Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

European Super League: Σχίσμα δισεκατομμυρίων στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Η European Super League είναι πλέον γεγονός. Ο φορέας σχηματίστηκε και πλέον απομένει η διοργάνωση του πρωταθλήματος που θα περιλαμβάνει τις 12 ομάδες που αποτελούν ιδρυτικά μέλη, ακόμα 3 ομάδες που θα έχουν ίδια δικαιώματα και 5 ομάδες που θα συμμετέχουν ως προσκεκλημένες, αναλόγως τις επιτυχίες τους στις εγχώριες διοργανώσεις και στις διοργανώσεις της UEFA.

Ζήσε την κορυφαία στοιχηματική εμπειρία στον Stoiximan!

 Η αιτία ενός τέτοιου σχίσματος που προκαλεί παγκόσμιες ανακατατάξεις στο ποδόσφαιρο και σχηματίζει χιονοστιβάδες εξελίξεων δεν μπορεί να είναι άλλη από την πρόδηλη: το χρήμα. Εδώ και -κυριολεκτικά- δεκαετίες οι κορυφαίες ομάδες του διεθνούς στερεώματος ζητούν μεγαλύτερο μερίδιο απ’ την οικονομική πίτα του Champions League και απειλούν με μία δική τους λίγκα για να το εξασφαλίσουν.

Όταν πλέον κατανόησαν ότι η UEFA δεν θα ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις τους, επέλεξαν τη λύση της διάσπασης και της δημιουργίας μιας λίγκας που θα τους αποφέρει δισεκατομμύρια!

ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΓΝΩΣΤΑ

Από τις πληροφορίες που αντλούν τα διεθνή ΜΜΕ από τη European Super League, αλλά και από τις ανακοινώσεις των τελευταίων ωρών, προέκυψαν κάποια ποσά που καθιστούν άκρως ελκυστικό το νέο προϊόν για τα 12+3 ιδρυτικά μέλη.

Ως ιδρυτικό κεφάλαιο, κάθε σύλλογος καλείται να εισφέρει 2.000.000, που μπορεί να φτάσουν μέχρι τα 8.000.000, δηλαδή ένα ποσό που σε καμία περίπτωση δεν είναι απαγορευτικό για τα συγκεκριμένα super clubs. Όταν το πράξουν, τότε έχει λαμβάνειν… δισεκατομμύρια.

Ήδη σε ανακοίνωσή της η European Super League γνωστοποίησε ότι έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 4.000.000.000, χωρίς να κατονομάσει την πηγή της. Τα ρεπορτάζ των ημερών ήθελαν το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα JP Morgan πίσω από τη χρηματοδότηση, κάτι που επιβεβαίωσε ο ίδιος ο αμερικανικός κολοσσός το πρωί της Δευτέρας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

 



Με άμεσο αποκλεισμό των «12» απειλεί η UEFΑ


Στην ιδρυτική διακήρυξή της η European Super League ανακοίνωσε ότι θα μοιράσει το ποσό των 3.500.000.000 στα 12+3 ιδρυτικά μέλη της με την υπογραφή της συμφωνίας ένταξης στον οργανισμό. Κάθε σύλλογος θα εισπράξει μάξιμουμ 350.000.000 από αυτά τα χρήματα, με την προϋπόθεση να τα χρησιμοποιήσει σε υποδομές, αναπτυξιακά προγράμματα, ακαδημίες ή για να αμβλύνει τον αντίκτυπο της πανδημίας και όχι για λειτουργικά έξοδα όπως μεταγραφές και συμβόλαια ποδοσφαιριστών.

Αυτά τα χρήματα παίζουν το ρόλο… πριμ υπογραφής και δεν είναι τα πάγια έσοδα στα οποία προσβλέπουν οι σύλλογοι της European Super League. Συνολικά, οι δεσμεύσεις του νεοσύστατου φορέα και των χρηματοδοτών του κάνουν λόγο για τουλάχιστον 10.000.000.000 για κάθε σύλλογο σε βάθος χρόνου. Ο χρονικός ορίζοντας δεν έχει προσδιοριστεί επισήμως, όμως τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για 23 χρόνια.

Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ CHAMPIONS LEAGUE

Το πρωτάθλημα θα διεξάγεται με μία μορφή που θα θυμίζει Champions League. Οι 20 ομάδες -που είναι ο στόχος- θα χωριστούν σε δύο ομίλους και κατόπιν οι κορυφαίες σε κάθε όμιλο θα σχηματίσουν διπλά νοκ άουτ, αρχίζοντας από τα προημιτελικά και φτάνοντας μέχρι τον μονό τελικό.

Η φιλοσοφία γύρω από τη νέα διοργάνωση είναι οι ομάδες να ανταμείβονται για τους αγώνες που δίνουν και όχι τόσο για την επιτυχία τους σε αυτούς τους αγώνες. Γι’ αυτόν το λόγο, κάθε σύλλογος υπολογίζεται ότι θα κερδίζει περίπου 180.000.000 ετησίως για τους 18 αγώνες του στη φάση των ομίλων, ενώ αν φτάσει μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου, θα εισπράττει περίπου 30.000.000 παραπάνω, σύμφωνα με διαρροές που υπάρχουν.

Για να γίνει κατανοητή η σύγκριση με το τι ισχύει τώρα στο Champions League, στον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της UEFA, για το 2018-2019, η πρωταθλήτρια Ευρώπης Λίβερπουλ εισέπραξε 111.099.000 για τον θρίαμβό της, δηλαδή περίπου τα μισά χρήματα σε σχέση με αυτά που θα κέρδιζε αν κατακτούσε το αντίστοιχο τρόπαιο στη European Super League.

Μόνο για τη φάση των ομίλων αποκόμισε 59.899.000, υπολογίζοντας πριμ συμμετοχής, αγωνιστική επίδοση, έσοδα από ιστορική κατάταξη και market pool (13.131.000), με το τελευταίο έσοδο να αφορά όλη την παρουσία της στη διοργάνωση, αφού δεν μπορούν να απομονωθούν τα αντίστοιχα έσοδα που αφορούν μόνο τη φάση των ομίλων. Σε σχέση με τα αντίστοιχα πάγια έσοδα που εκτιμάται ότι θα έχει μόνο από τη φάση των ομίλων στη European Super League, η διαφορά είναι εμφανής.

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΔΙΚΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ 20

Πίσω από τις ανακοινώσεις της European Super League υπάρχει κι ένα πλάνο το οποίο δεν έχει έρθει στη δημοσιότητα με επίσημο τρόπο. Ένα σχέδιο λειτουργίας του οργανισμού, διαμοιρασμού των χρημάτων και κριτηρίων σύμφωνα με τα οποία θα υπάρχουν οι ευνοημένοι και οι αδικημένοι της νέας λίγκας.

Ένα τρανό παράδειγμα είναι ο διαχωρισμός μεταξύ των 15 ιδρυτικών μελών και των υπολοίπων 5 ομάδων που θα αποτελούν τη σύσταση του πρωταθλήματος. Βάσει πλάνου, οι 5 ομάδες που θα συμπληρώνουν το πρωτάθλημα κάθε σεζόν δεν θα έχουν κανένα λόγο στη διαμόρφωσή του και στις αποφάσεις που θα λαμβάνονται, ενώ θα εξαιρούνται από ένα 15% των εμπορικών εσόδων του οργανισμού. Επιπλέον, θα έχουν σοβαρές περικοπές από άλλες πηγές εσόδων. Τα ισόποσα μερίσματα που θα μοιράζονται κάθε χρόνο στις ομάδες (υπολογίζεται ένα ποσό 1.850.000.000 το χρόνο για όλες τις ομάδες) δεν θα είναι το ίδιο… ισόποσα για αυτές τις 5, αφού θα εξαιρούνται από το 50% του συνολικού κεφαλαίου.

Αδικίες θα προκύψουν και μεταξύ των 12+3 ιδρυτικών μελών της European Super League, όπως έχει αποφασιστεί από το πλάνο που έχει εκπονηθεί και στο οποίο έχουν συμφωνήσει όλες οι ομάδες. Όπως ανακοινώθηκε επισήμως, από τα 3.500.000.000 που θα μοιραστούν στα ιδρυτικά μέλη για την ένταξή τους στον οργανισμό, κάθε σύλλογος θα έχει πλαφόν τα 350.000.000. Δεν θα εισπράξουν όλοι το ίδιο ποσό όμως. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, μόνο 6 σύλλογοι θα εισπράξουν το ανώτατο προβλεπόμενο ποσό των 350.000.000, ενώ 5 από τα αρχικά μέλη θα περιοριστούν στα 100.000.000 με 112.500.000. Προς το παρόν, δεν έχει διευκρινιστεί ποιοι θα είναι αυτοί οι σύλλογοι και πώς προέκυψε η διάκρισή τους.

ΤΑ 60.000.000.000 ΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΜΑΧΗΣ

Ταυτόχρονα με τα εκτιμώμενα έσοδα, οι σύλλογοι ίσως θα πρέπει να αρχίσουν υπολογισμούς και για τυχόν έξοδα, πλέον των αρχικών κεφαλαίων για την ίδρυση του φορέα. Απέναντί τους θα βρουν ένα συνασπισμό δυνάμεων (UEFA και λίγκες μοιάζουν βέβαιοι, η FIFA μοιάζει αμφίβολη), ο οποίος εμφανίζεται διατεθειμένος να κινηθεί ακόμα και νομικά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Gazzetta dello Sport την Κυριακή, αν τελικά ο διαξιφισμός οδηγηθεί στις δικαστικές αίθουσες, ο συνασπισμός αναμένεται να ζητήσει αποζημιώσεις συνολικού ύψους 60.000.000.000. Μπορεί ακόμα να μην έχει απευθυνθεί στα δικαστήρια αξιώνοντας χρήματα, ωστόσο δεν αποκλείεται αυτό το ζήτημα να επιλυθεί εκεί και τελικά ο νόμος να κρίνει τα έσοδα και τα έξοδα του νέου εγχειρήματος.

Πηγή: Sport24.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ