- Έως τα τέλη Μαρτίου αναμένεται η έγκριση της εκταμίευσης των 5,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα
- Στη σύνοδο του Απριλίου θα υπάρξει συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, Mάριο Σεντένο
- Το Eurogroup έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης και έχει ήδη ξεκινήσει η δ’ αξιολόγηση
«Θα υπάρξει η έγκριση της εκταμίευσης των 5,7 δισ. ευρώ έως τα τέλη Μαρτίου αφού πρώτα εγκριθούν από τα κοινοβούλια των κρατών – μελών. Έχει γίνει τεχνική προετοιμασία, προκειμένου να καταγραφεί το προφίλ του ελληνικού χρέους και στη σύνοδο Απριλίου θα υπάρξει συζήτηση και για το συγκεκριμένο θέμα», δήλωσε ο Πορτογάλος πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, τονίζοντας μάλιστα πως πραγματοποιείται μία ουσιαστική διαδικασία για την ελάφρυνση του χρέους!
Είναι ολοφάνερο ότι η Ελλάδα έχει κάνει εντυπωσιακή πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος», τόνισε στη συνέχεια ο Μάριο Σεντένο: «Αυτό που αναμένουμε από την αναπτυξιακή πολιτική της Ελλάδας είναι – από πολιτικής πλευράς – οι ελληνικές αρχές να έχουν την πλήρη ιδιοκτησία της. Θα πρέπει να υπάρχει μία ομαλή έξοδος από το πρόγραμμα και μία ομαλή πρόσβαση στις αγορές».
Από την πλευρά του, ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, έκανε λόγο για συμφωνία – πακέτο για την Ελλάδα στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, προκειμένου η χώρα να εξέλθει του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Όπως ανέφερε, η δ’ αξιολόγηση έχει ξεκινήσει, με πολύ επιτυχημένη πορεία.
Ο ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι οι Έλληνες θα πρέπει εντός του Απριλίου να καταθέσουν την αναπτυξιακή στρατηγική τους, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ακολουθήσει το θέμα της διευθέτησης του χρέους και η συζήτηση για τον τρόπο εποπτείας της Ελλάδας μετά το πέρας του προγράμματος.
«Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για ένα νέο πρόγραμμα. Αυτό το οποίο συζητάμε είναι ο τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα θα μπορεί να αυτοχρηματοδοτείται και οι Έλληνες να δουν τους καρπούς των κόπων τους», συνέχισε ο ευρωπαίος Επίτροπος.
Αυτό που περιμένουμε είναι η ολοκλήρωση του γ’ ελληνικού προγράμματος διάσωσης», τόνισε με τη σειρά του ο επικεφαλής του ESM, Kλάους Ρέγκλινγκ Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «υπάρχουν πολύ σφιχτές προθεσμίες».
Στη συνέχεια τόνισε πως «η στρατηγική είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης. Σαφώς, όμως, θα έχει επίπτωση στο χρέος και γι’ αυτό θα εξετασθεί λεπτομερώς».