Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2025

Ευρωκοινοβούλιο: Καθολική καταδίκη της απόφασης τουρκικού δικαστηρίου για Οσμάν Καβάλα

Την καθολική αντίδραση των Ευρωβουλευτών συγκέντρωσε η πρόσφατη απόφαση τουρκικού δικαστηρίου να καταδικάσει σε ισόβια κάθειρξη τον ακτιβιστή και επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα.

Κατά τη διάρκεια επείγουσας συζήτησης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, οι Ευρωβουλευτές έκαναν λόγο για οπισθοδρόμηση στα θέματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου στην Τουρκία, ενώ κάποιοι ανέφεραν ότι με την κίνηση αυτή, η παρούσα τουρκική Κυβέρνηση έκλεισε την πόρτα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Λουκάς Φουρλάς ανέφερε στην παρέμβασή του ότι για ακόμα μια φορά μιλάμε για θέματα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και για εξόφθαλμη παραβίαση του κράτους δικαίου από το καθεστώς Ερντογάν.

«Η υπόθεση Καβάλα αποτελεί ακόμα μια απόδειξη με ποιον έχουμε να κάνουμε. Ένα φασιστικό καθεστώς, με ένα ηγέτη που δεν υπολογίζει τίποτα και κανένα», είπε.

Ανέφερε εξάλλου ότι πριν μερικές μέρες και ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Σενέρ Λεβεντ καταδικάστηκε από δικαστήριο της Άγκυρας, ερήμην, σε ένα χρόνο φυλάκιση «επειδή άκουσον άκουσον, προσέβαλε τον Ερντογάν» σημειώνοντας ότι αυτή είναι η Τουρκία που κτυπά την πόρτα της ΕΕ.

«Εισβολέας, κατακτητής, καταπατητής ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ένα καθεστώς που φιμώνει με βία κάθε φωνή αντίδρασης. Αυτή είναι η Τουρκία που το παίζει ειρηνοποιός στην ουκρανική κρίση προσδοκώντας και πάλι οφέλη και κέρδη από την ΕΕ», σημείωσε ο κ. Φουρλάς.

Είπε ότι δεν υπάρχει κανένα ελαφρυντικό όσο υπάρχει εκ μέρους μας ανοχή σε αυτή τη συμπεριφορά καθώς «ανοχή σημαίνει συνενοχή» ενώ κατέληξε, λέγοντας ότι ο ίδιος αρνείται να είναι συνένοχος.

Στην δική του παρέμβαση ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ και της Ομάδας Δημοκρατών και Σοσιαλιστών, Κώστας Μαυρίδης, σημείωσε ότι η Τουρκία είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, γεγονός που δεσμεύει την χώρα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το 2020, συνέχισε, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζήτησε την απελευθέρωση του Οσμάν Καβάλα αλλά η Τουρκία αρνείται να την εφαρμόσει και τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή.

Παρόμοιες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με τη φυλάκιση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, αντιμετωπίζονται επίσης με περιφρόνηση από την τουρκική δικαιοσύνη, συνέχισε ο κ. Μαυρίδης.

Είπε επίσης ότι παρόμοιας περιφρόνησης τυγχάνουν εκατοντάδες αποφάσεις του ίδιου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αφορούν πολίτες της Κύπρου ελληνικής καταγωγής, των οποίων τα θεμελιώδη δικαιώματα παραβιάζονται από το τουρκικό κράτος.

«Το βαρύ χέρι του κατασταλτικού καθεστώτος του Ερντογάν εκτείνεται ιδιαίτερα και ενάντια στην τουρκοκυπριακή κοινότητα στα κατεχόμενα της Κύπρου» είπε, αναφερόμενος επίσης στην καταδίκη, ερήμην, του δημοσιογράφου Σενέρ Λεβέντ από δικαστήριο της Άγκυρας, ενώ παρόμοια δίωξη είπε ότι έγινε και κατά του Σενέρ Ελτζίλ, του γενικού γραμματέα της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων.

Καταληκτικά, ο κ. Μαυρίδης απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διερωτώμενος αν μπορεί η Τουρκία, της οποίας το δικαστικό σύστημα είναι πολιτικό όργανο της Κυβέρνησης, να θεωρηθεί δημοκρατική χώρα.

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και της Ομάδας της Αριστεράς στο ΕΚ, Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, επέλεξε να κάνει την παρέμβασή του, παραφράζοντας ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ και σημειώνοντας ότι τόσο ο Οσμάν Καβάλα, όσο και ο Σενέρ Λεβέντ έλαβαν καταδικαστικές αποφάσεις κατ’ επιθυμία του Τούρκου Προέδρου.

«Ο Οσμάν Καβάλα καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη, γιατί το ήθελε ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ καταδικάζεται σε φυλάκιση, επειδή έτσι ήθελε ο Πρόεδρος Ερντογάν. Ο μεγάλος ποιητής Ναζίμ Χικμέτ δεν θα μπορούσε να το περιγράψει καλύτερα» είπε, σημειώνοντας ότι παραφράζει το ποίημα «Μικρόκοσμος» αφιερωμένο στον Καβάλα.

«Η Κωνσταντινούπολη είναι μια πόλη στην Τουρκία. Ο Οσμάν Καβάλα ένας άντρας στην Κωνσταντινούπολη. Και σας φέρνω τα νέα: Στην Τουρκία, στην πόλη της Κωνσταντινούπολης σταμάτησαν στο δρόμο του έναν άντρα που περπατούσε και τον αλυσοδέσανε…Θέλω να ξέρεις πως για εμένα το πιο εκπληκτικό, πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο είναι αυτός ο άνθρωπος που τον εμπόδισαν καθώς περπατούσε και που τον αλυσοδέσανε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κιζιλγιουρέκ.

Για πολιτική δίκη μίλησε ο Tomislav Sokol του ΕΛΚ ενώ αναφέρθηκε και στην ετυμηγορία του ΕΔΑΔ που αποφάνθηκε ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματα του Καβάλα, ζητώντας την αποφυλάκισή του, κάτι το οποίο, όπως είπε, δεν έγινε. Έχουμε μια δίκη με πολιτικά κίνητρα και χωρίς στοιχεία που να στηρίζουν την απόφαση, συμπλήρωσε.

Είπε επίσης ότι συνεκδικάστηκαν διαφορετικές υποθέσεις και πλέον υπάρχουν αμφιβολίες για το κράτος δικαίου και τη διαφάνεια στην Τουρκία.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν, συνέχισε, κατάφερε να ελέγξει τα ΜΜΕ και την πολιτική μέσω της υποτιθέμενης καταπολέμησης της τρομοκρατίας, για να σημειώσει καταληκτικά ότι η Άγκυρα πρέπει να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστων και Δημοκρατών Nacho Sánchez Amor αναφέρθηκε σε «τυφλή, εκδικητική μανία κατά του Καβάλα και άλλων επτά πολιτών» ενώ πρόσθεσε ότι το σύστημα στην Τουρκία «ελέγχεται από έναν μόνο άνθρωπο, χωρίς κανένα αντιστάθμισμα».

Η Κυβέρνηση της Τουρκίας αποφάσισε να δυναμιτίσει οποιαδήποτε προοπτική για την ενταξιακή πορεία της χώρας, είπε, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να ανοίξει η πόρτα της ενταξιακής διαδικασίας με αυτή την Τουρκία.

Πρέπει να απελευθερωθεί ο Καβάλα αν θέλουμε να υπάρχει κάποια ελπίδα δημοκρατίας στην Τουρκία, κατέληξε.

Η Katalin Cseh της Ομάδας Renew Europe είπε ότι δεν είναι δυνατόν να αποκαλούμε την Τουρκία υποψήφια για ένταξη χώρα και πρόσθεσε ότι μιλάμε για τρομερή οπισθοχώρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Sergey Lagodinsky της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών διερωτήθηκε γιατί αποφάσισε να προχωρήσει σε μια τέτοια απόφαση η Τουρκία. Μίλησε για «αυθαιρεσία του πολιτικού συστήματος» στην χώρα και είπε ότι η απόφαση αυτή είναι άλλο ένα καμπανάκι.

Ο Bernhard Zimniok από την Ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας παρομοίασε τον Καβάλα με τον Τζωρτζ Σόρος, λέγοντας πως είναι «εχθρός της κοινωνίας των πολιτών», αλλά, όπως είπε, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταδικαστεί. Δεν υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, είπε ενώ κατέληξε, λέγοντας ότι η Τουρκία και ο Ερντογάν δεν έχουν καμία απολύτως θέση στην ΕΕ.

Η ψηφοφορία για το θέμα θα διεξαχθεί αύριο, Πέμπτη, στην Ολομέλεια του ΕΚ.

Πηγή: Euronews

Διαβάστε επίσης

Καταδίκη Οσμάν Καβαλά: Η Άγκυρα καταδικάζει την ενέργεια της Γερμανίας να καλέσει στο ΥΠΕΞ τον Τούρκο πρεσβευτή

Ερντογάν: “Ο Οσμάν Καβαλά ήταν ο ‘Σόρος της Τουρκίας’ που βρισκόταν πίσω από τις ταραχές στο πάρκο Γκεζί”

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ