Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Eurogroup: Δύο εβδομάδες χρόνος για τελική συμφωνία

Αγώνα μετ’εμποδίων για μία συμφωνία μέσα σε 15 μέρες δίνει πλέον η κυβέρνηση. Το ραντεβού της 11ης Μαΐου χάθηκε, τα ταμειακά διαθέσιμα στερεύουν και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης μεταθέτει τον χρονικό ορίζοντα για συμφωνία στα τέλη του μηνός, πιθανώς σε ένα έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα που θα οριστεί για τις 25 του μηνός.

Ο κύριος Βαρουφάκης δεν έκρυψε το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητος που αντιμετωπίζει η χώρα και καθορίζει σαν απώτατο χρονικό όριο των διαπραγματεύσεων τα τέλη Μαΐου. Παραδέχτηκε δημοσίως πως τα περιθώρια στενεύουν λέγοντας πως «μην κρυβόμαστε, είναι κοινώς γνωστό ότι το θέμα της ρευστότητος είναι εξαιρετικά επείγον ζήτημα (terrible urgent issue). Αν και δεν περιελήφθη σήμερα στο ανακοινωθέν, η επίλυση αυτού του ζητήματος πρέπει να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν και πριν οι περιορισμοί ρευστότητας καταστούν δεσμευτικοί. Νομίζω ότι από χρονοδιαγράμματων, μιλάμε για τις επόμενες δύο εβδομάδες».

Ο ίδιος περιέγραψε τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης. Στο φορολογικό, όπως ανέφερε, υπάρχει μεγάλη σύγκλιση και σχεδόν ταύτιση απόψεων με τους θεσμούς, όπως και σε ιδιωτικοποιήσεις και κόκκινα δάνεια. Ωστόσο παραμένουν ανοικτά το εργασιακό και τα ασφαλιστικά. Στα θέματα αυτά η κυβέρνηση δεν θέλει να κάνει πίσω. Συνέδεσε πάντως εμμέσως την αύξηση των ορίων ηλικίας και την μείωση των συντάξεων που ζητούν οι δανειστές, με την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ώστε να βρίσκουν δουλειές όσοι χρειάζεται να εργαστούν περισσότερο.

Όπως δήλωσε, όταν τον ρωτούν συχνά γιατί στην Ελλάδα να παίρνει κάποιος σύνταξη στα 58, λέει πως «στην Ελλάδα δεν υπάρχει σύστημα Πρόνοιας. Αν ένας Γερμανός χάσει τη δουλειά του στα εξήντα του θα έχει επιδόματα που θα του επιτρέπουν να ζει μέχρι να γίνει εξήντα πέντε και τότε θα περάσει στη σύνταξη. Στην Ελλάδα αυτό δεν υπάρχει και για αυτό δημιουργούνται τεράστιες πολιτικές πιέσεις στο πολιτικό σύστημα, για να πάρει τον άνθρωπο αυτόν που δεν βρίσκει δουλειά και να το τοποθετήσει στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Για αυτό πρέπει να σχεδιαστούν μεταρρυθμίσεις (…) δεν αρκεί απλώς να κόψεις τις συντάξεις» τόνισε.

Ο κ.Βαρουφάκης φάνηκε αισιόδοξος πως η ΕΚΤ θα δώσει ανάσες στην Ελλάδα. «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν δέχεται εντολές, ούτε από εμάς, ούτε από το Eurogroup, ακολουθεί τους κανόνες της και κρίνει πότε θα κάνει την όποια κίνηση κρίνει ότι πρέπει. Όταν η ΕΚΤ αποφάσισε να αφαιρέσει το waiver και να θέσει περιορισμούς για τα ελληνικά ομόλογα, δεν χρειάστηκε κάποια απόφαση του Eurogroup. Άποψή μας είναι ότι πρέπει να επιστρέψει το waiver και να σταματήσει αυτή η πολιτική αυθαίρετων περιορισμών. Eμείς κρίνουμε ότι όπως τότε δεν έπρεπε να έχει αφαιρεθεί το waver, έτσι και σήμερα θα πρέπει να επιστρέψει» τόνισε.

Συμβιβασμοί

«Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνησή μας πασχίζει, διαπραγματεύεται, εργάζεται νυχθημερόν για να πετύχει μια λυτρωτική συμφωνία, για να βρει, στο πλαίσιο του Eurogroup, τον κοινό τόπο μεταξύ του προηγούμενου μνημονιακού προγράμματος και του μεταρρυθμιστικού μεταμνημονιακού προγράμματος, το οποίο ενέκρινε ο ελληνικός λαός την 25η Ιανουαρίου», είπε ο υπουργός Οικονομικών στην αρχική του τοποθέτηση.

«Προφανώς δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ποτέ δεν πιστέψαμε ότι θα ήταν εύκολη. Υπήρξαν πολιτικές διαφορές, αλλά και διαφορές όσον αφορά τη διαπραγματευτική διαδικασία. Το τελευταίο 15νθήμερο υπήρξε μεγάλη σύγκλιση στο πλαίσιο του Brussels Group, κυρίως λόγω της δικής μας υπερπροσπάθειας και των μεγάλων υποχωρήσεων που κάναμε, πάντα εντός του πλαισίου του σεβασμού, της βασικής αρχής να μην συμβιβαστούμε σε πολιτικές που συνολικά αναπαράγουν την κρίση».

Ο κύριος Βαρουφάκης υποστήριξε πως στο Eurogroup καταγράφηκε αυτή η σύγκλιση σε ένα γενικά θετικό κλίμα και ανέφερε πως «συνάδελφοί μου Υπουργοί Οικονομικών που συμμετέχουν στο Eurogroup καταδίκασαν τις απαράδεκτες και εντελώς ανακριβείς «διαρροές» στο προηγούμενο Eurogroup της Ρίγα» (εννοώντας τις πληροφορίες που είχε μεταδώσει το Bloomberg για βαρείς χαρακτηρισμούς σε βάρος του προσώπου του πίσω από τις κλειστές πόρτες).

«Η προσπάθεια για εξεύρεση στο αμέσως επόμενο διάστημα μια συμφωνίας επίλυσης της κρίσης, άνευ νέων κοινωνικών αδικιών και υφεσιακών επιπτώσεων, συνεχίζεται. Και συνεχίζεται σε καλό κλίμα», συμπλήρωσε.

Θέμα της κυβέρνησης το δημοψήφισμα

Απαντώντας σε ερωτήσεις τόνισε ότι το δημοψήφισμα είναι θέμα του πρωθυπουργού, του υπουργικού συμβουλίου και του Προέδρου της Δημοκρατίας αν θα το κάνει δεκτό, αρνούμενος πάντως να πάρει ο ίδιος προσωπικά θέση στο ζήτημα.

Ο ίδιος τάχθηκε απόλυτα ενάντιος και στην επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων σημειώνοντας ότι έρχονται σε αντίθεση με την ίδια τη λογική της ευρωπαϊκής ένωσης και δεν θα έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί ποτέ.

H ανακοίνωση που εκδόθηκε για την Ελλάδα από το Eurogroup αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Το Eurogroup σήμερα κατέγραψε την κατάσταση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς. Καλωσορίσαμε την πρόοδο που έχει μέχρι στιγμής επιτευχθεί. Επισημαίνουμε ότι η αναδιοργάνωση και η βελτίωση των διαδικασιών κατέστησε δυνατή την επίσπευση και συνέδραμε σε μία πιο ουσιώδη συνομιλία. Την ίδια ώρα, αναγνωρίζουμε ότι χρειάζονται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια ώστε να γεφυρωθούν τα κενά στα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά. Επομένως, καλωσορίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επισπεύσουν το έργο τους με τους θεσμούς, με την προοπτική να επιτευχθεί μία επιτυχής κατάληξη της αξιολόγησης εν ευθέτω χρόνω.

Το Eurogroup επανέλαβε ότι η δήλωση της 20ής Φεβρουαρίου παραμένει το ισχύον πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις. Από την στιγμή που οι θεσμοί καταλήξουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει για την πιθανή αποδέσμευση των εναπομεινουσών δόσεων της τρέχουσας συμφωνίας».

Στη συνεδρίαση του Eurogroup, οι 19 υπουργοί Οικονομικών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και οι αρμόδιοι της Κομισιόν Μοσκοβισί και Ντομπρόβσκις συζήτησαν για το θέμα της Ελλάδας.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ