Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Νέο όργανο δεοντολογίας για την αντιμετώπιση της διαφθοράς σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Πέμπτη ένα νέο όργανο δεοντολογίας για τον καθορισμό προτύπων συμπεριφοράς σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, η εικόνα των οποίων έχει αμαυρωθεί από το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο εμπλέκονται τρίτες χώρες όπως το Κατάρ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το 60% των Ευρωπαίων είναι δυσαρεστημένο με τον τρόπο που η ΕΕ αντιμετωπίζει τη διαφθορά.

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνη για θέματα κράτους Δικαίου, δήλωσε  ότι κατανοεί απόλυτα γιατί οι άνθρωποι σκέφτονται έτσι και εξήγησε πώς προσπαθούν τώρα να αλλάξουν πορεία.

«Τι σκέφτονται οι άνθρωποι για εμάς. Νομίζω ότι πρέπει να γνωρίζουν τους κανόνες σχετικά με τα ταξίδια, τα δώρα, τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, το τι κάνουν οι πολιτικοί μετά τη λήξη της θητείας τους. Λοιπόν, νομίζω ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να βλέπουν σαφείς κανόνες (…) Το όργανο δεοντολογίας θα καλύψει τα κενά. Η στέγη πάνω από όλα τα θεσμικά όργανα και όλη η δουλειά πάνω στα ενιαία πρότυπα θα αντανακλάται στη συνέχεια στο έργο κάθε οργάνου», δήλωσε η Βέρα Γιούροβα.

Το νέο όργανο αναμένεται να θέσει πρότυπα που θα περιλαμβάνουν την αποδοχή δώρων, φιλοξενίας ή ταξιδιών, τη συνάντηση με λομπίστες, τα οικονομικά συμφέροντα

Ωστόσο, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της κοινωνίας των πολιτών, καθώς δεν θα έχει ερευνητικές εξουσίες.

«Προς το παρόν φαίνεται ότι το Σώμα Δεοντολογίας δεν θα έχει πραγματική εξουσία. Έτσι, θα είναι… χωρίς δόντια. Δυστυχώς θεωρούμε ότι θα έπρεπε να υπάρχουν εξουσίες επιβολής κυρώσεων και έρευνας, κάτι που δεν ισχύει προς το παρόν. Έτσι, φαίνεται να είναι περισσότερο τεχνική θα έλεγα», λέει η Σάρι Χιντς, υπεύθυνη πολιτικής της οργάνωσης Διεθνούς Διαφάνειας.

Το νέο όργανο με εκπροσώπους από τα θεσμικά όργανα και πέντε ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες θα προσπαθήσει να συμφωνήσει κοινά πρότυπα πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Qatargate: Ο δικαστής-ανακριτής, Μισέλ Κλεζ παραμένει επικεφαλής των ερευνών για το σκάνδαλο διαφθοράς

Σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο: Υπέρ της άρσης ασυλίας Κοτσολίνο – Ταραμπέλα η ολομέλεια

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ