΣΥ ,καταθέσεις Εξωτερικού, ΜΚΟ ,Εξοπλιστικά, Ελληνες που επέκτησαν ακίνητη περιουσία στο Λονδίνο εν μέσω κρίσης, έλεγχοι Ασφαλιστικών ταμείων που υπάγονται στον ΕΟΠΠΥ, κέρδη ΟΠΑΠ, καθώς και των υποθέσεων που διαβίβασε η Αρχή Καταπολέμησης και Νομιμοποίησης Εσόδων ……..(Υπάρχουν σχετικές εισαγγελικές παραγγελίες)
Έκδοση Υπουργικής απόφασης για εκκαθάριση των ελεγκτών από υποθέσεις άνευ φορολογικού ενδιαφέροντος.
Τοποθέτηση μοριακών ιχνηθετών σε καύσιμα και τσιγάρα που καταναλώνονται στην Ελληνική επικράτεια όπως προβλέπει ο Ν.4072/12.
Δημιουργία Γραφείου intellege για αξιοποίηση στοιχείων πραγματικής και φαινομενικής εικόνας των φοροφυγάδων κατά τα πρότυπα του IRS ,GUARDIA
«Πάταξη της διαφθοράς»
Ο επί σειρά ετών «πολέμιος» της διαφθοράς, πρώην Γ.Γ Διαφάνειας Γιώργος Σούρλας, τόνισε πως «ανοίξαμε “καυτούς” φακέλους, σκανδάλων διαφθοράς και διαπλοκής που υπονόμευαν ακόμη και τους θεσμούς». Πρέπει η κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο στη Γραμματεία και να σπάσει το κατεστημένο και να πατάξει τη διαφθορά. Οι προτάσεις του μεταξύ άλλων έγκειται:
Στο λαθρεμπόριο καυσίμων όπου ανέρχεται , σύμφωνα με τον κ. Σούρλα, στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο η απώλεια εσόδων του ελληνικού Δημοσίου.
Στη εξάρθρωση των εξωθεσμικών κέντρων εξουσίας
Στην αντιμετώπισης της ασυδοσίας της οικονομικής ολιγαρχίας
Στην εμπέδωση της διαφάνειας παντού
Στο ότι πρέπει να μπουν στο στόχαστρο οι offshore εταιρίες με συγκεκριμένη μεθοδολογία
Ενώ όπως τόνισε ο κ. Σούρλας η διαφθορά οδήγησε τη χώρα μας στη χρεοκοπία και στην εθνική ταπείνωση.
*Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Αντίποινα» που κυκλοφόρησε με την εφημερίδα «Παρασκήνιο»