Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Eurovision: Τα 2+1 φαβορί για το Ρότερνταµ

Τα ονόµατα-έκπληξη, τα ατού της 17χρονης «Ολλανδέζας» Στεφανίας Λυµπεράκη, οι προτάσεις της Ειρήνης Παπαδοπούλου και του Κωνσταντίνου Χριστοφόρου και τα σενάρια για τον Ιαν Στρατή

Της Νατάσσας Βουδούρη

Η«σχέση» της Ελλάδας με τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision έχει περάσει από 40 κύματα. Η «επαφή» τους, τα είχε όλα: «Αγάπη», «μίσος», «παρεξηγήσεις», «αποχωρήσεις», «καταστροφές», «επανασυνδέσεις». Ωστόσο, ό,τι κι αν συνέβαινε μεταξύ τους, πάντοτε έδινε τροφή για ατέλειωτες και ποικίλες συζητήσεις.

Για ακόμα μία χρονιά, ο διαγωνισμός τραγουδιού της Ευρώπης που θα διεξαχθεί τον Μάιο στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, μετά τη νίκη της χώρας το 2019 στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ, με τον «Duncan Laurence» και το τραγούδι «Arcade», αναμένεται να είναι το ίδιο ενδιαφέρων με τα προηγούμενα χρόνια. Αν και ήδη ως χώρα έχουμε καθυστερήσει να μπούμε στη διαδικασία επιλογής τραγουδιού ή εκπροσώπου – αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι η Κύπρος έχει επιλέξει ήδη εκπρόσωπο για τον φετινό διαγωνισμό – τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μία σχετική κινητικότητα και ένας αναβρασμός στο ελληνικό… στρατόπεδο γι’ αυτόν το σκοπό.

Πολλοί καλλιτέχνες της χώρας μας ήδη άρχισαν να δείχνουν ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό. Αλλαγή τακτικής και
προσώπου, όμως, ετοιμάζει η Ελλάδα, αφού η «λύση» της Καλομοίρας που είχε εκπροσωπήσει με επιτυχία τη χώρα το 2008, ολοένα και να απομακρύνεται.

H 17χρονη κοπέλα που είναι φαβορί για να εκπροσωπήσει τη χώρα μας, είναι η Στεφανία Λυμπεράκη, η οποία ζει μόνιμα στην Ολλανδία και είναι ήδη είδωλο της pop σκηνής εκεί. Η νεαρή ποπ σταρ με ελληνικές ρίζες είχε εμφανιστεί μάλιστα και στα περσινά Mad VMA μαζί με την Ιλένια Ουίλιμας και την Κόνι Μεταξά.

Μετά την Ειρήνη Παπαδοπούλου, λοιπόν, η οποία κατέθεσε στην ΕΡΤ τη δική της πρόταση για συμμετοχή της στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού στην Ευρώπη, ήρθε μία πολύ μεγάλη έκπληξη από καλλιτέχνες, οι οποίοι έχουν εμπειρίαστη Eurovision. Ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου έγραψε ένα μπιτάτο κομμάτι με ελληνικό στίχο και το κατέθεσε στην ΕΡΤ.

Να θυμηθούμε σε αυτό το σημείο ότι οι One είχαν ξαναβρεθεί με τα χρώματα της Κύπρου στη σκηνή του ευρωπαϊκού το 2002 ερμηνεύοντας το τραγούδι «Gimme» που είχε κατακτήσει την 6η θέση ενώ τρία χρόνια αργότερα, ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου, εκπροσωπώντας ξανά την πατρίδα του, το νησί της Αφροδίτης, είχε ερμηνεύσει το τραγούδι «Ela Ela».

Έντονα ακούγεται και το όνομα του Ιαν Στρατή, ο οποίος έχει εκδηλώσει εδώ και καιρό την επιθυμία του να συμμετάσχει στο διαγωνισμό.

ΘΑΝΟΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ: Συµµετοχή µε παραδοσιακό και αρχαιοελληνικό χρώµα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το τραγούδι που κατέθεσε ο Θάνος Ολύμπιος, με χρώμαπαραδοσιακό και αρχαιοελληνικό. Ο τραγουδιστής, ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του Μίμη Πλέσσα, μίλησε στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» για αυτή του την ξεχωριστή επιλογή.

Τι χαρακτηριστικά έχει το τραγούδι που κατέθεσες για τον μουσικό διαγωνισμό;
Πρόκειται για ένα τραγούδι σε στίχους ελληνικούς, του κορυφαίου στιχουργού-ποιητή Μάνου Ελευθερίου και μουσική δική μου που μυρίζει 100% Ελλάδα. Για την ώρα το demo που έχω καταθέσει έχει ενορχηστρωθεί με ελληνικά παραδοσιακά όργανα, όπως το σαντούρι, το κλαρίνο, η φλογέρα-σουράβλι κ.ά., όμως στην τελική του μορφή, όπως ενημέρωσα το τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΕΡΤ, έχω την επιθυμία και πρωτότυπη ιδέα να υπάρξουν στην ενορχήστρωση (αλλά καιεπί σκηνής) αρχαία ελληνικά όργανα, όπως η αρχαία Ελληνική Λύρα’, ο αυλός ή δίαυλος κ.ά., είτε συνδυασμός παραδοσιακών και αρχαίων ελληνικών οργάνων που είναι και το πιθανότερο.

Γιατί επέλεξες κάτι τέτοιο; Θεωρείς ότι αυτό το είδος μουσικής θα αγγίξει τον κόσμο;
Πιστεύω ακράδαντα ότι με αυτά τα όργανα επί σκηνής αλλά και με το ενορχηστρωτικό άκουσμα αυτών και με μία ανάλογη όμορφη ενδυμασία που να έχει αρχαιοελληνικές επιρροές, θα κάνουμε τεράστια εντύπωση και θα ξεχωρίσουμε. Αυτό θέλει, άλλωστε, η Eurovision κάτι που θα κάνει τη διαφορά οπτικά αλλά και ακουστικά από τα υπόλοιπα κοινότοπα τραγούδια! Μην πάμε μακριά… Όταν έρχεται ο τουρίστας στην Ελλάδα επιζητεί να ακούσει κάτι 100% ελληνικό, αυτό τον ενθουσιάζει, δεν επιζητεί να ακούσει τη δυτική ελληνική ποπ με τα bitakia ή τις μπαλάντες.

Πώς προέκυψε η συμμετοχή;
Έπεσε το μάτι μου σε ένα δημοσίευμα αρχές Δεκεμβρίου που έγραφε ότι συστάθηκε γνωμοδοτική επιτροπή έργου για τη Eurovision 2020 και ότι επιθυμούν να σταλθεί φέτος τραγούδι με ελληνικό χρώμα, οπότε σκέφτηκα ότι μπορώ να το υποστηρίξω αυτό το κόνσεπτ και έτσι πήρα την απόφαση να στείλω το τραγούδι μου. Βέβαια, παραξενεύτηκα όταν διάβασα ότι άλλοι υποψήφιοι έχουν καταθέσει τραγούδι με όχι και τόσο ελληνικό χρώμα,
αλλά με δυτικό.

Αντέχεις την κριτική που μπορεί να γίνει όταν ακουστεί το τραγούδι;
Όταν επιλέγεις να εκτεθείς είναι φυσικό επακόλουθο να υπάρχει και κριτική, είναι μέρος της δουλειάς μας αυτό. Στην προκειμένη περίπτωση επιζητώ τη μαζική κριτική, γι’ αυτό και θα επιθυμούσα η ΕΡΤ να κάνει ανοιχτή διαδικασία επιλογής της ελληνικής συμμετοχής, ώστε να μας κρίνει ο κόσμος που έχει και το αλάνθαστο κριτήριο στο κάτω-κάτω της γραφής, μιας και είναι ο ίδιος κόσμος που παρακολουθεί Eurovision και μπαίνει στον κόπο να ψηφίσει άλλες χώρες κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού μουσικού διαγωνισμού. Γιατί, λοιπόν, να μη δώσουμε στο ελληνικό κοινό
τη δημοκρατική δυνατότητα να ψηφίσει τη συμμετοχή της ίδιας του της χώρας; Αν η ΕΡΤ θέλει να υπάρχει διαφάνεια, το καλύτερο και το πιο δίκαιο είναι να κάνει ανοιχτό διαγωνισμό. Τα τελευταία χρόνια που η ΕΡΤ έκανε απευθείας αναθέσεις οι  συμμετοχές μας έπιασαν πολύ χαμηλές θέσεις, θέλω να ελπίζω ότι δεν θα συμβεί το ίδιο και φέτος.

Ποιοι θα αποφασίσουν για την εκπροσώπησή μας
Με απευθείας ανάθεση θα επιλεγεί από πλευράς ΕΡΤ ο καλλιτέχνης που θα μας εκπροσωπήσει στον διαγωνισμό τη Eurovision. Επικεφαλής της ομάδας εργασίας που θα κληθεί να επιλέξει τον καλλιτέχνη και το τραγούδι είναι o συνθέτης
Δημήτρης Παπαδημητρίου με μέλη της επιτροπής της ΕΡΤ τους Πέτρο Αδάμ, Γιώργο Μαρκάκη, Γιάννη Πετρίδη και Μαρία Κουφοπούλου.

Στην Ολλανδία πρόκειται να ταξιδέψουν και οι 41 καλλιτέχνες για τα γυρίσματα των postcards (μικρής διαρκείας βίντεο) που θα προβληθούν κατά τη διάρκεια και των τριών βραδιών της Eurovision 2020. Μέσα από τα postcards, οι καλλιτέχνες θα ζήσουν από κοντά τους δρόμους της Ολλανδίας, ανάμεσα σε ομάδες ανθρώπων και γενικότερα την ολλανδική κοινωνία. Ο κάθε καλλιτέχνης θα δει και θα βιώσει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο την Ολλανδία πριν από τον διαγωνισμό, συμμετέχοντας σε δραστηριότητες, παραδόσεις και ενασχολήσεις των κατοίκων της χώρας.

Τα γυρίσματα αναμένεται να πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο και Απρίλιο, ενώ οι διοργανωτές δέχονται αιτήσεις από κατοίκους από όλη τη χώρα που θέλουν να λάβουν μέρος στα γυρίσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι επιστρέφουν στην Eurovision ύστερα από απουσία ενός χρόνου η Βουλγαρία και η Ουκρανία, ενώ αντίθετα δεν θα πάρουν μέρος στον διαγωνισμό του Ρότερνταμ, το Μαυροβούνιο και η Ουγγαρία.

* Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” της Κυριακής

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ