Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Evergrande: «Τρέµουν» οι αγορές µε τη νέα… Lehman Brothers made in China

Τα τελευταία 24ωρα ο πλανήτης, και δη οι χρηματιστηριακές αγορές, διεθνείς αναλυτές, ακόμη και διάσημοι billionaires κρατούσαν την αναπνοή τους μπροστά στο φαινόμενο Evergrande. Για το ευρύ κοινό που πιθανότατα δεν γνώριζε, η Evergrande αποτελεί έναν κινεζικό κολοσσό ακινήτων.


Με στάση πληρωμών «απειλεί» το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα ο κινεζικός κολοσσός ακινήτων Evergrande


Η κρίση χρέους της, δικαιολογημένα, προκάλεσε αρχικά «ντόμινο φόβου» γύρω από τις παγκόσμιες επιπτώσεις ενδεχόμενης πτώχευσης, φέρνοντας στον νου την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008, που πυροδότησε τον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό «σεισμό» που ακολούθησε.

Η βουτιά των δεικτών παγκοσμίως δημιούργησε ανησυχία. Η σιγή εκ μέρους των τραπεζών επίσης προβλημάτισε. Η Κίνα όμως δεν λειτουργεί όπως οι υπόλοιπες χώρες.

Το πρόβλημα

Μετά την πολύμηνη πανδημική αδράνεια, τη δραματική αύξηση των τιμών των πρώτων υλών (σίδερο, ξυλεία, τσιμέντο, ενέργεια) και των μεταφορικών εν μέσω παγκόσμιου κύματος ακρίβειας, ο Όμιλος Evergrande δεν μπορούσε να παραδώσει τις κατοικίες που είχε προπωλήσει.

Οι τεράστιες δαπάνες χρηματοδοτήθηκαν από δάνεια που λάμβανε ο Σου Τζιαγίν, ο ιδρυτής της Evergrande, ο άνθρωπος με την πέμπτη μεγαλύτερη σε μέγεθος περιουσία της χώρας. Τα πράγματα επιδεινώθηκαν τον περασμένο χρόνο, όταν το Πεκίνο έλαβε αυστηρά μέτρα απέναντι στις εταιρείες ακινήτων για να τις αναγκάσει να περιορίσουν τα χρέη τους.

Η προπώληση ακινήτων απαγορεύτηκε πριν από την ολοκλήρωση της κατασκευής τους, ένα σύστημα δηλαδή που αντιπροσώπευε σημαντικό μέρος του οικονομικού μοντέλου της Evergrande.

Ενδεικτικά, η Sunny Peninsula αποτελούσε μία παραθαλάσσια επένδυση στην κινεζική πόλη Guangzhou που υποτίθεται ότι θα φιλοξενούσε 5.000 οικογένειες σε δεκάδες πύργους σε μια περιοχή μεγέθους 30 γηπέδων ποδοσφαίρου. Σήμερα συναντά κάποιος μισοτελειωμένες πολυκατοικίες που στέκονται άδειες και εγκαταλελειμμένες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο όμιλος αντανακλά επίσης εσκεμμένες πολιτικές επιλογές που έκανε το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα υπό τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, που ποντάρει πολλά στη νίκη για την ψηφιακή κούρσα.
Αν και οι GAFAM (Google, Amazon, Facebook, Apple και Microsoft) κυριαρχούν επί χρόνια στον τομέα της τεχνολογίας, η εμφάνιση των Κινέζων αντιπάλων τους, των BATX, μπορεί να οδηγήσει σε αμφισβήτηση της ηγεμονίας τους. Το ακρωνύμιο BATX αφορά τους κολοσσούς Baidu, Alibaba, Tencent και Xiaomi, οι οποίοι έχοντας κυριαρχήσει στην κινεζική αγορά για χρόνια επεκτείνονται σε παγκόσμια κλίμακα.

Με τις ώρες αγωνίας στις αγορές να κυλούν βασανιστικά, ο γιγαντιαίος όμιλος προχωρεί σε συμφωνία με κάποιους από τους ομολογιούχους του για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να κηρύξει στάση πληρωμών. Σε ανακοίνωση προς το χρηματιστήριο της Σεντζέν, η διεύθυνση του ομίλου, που μετρά χρέη 260 δισεκατομμυρίων ευρώ, διευκρίνισε πως μία από τις θυγατρικές του, η Hengda Real Estate, διαπραγματεύθηκε σχέδιο για την αποπληρωμή των τόκων μιας ομολογίας που έχει διάρκεια μέχρι το 2025.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, ο Evergrande αποπλήρωσε 232.000.000 γουάν (30.500.000 ευρώ) για ομόλογο, με επιτόκιο 5,8%, που είχε διατεθεί στην εσωτερική αγορά.

Η εταιρεία δεν έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες του σχεδίου της για την καταβολή τόκων, λέγοντας μόνο πως το ομόλογο «έχει ήδη επιλυθεί μέσω ιδιωτικών διαπραγματεύσεων», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η Evergrande έπρεπε να καταβάλει 83.530.000 δολάρια για κουπόνι offshore δολαριακού ομολόγου.

Ο γιγαντιαίος όμιλος των ακινήτων, με έδρα τη Σεντζέν, απέχει, πάντως, παρασάγγας από το να έχει επιλύσει το πρόβλημα, λαμβανομένου υπόψη του συνολικού ύψους του χρέους του.

Οι εκτιμήσεις

Ο τομέας των ακινήτων μαζί με το εμπόριο αποτελούν την ατμομηχανή της κινεζικής οικονομίας, αντιπροσωπεύοντας μεγάλο ποσοστό του κινεζικού ΑΕΠ.

Η κρίση χρέους της Evergrande σαφώς και μπορεί να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, αλλά ο αντίκτυπος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας ενδεχομένως να είναι μικρός, καθώς δεν υπάρχουν παράγωγα που να βασίζονται στο χρέος της εταιρείας.

Και αυτό διότι μπορεί κάλλιστα να παρέμβει το Πεκίνο, το οποίο βέβαια -μετά την πανδημία- έχει να ασχοληθεί και με το μέτωπο AUKUS.

Η περίπτωση Evergrande προσφέρεται για τον «έλεγχο» του Μίδα του ιδιωτικού κολοσσού και για το ποιος έχει το πάνω χέρι, στέλνοντας μήνυμα σε διάφορους άλλους εγχώριους κροίσους. Και επειδή όλα περιστρέφονται γύρω από την πολιτική, δεν περνούν απαρατήρητες οι μαζικές αντιδράσεις εξαγριωμένων αγοραστών κατοικιών και επενδυτών που ξέσπασαν την τελευταία εβδομάδα σε ορισμένες πόλεις, υπό τον φόβο γενικευμένης κοινωνικής αναταραχής.

Το κόμμα δίνει έμφαση στη χρηματοπιστωτική και κοινωνική σταθερότητα έναντι της μεγάλης ανάπτυξης.

∆εν πρέπει να αποκλείσουμε το σενάριο η παντοδύναμη Κίνα να αφήσει τον όμιλο Evergrande να αποτύχει εάν πιστεύει ότι μπορεί να σχεδιάσει μια «απαλή προσγείωση» για τον τομέα των ακινήτων. Το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα των 56 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κυριαρχείται από κρατικούς δανειστές, οι οποίοι δίνουν στην κυβέρνηση το δικαίωμα για εκτεταμένη εξουσία τόσο για να πιέσει τους δανειολήπτες όσο και για να διαχειριστεί τον αντίκτυπο των αθετήσεων. Αλλά το στοίχημα είναι τεράστιο.
Eίναι χαρακτηριστική η παράγραφος της ανάλυσης που δημοσιοποίησε το ∆ιεθνές Νομισματικό Ταμείο: «Πιστεύουμε ακόμη ότι η Κίνα διαθέτει τα εργαλεία και το περιθώριο από τη σκοπιά της πολιτικής για να αποτρέψει το ενδεχόμενο αυτή να μετατραπεί σε συστημική κρίση».

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι Αρχές μπορούν να βρουν ένα μέσον για να αποτρέψουν την πτώχευση της Evergrande και να δώσουν στους πιστωτές την ελπίδα ότι θα λάβουν τουλάχιστον κάτι ώστε να αποφευχθεί η πρόκληση κοινωνικής αναταραχής.
Επίσης, μία ενδεχόμενη αναδιάρθρωση θα επέτρεπε στις Αρχές να αναλάβουν τον έλεγχο ορισμένων τμημάτων της εταιρείας, ενώ η πτέρυγα των επενδύσεων θα σταματούσε τις δραστηριότητές της.

«Πιστεύω ότι μάλλον θα είναι μια διακριτική διάσωση, διότι δεν θέλουν να το πουν ευθέως “βρίσκομαι εδώ για να διοχετεύσω δισεκατομμύρια στους λογαριασμούς για να σας σώσω”», δηλώνει ο Κέλβιν Γουόνγκ της CMC Markets.

«Θεωρούμε ότι το Πεκίνο δεν θα αναγκαστεί να παρέμβει παρά σε περίπτωση μετάδοσης μεγάλης κλίμακας που θα οδηγούσε στην πτώχευση πολλών μεγάλων εταιρειών ακινήτων και σε ρίσκα για την οικονομία», αναφέρεται στην έκθεση.

«Η πτώχευση της Evergrande από μόνη της πιθανότατα δεν θα πυροδοτούσε ένα τέτοιο σενάριο». Tέλος, όπως τόνισε ο Ρομπ Καρνέλ, επικεφαλής του τομέα ερευνών για θέματα Ασίας – Ειρηνικού στην ING, η κινεζική κατασκευαστική έχει πράγματι πρόβλημα ταμειακής ρευστότητας, αλλά «είναι πραγματικά τραβηγμένο να μιλήσουμε για συστημικούς κινδύνους».

Το προφίλ

Η μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων της Κίνας με όρους κύκλου εργασιών δηλώνει παρουσία σε περισσότερες από 280 πόλεις. Απασχολεί 200.000 εργαζομένους και τροφοδοτεί εμμέσως 3.800.000 θέσεις εργασίας.

O πρόεδρος του ομίλου, o περιβόητος Xu Jiayin (Σου Τζιαγίν), είναι άνθρωπος με πολύ μεγάλη επιρροή στο Πεκίνο.

Εδώ και μία δεκαετία η Evergrande διαφοροποίησε τις δραστηριότητές της και πολλαπλασίασε τις εξαγορές. Ο όμιλος είναι ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Guangzhou FC.

Είναι, επίσης, παρών στην ανθηρή αγορά ειδών διατροφής και μεταλλικού νερού με τη μάρκα Evergrande Spring. Σχεδίαζε να ανοίξει πάρκα αναψυχής μεγαλύτερα από της Disney, επενδύοντας παράλληλα στον τουρισμό, στο Ίντερνετ και στην ψηφιακή οικονομία, στις ασφάλειες και στην υγεία.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βασίλειο αδιαφάνειας ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ – Η θυγατρική ΑΚΤΩΡ συνεργάζεται με την οικογενειακή εταιρεία του προέδρου της!

Βγαίνει στο σφυρί η κατοικία του mr Glou!

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ