Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Ευρωεκλογές με λίστα και όριο 5%

Μετά την ορκωμοσία της Βουλής το πρωί της Δευτέρας (στις 11.00 η εναρκτήρια συνεδρίαση) και την εκλογή Προέδρου (και των δέκα αντιπροέδρων) την Τρίτη, την Πέμπτη, 6 Ιουλίου, ξεκινά η τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Μετά το πέρας της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων, το Σάββατο 8 Ιουλίου, η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Η συζήτηση θα αρχίσει με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης από τον Πρωθυπουργό και σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, τους οποίους επικαλείται σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», πρόθεσή του είναι να δώσει εμβληματικό χαρακτήρα στην ομιλία που θα εκφωνήσει στη Βουλή, υπογραμμίζοντας την ιστορική διάσταση που έχει η νέα ισχυρή εντολή που έλαβε από τους πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σκιαγραφήσει τις τομές που θα γίνουν κατά τη διάρκεια της νέας τετραετίας και τις κορυφαίες προτεραιότητες του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησής του: αναμεσά τους, η συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα ξεκινήσει από την παρούσα Βουλή και θα ολοκληρωθεί από την επομένη και οι αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, που θα δρομολογηθούν επίσης στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο.

Τις διαδικασίες και την προετοιμασία εν γένει για την αναθεώρηση του Συντάγματος αναμένεται να αναλάβουν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γρηγόρη Τζιοβάρα για το «Πρώτο Θέμα», ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, και ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Φίλιππος Σπυρόπουλος (υπουργός Δικαιοσύνης στην πρόσφατη υπηρεσιακή κυβέρνηση).

Οι δυο τους θα αναλάβουν την αρχική επεξεργασία των προτάσεων που θα υποβληθούν εκ μέρους της κυβερνητικής παράταξης, καθώς βούληση του πρωθυπουργού είναι να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, άρα και της κοινωνίας.

Η διάθεση, εξάλλου, που εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης για συμφωνία στην αλλαγή του άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων – σημειώνεται στο δημοσίεμα- δημιουργεί αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος για να προχωρήσουν και άλλες αλλαγές.

Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ διαθέτουν αθροιστικά στη Βουλή 190 βουλευτές, αριθμός που διευκολύνει την επίτευξη της αυξημένης πλειοψηφίας των 3/5 (180 ψήφοι) για να προχωρήσει απρόσκοπτα η αναθεωρητική διαδικασία, η οποία, σε κάθε περίπτωση, θα ολοκληρωθεί από την επόμενη Βουλή.

Eυρωεκλογές  2024

Όσον αφορά τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, με το οποίο θα γίνουν οι προσεχείς ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2024, επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές, η εφημερίδα αναφέρεται σε δύο μείζονες αλλαγές που σχεδιάζονται στον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών. Ειδικότερα, η κυβέρνηση θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία έτσι ώστε:

-Πρώτον, να καταργηθεί ο σταυρός προτίμησης που ίσχυσε στις δύο τελευταίες ευρωεκλογές (του 2014 και του 2019) και είχε ως αποτέλεσμα να πλασαριστούν στις εκλόγιμες θέσεις πρόσωπα από τον καλλιτεχνικό χώρο που με βασικότερο προσόν την αναγνωρισιμότητα…

-Δεύτερον, να αυξηθεί στο 5% το όριο για την εκλογή ευρωβουλευτή από τα κόμματα που μετέχουν στην εκλογική διαδικασία, με στόχο να περιοριστεί ο αριθμός των κομματικών σχηματισμών και να αποφευχθεί τυχόν αντίστοιχος κατακερματισμός όπως αυτός που προέκυψε στις πρόσφατες βουλευτικές κάλπες και είχε ως αποτέλεσμα να λάβουν το εισιτήριο για τη νέα κοινοβουλευτική σύνθεση συνολικά οκτώ κόμματα.

Χαρακτηριστική η περίπτωση κοινοβουλευτικών κομμάτων με ελλιπή, όμως, στελέχωση των ψηφοδελτίων τους. Με αποτέλεσμα, εφόσον για κάποιον λόγο ένας από τους εκλεγμένους βουλευτές παραιτηθεί ή εκπέσει του αξιώματός του, να μην υπάρχει κανείς επιλαχών που να πάρει τη θέση του και έτσι για την πλήρωση της κενής έδρας θα χρειαστεί να γίνουν αναπληρωματικές εκλογές.

Οι «Σπαρτιάτες» για παράδειγμα, δεν είχαν καν ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ενώ στις περισσότερες περιφέρειες είχαν έναν και μόνο υποψήφιο. Προκειμένου να αποφευχθούν αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον, στην κυβέρνηση υπάρχουν σκέψεις να προβλεφθεί ένας ελάχιστος αριθμός υποψηφίων που μπορεί να έχει στα ψηφοδέλτιά του κάποιο κόμμα για να κατεβαίνει στις εκλογές.

Προς την ίδια κατεύθυνση, το όριο του 5% για την κατάληψη εδρών στη Ευρωβουλή θα επεκταθεί και στη Βουλή. Για να ισχύσουν, όμως, οι αλλαγές αυτές στις επόμενες εκλογές, στο Σύνταγμα προβλέπεται ότι πρέπει η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία να υπερψηφιστεί από 200 βουλευτές. Σε αντίθετη περίπτωση, η εφαρμογή τους θα μετατεθεί για τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση, κάτι που προβάλλει ως το πιθανότερο.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ