Τη λήψη περαιτέρω προληπτικών μέτρων ύψους 3 δις ευρώ φαίνεται να προκρίνουν στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Νταίσελμπλουμ, εξετάζεται η λήψη από πλευράς της Ελλάδας προληπτικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι με βάση την ελληνική νομοθεσία δεν μπορείς να νομοθετήσεις προληπτικά, ενώ ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε μάλιστα πως τα έκτακτα μέτρα «είναι προϋπόθεση για να κοιτάξουμε το χρέος», κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο επίτροπος Μοσκοβισί.
Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πλευρά προσήλθε σήμερα στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση στη βάση της συμφωνίας του καλοκαιριού, με μέτρα ύψους 5,4 δις ευρώ και επίτευξη πλεονάσματος 3,5% για το 2018. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμενόταν να παρουσιαστούν αφενός στοιχεία της ελληνικής οικονομίας για το 2015, αφετέρου εκτιμήσεις για το 2016 και 2017. Με αυτόν τον τρόπο και επικαλούμενη τα πιο πρόσφατα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015, η ελληνική κυβέρνηση σκόπευε να απορρίψει το επιχείρημα της γερμανικής πλευράς περί λήψης επιπρόσθετων μέτρων 3 δις ευρώ για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
«Μην περιμένετε κάποια συμφωνία σήμερα», ήταν το μήνυμα του κ. Ντάισελμπλουμ, καθώς προσερχόταν στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι «θα ακούσουμε την πρόοδο που έγινε, ακούω καλά νέα από την Αθήνα».
Ερωτηθείς για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέος ο πρόεδρος της Ευρωομάδας δήλωσε ότι “Το χρέος είναι μια συζήτηση που δεν είχαμε πριν. Είχαμε μια υπόσχεση ότι αν η Ελλάδα προχωρήσει με το πρόγραμμα θα συζητήσουμε μέτρα για το χρέος. Είμαστε στην αρχή αυτής της συζήτησης”.
Είχε προηγηθεί στα μέσα της εβδομάδας δήλωση του εκπροσώπου τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, ότι στο Eurogroup της Παρασκευής δεν θα υπάρξει συμφωνία, εν τούτοις θα καταγραφεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί (state of play). Μάλιστα, ενδεχομένως να υπάρξει έκτακτο Eurogroup στις 28 Απριλίου (Μ. Πέμπτη), χωρίς όμως να είναι επιβεβαιωμένο, καθώς η διεξαγωγή του εξαρτάται από την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Εφικτή και απαραίτητη για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη χαρακτήρισε την ελληνική συμφωνία ο Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί. “Είμαστε κοντά”, είπε, σημειώνοντας ότι υπήρξε καλή πρόοδος.
“Ωστόσο, υπάρχει ακόμη λίγη δουλειά να γίνει. Θέλουμε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα είναι οικονομικά πιο αξιόπιστο, χρηματοοικονομικά πιο βιώσιμο και κοινωνικά πιο δίκαιο. Με καλή κοινή θέληση, η συμφωνία είναι πιθανή. Η συμφωνία είναι απαραίτητη. Για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Η Κομισιόν τη θέλει”, ανέφερε ο Γάλλος Επίτροπος.
Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση δήλωσε ότι “Τα πράγματα στην Ελλάδα δεν φαίνεται να είναι τόσο απαισιόδοξα”, προσθέτοντας ότι “H Τρόικα έχει σημειώσει πρόοδο”, ενώ επανέλαβε, ότι το θέμα του χρέους δεν βρίσκεται στο προσκήνιο αυτήν τη στιγμή.
Πιο συγκρατημένη στις δηλώσεις της ήταν η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λανγκάρ, η οποία αφενός έκανε λόγο για πρόοδο, αφετέρου επεσήμανε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά.
“Πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για να φτάσουμε σε ένα σημείο που θα βγάζει νόημα”, ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να λειτουργεί σε δύο κατευθύνσεις: “στις μεταρρυθμίσεις – και εκεί σημειώνεται πρόοδος – και στη βιωσιμότητα του χρέους, και εκεί δεν έχει ξεκινήσει η σχετική συζήτηση”.
Εν τω μεταξύ, χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε στο Euronews ότι η ελληνική οικονομία είναι μόλις ένα βήμα μακριά από την ανάκαμψη, αλλά χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους, και όχι περαιτέρω λιτότητα. «Η Ελλάδα είναι στο τελευταίο στάδιο του αγώνα και χρειάζεται μια ώθηση προς τα εμπρός, όχι μια ώθηση προς τα πίσω. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο ότι όσοι έχουν κάνει σοβαρά λάθη σε επιλογές και προβλέψεις, δε θα πρέπει να τα επαναλάβουν», σχολίασε δεικτικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.