Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Eurogroup σε… τεντωμένο σχοινί

Συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup, υπό το βάρος σεναρίων αποσταθεροποίησης που προωθούνται από ξένα κέντρα τόσο κατά της κυβέρνησης, όσο και κατά του υπουργού Οικονομικών, προκειμένου η Ελλάδα να θέσει το πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, πλαίσιο που βασίζεται στις δεσμεύσεις που ανέλαβε όχι μόνο η χώρα αλλά και οι εταίροι.

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι επιτελείς του βλέπουν ότι οι ευρωπαίοι εταίροι, με μοχλό κυρίως την ΕΚΤ, επιδιώκουν την ασφυξία της ελληνικής οικονομίας και μέσω αυτής το σύρσιμο της χώρας σε έναν ατιμωτικό συμβιβασμό, με την αποδοχή και του μνημονίου και της τρόικας.

Όχι μόνο ενός νέου μνημονίου, αλλά και την εφαρμογή του παλιού, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι αυξάνονται οι πιέσεις από τις Βρυξέλλες προκειμένου να εμφανιστεί στην Αθήνα και πάλι η τρόικα για επιθεωρήσεις στα υπουργεία – να υπάρξει δηλαδή ολοκληρωτική εκχώρηση της διακυβέρνησης στους δανειστές, όπως ίσχυε μέχρι τις εκλογές.

Από εκτιμήσεις των μέχρι τώρα επαφών με τους εταίρους, η κυβέρνηση δεν είναι διόλου ικανοποιημένη, ως προς την αποδοχή των θέσεών της. Βλέπει δηλαδή ότι πέραν ελαχίστων συμμάχων και θετικών αντιδράσεων από κυβερνήσεις της ευρωζώνης, ο κυρίαρχος άξονας, που κινείται από το Βερολίνο παραμένει αμετακίνητος στις απαιτήσεις του για καμία αλλαγή στην πορεία της χώρας, παρότι μεσολάβησαν εκλογές.

Αυτό ακριβώς είναι και το πλαίσιο εντός του οποίου αναπτύσσονται απόψεις και σενάρια από κυβερνητικής πλευράς περί προσφυγής στο λαϊκό παράγοντα, εάν τα πράγματα φτάσουν στα άκρα και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε μνημονιακό δρόμο, όπως έκαναν οι προηγούμενες.

Η αποστροφή του Γιάνη Βαρουφάκη στην ιταλική «Corriere della Sera»,ήταν σαφής: «Αν δεν δεχθούν το σχέδιό μας, θα υπάρξει πρόβλημα… Αλλά, όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας, δεν είμαστε καρφωμένοι στις θέσεις μας, μπορούμε να πάμε πίσω, σε εκλογές ή να κάνουμε ένα δημοψήφισμα»… Δεν εννοούσε την παραμονή στο ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών, όπως έσπευσε και η ίδια η ιταλική εφημερίδα να υποστηρίξει. Για την κυβέρνηση δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, ούτε πρόκειται να ανοίξει με οποιονδήποτε τρόπο συζήτηση γύρω από το ενιαίο νόμισμα.
Ωστόσο η καταφυγή σε εκλογές ή δημοψήφισμα, μπορεί να γίνει με άλλο δίλημμα, που σχετίζεται με τη στάση του ελληνικού λαού ως προς το περιεχόμενο ενός συμβιβασμού ή την επιλογή μίας σύγκρουσης.

Το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών μάλιστα ανέφερε ότι τυχόν προσφυγή στον ελληνικό λαό θα γίνει «προφανώς όσον αφορά το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής πολιτικής».

Σημειωτέον ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν διέψευσε το σενάριο των εκλογών ή του δημοψηφίσματος γενικά, αλλά τη συσχέτισή τους με το ευρώ και την παραμονή της χώρας μας σε αυτό.

Πριν από τον κ. Βαρουφάκη, για εκλογές είχαν μιλήσει στελέχη και βουλευτές, κυρίως της αριστερής πτέρυγας (Καλύβης, Λαπαβίτσας κ.α.), ενώ και ο Γιάννης Δραγασάκης είχε επιβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση εξέτασε και το σενάριο της τελικής ρήξης, αλλά δεν το επέλεξε, κατά τον πρώτο κύκλο της διαπραγμάτευσης.

Προφανώς όμως παραμένει στο τραπέζι εάν είναι να πιεστεί η Αθήνα στην υποταγή. Άλλωστε η κυβέρνηση δεν έχει εντολή να αποδεχθεί μνημόνια, αλλά δεν έχει εντολή ούτε και για οριστική ρήξη με τους δανειστές – να κηρύξει για παράδειγμα στάση πληρωμών προς αυτούς.
Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα σκληρό μπρα ντε φερ με τους δανειστές, που μπορεί να οδηγήσει σε ακραία σενάρια.

Η Αθήνα διαβεβαιώνει ότι προς το παρόν δεν έχει πρόβλημα ρευστού και ότι είναι σε θέση να εκπληρώσει τις δανειακές της ανάγκες, τουλάχιστον για τον Μάρτιο. Παράλληλα αποδέχεται ορισμένες από τις πιέσεις των εταίρων, ώστε να μην φανεί ότι αρέσκεται σε ενέργειες, που ίσως θεωρηθούν μονομερείς, και είναι ενδεικτικό ότι δεν κατέθεσε το σαββατοκύριακο, όπως έλεγε, το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις.

Θα περιμένει λοιπόν μέσα σε αυτό το διάστημα να ανταποκριθούν και οι εταίροι και να ξεκλειδώσει η καταβολή δόσεων προς την Ελλάδα, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου στο Eurogroup.

Εάν διαπιστώσει ότι το Βερολίνο και οι δορυφόροι του επιδιώκουν τον οικονομικό στραγγαλισμό της χώρας για πολιτικούς λόγους, και δεν πρόκειται να επιτρέψουν την εφαρμογή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα αντιδράσει ανάλογα.

«Μπορώ να σας πω μόνο ότι έχουμε τα χρήματα να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων -για τα υπόλοιπα θα δούμε» είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης στην «Corriere della Sera», ο κ. Βαρουφάκης.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ