Η Μαρίνα Σάττι θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον 68ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2024.
Συγκεκριμένα, το αποτέλεσμα ανακοίνωσαν η Νάνσυ Ζαμπέτογλου και ο Θανάσης Αναγνωστόπουλος μέσα από την εκπομπή «Στούντιο 4». Φέτος, ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στo Μάλμε της Σουηδίας‚ από τις 7 έως τις 11 Μαΐου 2024.
Oι πρώτες της δηλώσεις
Μιλώντας στην εκπομπή, δήλωσε για την απόφαση να εκπροσωπήσει τη χώρα μας: «Λοιπόν, είναι κάτι που το συζητάμε εδώ και κάποια χρόνια. Σίγουρα ο προηγούμενος καιρός δεν ήταν για να συμβεί. Ηρθε το πλήρωμα του χρόνου. Είμαι κι εγώ πιο σίγουρη για τον εαυτό μου, έχω κάνει τα πράγματα που θέλω, έχω μάθει κάποια βασικά πράγματα γιατί δεν ήξερα τίποτα. Το να βγάζω τραγούδια, να έχω ομάδα, να έχω συνεργάτες».
«Μου έχει ξαναγίνει πρόταση. Φέτος είναι η τρίτη χρονιά. Δεν ξέρω τι άλλαξε, σκέφτηκα ότι αργά ή γρήγορα θα γινόταν. Νιώθω ότι είναι κάτι που μπορώ να το διαχειριστώ, δεν έχω άχγος. Μοιάζει με τα ταξίδια που κάνω, που παίζουμε σε φεστιβάλ, γνωρίζουμε ανθρώπους από άλλες χώρες. Έτσι το φαντάζομαι. Θα δείξει αν είναι έτσι. Ανυπομονώ. Αν μπω στη διαδικασία να το σκεφτώ σαν διαγωνισμό, δεν υπάρχει, θα με αγχώσει», πρόσθεσε.
Εξήγησε μάλιστα, πως δεν έχει ανακοινώσει τα ευχάριστα στους δικούς της ανθρώπους. «Στη μαμά μου δεν το έχω πει. Πάλι θα μου πει ότι τα μαθαίνει όλα τελευταία. Στον αδερφό μου το έχω πει. Και στον δάσκαλο τραγουδιού. Αυτές τις μέρες που το σκέφτομαι, καταλαβαίνω ότι είναι ένα ωραίο κίνητρο για να κάτσω πάλι να ασχοληθώ», εξήγησε.
Όπως είπε στη συνέχεια, δεν έχει επιλεχθεί ακόμα το τραγούδι που θα ερμηνεύσει. «Δεν υπάρχει τραγούδι. Έχουμε ιδέες, έχω κι εγώ κάποια δικά μου. Αλλά επειδή είναι ωραίο να υπάρχει διάλογος. Η ΕΡΤ έχει κάνει μια ανακοίνωση ότι για τη φετινή Eurovision μπορούν οι παραγωγοί να στείλουν τις προτάσεις τους», δήλωσε.
«Ελπίζω σε μια εξέλιξη. Θα κάνω αυτό που είμαι όμως. Αυτό συζητούσαμε και με την ΕΡΤ. Εκπροσωπώντας μια χώρα, θες να δείξεις κάτι από αυτή και μέσα στο πρότζεκτ, που έτσι κι αλλιώς υπήρχε αυτή η σκέψη. Αυτή την έρευνα κάνω, αυτόν τον πειραματισμό με τα τραγούδια», πρόσθεσε.
«Να πω κάτι τρελό. Πριν δύο μήνες, παίξαμε στο Μάλβε της Σουηδίας. Είμαι πολύ χαρούμενη, έχω πολλή όρεξη για δουλειά και με πολλούς συνεργάτες που έχουμε πει να συνεργαστούμε, είμαστε πολύ καλά. Οπότε λέω, μήπως κάθε χρόνο να το κάνω αυτό για να συνεργαστώ με τους ανθρώπους που θέλω;», είπε κλείνοντας.
H επίσημη ενημέρωση της EΡΤ
Η Μαρίνα Σάττι θα είναι η εκπρόσωπος της Ελλάδας στον 68ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, που θα διεξαχθεί στο Μάλμε της Σουηδίας από τις 7 έως τις 11 Μαΐου 2024. Η καταξιωμένη ερμηνεύτρια και δημιουργός δέχθηκε με χαρά την πρόταση της ΕΡΤ να εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε μια συμβολική χρονιά, καθώς φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την πρώτη παρουσία της Ελλάδας στη Eurovision, το 1974.
Το τραγούδι που θα ερμηνεύσει η Μαρίνα Σάττι δεν έχει ακόμη επιλεγεί. Γι’ αυτό, τόσο η ΕΡΤ και η δισκογραφική της εταιρεία, Golden Records και Minos EMI, a Universal Music Company, όσο και η ερμηνεύτρια, επιθυμούν η επιλογή αυτή να είναι όσο πιο ανοιχτή γίνεται.
Στο πλαίσιο αυτό, από αύριο κιόλας, 25 Οκτωβρίου 2023, στο email [email protected] μπορούν όποιοι δημιουργοί το επιθυμούν να στείλουν, έως την 1η Δεκεμβρίου 2023, τις δικές τους προτάσεις ολοκληρωμένων τραγουδιών.
Υπενθυμίζεται ότι, βάσει των κανονισμών της EBU, τα τραγούδια πρέπει να είναι πρωτότυπα και ακυκλοφόρητα, με μέγιστο χρόνο τα 3 λεπτά.
Λίγα λόγια για τη Μαρίνα Σάττι
Πτυχιούχος κλασικού πιάνου, ανώτερων θεωρητικών στη μουσική, διπλωματούχος κλασικού τραγουδιού και υποκριτικής, αλλά και υπότροφος του διεθνούς φήμης Berklee College of Music, όπου σπούδασε ενορχήστρωση, παραγωγή και jazz μουσική δίπλα στους Danilo Perez και Jamie Haddad ανάμεσα σε άλλους, η Μαρίνα Σάττι ανέπτυξε έναν προσωπικό ήχο που συνδυάζει τις διαφορετικές μουσικές παραδόσεις με τις οποίες μεγάλωσε, όπως την ελληνική, την αραβική αλλά και τη βαλκανική. Έχοντας εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην European Jazz Orchestra (EBU) με έργα του Peter Herbolzheimer, έχοντας τραγουδήσει σε στο John F. Kennedy Center, στην Ουάσιγκτον, με το World Jazz Nonet και έχοντας συμμετάσχει στο a cappella φωνητικό σχήμα The Singing Tribe σε συνεργασία με τον Bobby McFerrin, είναι μια δημιουργός και performer που είναι δύσκολο να καταταχθεί καλλιτεχνικά.
Από το Μέγαρο Μουσικής και τη Λυρική Σκηνή, σε πανηγύρια στα υψίπεδα της Κρήτης, μπορεί να είναι ταυτόχρονα και pop και ethnic και mainstream, όπως μπορεί με την ίδια άνεση να είναι και λυρική και urban και παραδοσιακή. Τα ευρωπαϊκά Μέσα την παρουσιάζουν ως πρέσβειρα της ελληνικής και βαλκανικής σκηνής, μιας ιδιαίτερης διαδρομής που παντρεύει την παραδοσιακή μουσική με την pop, τόσο κλασική όσο και σύγχρονη.
Το 2017 κατέκτησε την κορυφή των charts με το single «Μάντισσα», ενώ λίγο αργότερα το κοινό υποδέχτηκε το «Πόνος Κρυφός», που έκανε πρεμιέρα στο γερμανικό COLORS (πρώτη φορά για Έλληνα καλλιτέχνη με ελληνικό στίχο), παίρνοντας ακόμα μία πρωτιά στην πλατφόρμα NOWNESS, που παρουσίασε πρώτο το εξαιρετικό της video clip για το παραδοσιακό κομμάτι «Γιατί πουλί μ’».
Το 2017 ίδρυσε επίσης τις CHÓRES [ˈkɔɾɛs], ένα αμιγώς γυναικείο χορωδιακό σύνολο, αποτελούμενο από περισσότερες από 150 γυναίκες 15-60 χρόνων, του οποίου διατηρεί την καλλιτεχνική διεύθυνση –ένα καλλιτεχνικό φυτώριο που αποσκοπεί στη διάσωση, επεξεργασία και προώθηση του πλούτου της ελληνικής παράδοσης, αλλά και στη δημιουργία πρωτότυπου μουσικού ρεπερτορίου και παραστασιακών δράσεων σε συνεργασία με σύγχρονους καλλιτέχνες, ενώ αναβιώνει με μοναδικό τρόπο τα παραδοσιακά τραγούδια του χθες με τον ήχο και την αισθητική τού σήμερα. Τον Μάιο του 2022, κυκλοφόρησε το πρώτο ολοκληρωμένο προσωπικό της άλμπουμ YENNA, ενώ το 2023 πειραματίστηκε παραδίδοντας το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ της FLABOURO αλλά και το TUCUTUM, ένα τραγούδι-σχόλιο πάνω στη βαλκανική trap, που αναδείχτηκε στο viral του καλοκαιριού.