Η ΕΕ συμβουλεύει τους πολίτες της να αποθηκεύουν αρκετά τρόφιμα, νερό και είδη πρώτης ανάγκης για 72 ώρες ως μέρος μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής που στοχεύει στην αύξηση της ετοιμότητας για καταστροφικές πλημμύρες και πυρκαγιές, πανδημίες και στρατιωτικές επιθέσεις.
Περιγράφοντας την πρώτη της στρατηγική ετοιμότητας , η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι θέλει να ενθαρρύνει τους πολίτες να λάβουν «προληπτικά μέτρα για να προετοιμαστούν για κρίσεις, όπως η ανάπτυξη οικιακών σχεδίων έκτακτης ανάγκης και η αποθήκευση βασικών προμηθειών».
Η στρατηγική εμπνεύστηκε εν μέρει τα σχέδια της Γερμανίας και των σκανδιναβικών χωρών , οι οποίες έχουν διανείμει φυλλάδια δημόσιας πληροφόρησης και επινόησαν εφαρμογές που συμβουλεύουν τους ανθρώπους τι να κάνουν σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης ή άλλης εθνικής κρίσης.
«Λέμε στα κράτη μέλη: 72 ώρες αυτάρκειας είναι αυτό που προτείνουμε», είπε στους δημοσιογράφους η Hadja Lahbib, η Ευρωπαία επίτροπος για την ετοιμότητα και τη διαχείριση κρίσεων. Ερωτηθείσα για το τι πρέπει να αποθηκεύσουν οι πολίτες, αναφέρθηκε σε βίντεο στα social media της , στο οποίο παρουσιάζει μια τσάντα έκτακτης ανάγκης.
Η Lahbib εμφανίζεται στο βίντεο να παρουσιάζει το απόθεμά της για έκτακτη ανάγκη, όπως έγγραφα ταυτότητας σε αδιάβροχο περίβλημα, κονσέρβες, εμφιαλωμένο νερό, σπίρτα, ένα ελβετικό μαχαίρι, μετρητά, τραπουλόχαρτα, φάρμακα και ένα μικρό ραδιόφωνο.
Η στρατηγική σχεδιάστηκε για να διασφαλίσει καλύτερο συντονισμό της ΕΕ και ευαισθητοποίηση του κοινού ως απάντηση σε μια σειρά πιθανών κινδύνων, όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επιδεινώνονται από την κλιματική κρίση, τις πανδημίες, τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και τις στρατιωτικές εισβολές. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για μεγάλης κλίμακας επεισόδια και κρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας ένοπλης επίθεσης, που επηρεάζει ένα ή περισσότερα κράτη μέλη», αναφέρει το έγγραφο.
Η Επιτροπή ζητά επίσης να θεσμοθετηθεί μια πανευρωπαϊκή ημέρα ετοιμότητας για την ευαισθητοποίηση. για να μπει το θέμα στα σχολικά προγράμματα. και για μια «στρατηγική αποθήκευσης αποθεμάτων» της ΕΕ για τη διασφάλιση επαρκών προμηθειών πρώτων υλών, καταφυγίων, γεννητριών και «δυνητικά» τροφίμων και νερού.
Ενώ η ΕΕ δεν έχει εξουσίες σε στρατιωτικές ή στρατιωτικές ένστολες υπηρεσίες, έχει διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην αντιμετώπιση κρίσεων από τότε που η πανδημία Covid οδήγησε στις άνευ προηγουμένου κοινές αγορές εμβολίων και ιατρικού εξοπλισμού. Τώρα θέλει να προχωρήσει παραπέρα αφού μια έκθεση του πρώην Φινλανδού προέδρου Sauli Niinistö πέρυσι διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε «σαφές σχέδιο» για το τι θα έκανε η ΕΕ «σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης εναντίον ενός κράτους μέλους». Ο Nïïnistö, ειδικός σύμβουλος της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, δήλωσε ότι η ΕΕ ήταν καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει κρίσεις και καταστροφές από ό,τι πριν από πέντε χρόνια, αλλά χρειαζόταν αλλαγή νοοτροπίας και περισσότερο σχεδιασμό για να προβλέψει τις κρίσεις.
Τα σχέδια είναι πιθανό να προκαλέσουν ποικίλες αντιδράσεις από τα κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία αντιλαμβάνονται τις απειλές με διαφορετικούς τρόπους. Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετονόμασε τα σχέδια στρατιωτικών δαπανών της σε «Ετοιμότητα 2030», αντί για Επανοπλισμός της Ευρώπης , μετά από καταγγελίες των ηγετών της Ιταλίας και της Ισπανίας, οι οποίοι υποστήριξαν ότι ο ορισμός αυτός ενέχει τον κίνδυνο να αντιδράσουν αρνητικά οι πολίτες.
Αντίθετα, οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης έχουν πρωτοστατήσει στον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης . Οι σουηδικές αρχές συνιστούν στους πολίτες να διατηρούν στο σπίτι αποθέματα νερού, τρόφιμα πλούσια σε ενέργεια, κουβέρτες και εναλλακτική θέρμανση, καθώς και ένα ραδιόφωνο που λειτουργεί με μπαταρίες. Η Νορβηγία συμβουλεύει τους ανθρώπους να εφοδιάζονται με απαραίτητα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των δισκίων ιωδίου σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος. Τα γερμανικά νοικοκυριά έχουν παροτρυνθεί να προσαρμόσουν τα δικά τους κελάρια, γκαράζ ή αποθήκες για χρήση ως καταφύγια, ενώ οι οικοδόμοι θα είναι νομικά υποχρεωμένοι να περιλαμβάνουν ασφαλή καταφύγια σε νέα σπίτια – όπως έχει ήδη κάνει η Πολωνία.
Η Roxana Mînzatu, αντιπρόεδρος της Επιτροπής, απάντησε στις κατηγορίες για τρομοκρατία, παρομοιάζοντας την ετοιμότητα με την ασφάλιση έναντι ατυχήματος: «Δεν σημαίνει πολλά περισσότερα από το γεγονός ότι θέλετε να είστε προετοιμασμένοι και θέλετε να ελαχιστοποιήσετε τη ζημιά, το κόστος, την ταλαιπωρία που μπορεί να υποστείτε».
Η Minzatu, η οποία παραδέχτηκε ότι δεν είχε απόθεμα τριών ημερών, αναφέροντας τον τρόπο ζωής της είπε ότι το μέρισμα της ειρήνης είχε δώσει στους ανθρώπους την αίσθηση ότι «δεν πρόκειται να συμβεί σε εμάς» παρά το γεγονός ότι είδαν καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα ή πλημμύρες στην Ισπανία. «Είμαι ένα καλό παράδειγμα του τι πρέπει να κάνουμε», είπε.
Η Lahbib, η οποία είπε ότι εναπόκειται στα κράτη μέλη να καθορίσουν τι χρειάζεται «με βάση τη γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση στην οποία βρίσκονται».
Ο Βέλγος επίτροπος σημείωσε ότι στη Φινλανδία οι νέοι διδάσκονταν πώς να χειρίζονται ένα όπλο, “αλλά δεν νομίζω ότι θα είχατε κάτι τέτοιο εδώ στο Βέλγιο ή στη Γαλλία. Διαφέρει από τη μια χώρα στην άλλη, αλλά μπορούμε να μάθουμε ο ένας από τον άλλο.”
Η στρατηγική δημοσιεύτηκε την ημέρα αφότου το υπουργείο Άμυνας της Δανίας ανακοίνωσε ότι προωθεί σχέδια για εισαγωγή στρατιωτικής θητείας για τις γυναίκες κατά δύο χρόνια.
Οι γυναίκες που θα κλείσουν τα 18 μετά την 1η Ιουλίου 2025 θα μπορούσαν να κληθούν να συμμετάσχουν σε ετήσια ψηφοφορία από το επόμενο έτος για να καθορίσουν εάν πρέπει να εκπληρώσουν υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, κάτι που ήδη απαιτείται από τους άνδρες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Γερμανία καταρτίζει λίστα με καταφύγια εν μέσω εντάσεων στη Ρωσία
Δελτία με κουπόνια για σίτιση και έτοιμα καταφύγια στα σχέδια της Γερμανίας για ενδεχόμενο πόλεμο