Επιχείρηση «εκκαθάρισης» των «σκοτεινών sites» ολοκλήρωσαν η Europol και το FBI, με τη συνδρομή 16 ευρωπαϊκών χωρών, η οποία κατέληξε σε κλείσιμο 400 ιστοσελίδων και 17 συλλήψεις.
Μεταξύ των στόχων της επιχείρησης ήταν και η περιβόητη ιστοσελίδα Silk Road 2.0. «Σκοτεινά» αποκαλούνται τα sites που χρησιμοποιούνται για παράνομες δραστηριότητες, όπως εμπόριο όπλων και ναρκωτικών κ.ά., ενώ δεν είναι προσβάσιμα από συμβατικές μηχανές αναζήτησης στο Ίντερνετ.
Το Silk Road 2.0 λειτουργούσε μέσω του δικτύου Tor, το οποίο χρησιμοποιείται για ηλεκτρονικές αγορές όπλων, ναρκωτικών, περιεχομένου παιδικής πορνογραφίας και κακοποίησης. Το ίδιο δίκτυο, μάλιστα, φέρεται να είναι διαδεδομένο σε μέλη δεκάδων εξτρεμιστικών οργανώσεων, καθώς καθιστά «αόρατα» τα ίχνη των χρηστών του.
Μόνο στη Βρετανία πραγματοποιήθηκαν έξι συλλήψεις, υπόπτων ηλικίας από 19 έως 58 ετών, σύμφωνα με το BBC.
Βεβαίως, η χρήση του λεγόμενου «σκοτεινού Ίντερνετ» δεν είναι αποκλειστικά δραστηριότητα μελών του κυβερνοεγκλήματος, καθώς το χρησιμοποιούν όλο και περισσότεροι χρήστες που επιδιώκουν για λόγους αρχής την «ανωνυμία» των διαδικτυακών αναζητήσεών τους.
Μάλιστα, το Tor είναι δημιούργημα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, που είχε σαν στόχο την διευκόλυνση της δράσης τους και την πρόσβαση σε ανθρώπους που ζουν σε καταπιεστικά καθεστώτα.
Γρήγορα όμως, η πρωτοβουλία αυτή βρέθηκε εκτός ελέγχου, όπως στην περίπτωση του Silk Road 2.0, το οποίο ξεκίνησε εκ νέου πέρυσι τη λειτουργία του, έπειτα από το κλείσιμο του αυθεντικού Silk Road και τη σύλληψη του ιδρυτή του, λόγω των παράνομων δραστηριοτήτων του.
Η εν λόγω επιχείρηση της Europol και του FBI χαρακτηρίζεται πρωτοφανής, εξ αιτίας του επιπέδου διεθνούς συνεργασίας, αλλά και των τεχνικών που χρησιμοποιήθηκαν για τον εντοπισμό των παράνομων ιστοσελίδων.
Οι ειδικοί, όμως, υποστηρίζουν ότι αυτό ήταν μονάχα η κορυφή του παγόβουνου, καθώς εκτιμάται ότι το μέγεθος του «σκοτεινού Ίντερνετ» είναι τουλάχιστον 500 φορές μεγαλύτερο του «κανονικού».