Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2024

Ευρωπαϊκή Ένωση: Διεύρυνση των κυρώσεων κατά Λευκορωσίας

Τη διεύρυνση του καθεστώτος κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. Βάσει των νέων κριτηρίων που εισήχθησαν, στο στόχαστρο της Ε.Ε. στο πλαίσιο του πέμπτου πακέτου κυρώσεων μπαίνουν πλέον άτομα και οντότητες που συμμετέχουν στην προώθηση παράτυπων διελεύσεων μεταναστών από τη Λευκορωσία προς εδάφη της Ε.Ε.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, οι σχετικές ομάδες εργασίας επεξεργάζονταν πιθανούς στόχους για νέα περιοριστικά μέτρα εδώ και ένα μήνα εν αναμονή αυτής της απόφασης – κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως η διαδικασία επιβολής τους θα προχωρήσει αρκετά γρήγορα.

Η απόφαση «αντανακλά την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταθεί απέναντι στην εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς», δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ, χαρακτηρίζοντας τις πρακτικές του καθεστώτος Λουκασένκο «απάνθρωπες και παράνομες». Η κατάσταση στα ευρωπαϊκά σύνορα, ειδικά της Πολωνίας, με τη Λευκορωσία, παραμένει πάντως εξαιρετικά τεταμένη και τα άμεσα εμπλεκόμενα κράτη-μέλη έχουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπρέλιους Λαντσμπέργκις είπε ότι θα εξεταστεί ως μέρος ενός ενδεχόμενου έκτου πακέτου κυρώσεων, αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση, η δυνατότητα επιβολής τομεακών οικονομικών κυρώσεων στη Λευκορωσία. Ο κ. Λαντσμπέργκις τόνισε ότι σε τομείς όπως η καπνοβιομηχανία το εύρος των κυρώσεων που επιβλήθηκαν δεν ήταν το επιθυμητό για να ασκήσει πραγματική πίεση στο καθεστώς. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στις διαπραγματεύσεις σχετικά με τη ζωτικής σημασίας βιομηχανία ποτάσας, που συμπεριλήφθηκε στο τέταρτο πακέτο κυρώσεων, το 80% των προϊόντων εξαιρέθηκε από τα μέτρα.

 

Ο Λιθουανός ΥΠΕΞ τόνισε επίσης ότι του προκαλούν «μεγάλη ανησυχία» όσοι παρουσιάζουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν ως «μέρος της λύσης» στην τρέχουσα κρίση. «Ο Πούτιν είναι μέρος του προβλήματος» τόνισε, ασκώντας έμμεση κριτική στην απόπειρα της Άγκελα Μέρκελ να επιστρατεύσει τον Ρώσο πρόεδρο για να πετύχει την αλλαγή πλεύσης του Αλεξάντρ Λουκασένκο. Αναφερόμενος μάλιστα στη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, είπε ότι «δεν γνωρίζουμε» αν η Μόσχα θα επιχειρήσει να επιτεθεί στη χώρα αυτή καθώς η προσοχή της Ε.Ε. είναι στραμμένη στα σύνορα με τη Λευκορωσία ή αν θα επιχειρήσει να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στη Λευκορωσία. «Τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται σε ίση απόσταση από τα σύνορα της Ουκρανίας και από αυτά της Λευκορωσίας», τόνισε, αναφέροντας ότι μέλη των ρωσικών ειδικών δυνάμεων προσγειώθηκαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας σε λευκορωσικό έδαφος. «Μπορεί σύντομα να δούμε τους Λευκορώσους συνοριοφύλακες να αντικαθίστανται από αξιωματικούς της FSB [των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών]», είπε.
Τέλος, ο Λιθουανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «πραγματικά ενθαρρυντικά» τα νέα από τις αεροπορικές εταιρείες τρίτων χωρών που έλαβαν μέτρα την περασμένη εβδομάδα για τη διακοπή των ροών μεταναστών προς το Μινσκ. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς συνέχισε σήμερα την περιοδεία του στις εμπλεκόμενες χώρας επισκεπτόμενος το Ιράκ, όπου θα προσγειωθεί στις 18 Νοεμβρίου η πρώτη πτήση με επιστρέφοντες μετανάστες από τη Λευκορωσία.

Όπως προειδοποίησε ωστόσο ο κ. Λαντσμπέργκις, το καθεστώς Λουκασένκο ήδη αναζητά εναλλακτικές διόδους για να συνεχίσει την πίεση προς τα σύνορα της Ε.Ε. Η χώρα του, συνεπώς, προτείνει ως μέτρο «που θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα» να επιβληθούν κυρώσεις σε αεροδρόμιο και σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών εδάφους σε αεροσκάφη.

Διαβάστε ακόμη 

Μπορέλ σε Λευκορωσία: «Οι άνθρωποι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως όπλα»

ΟΗΕ: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ