Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ευρωπαϊκή περιοδεία ξεκινά ο Πρόεδρος της Κίνας

Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ αναμένεται το Σάββατο στην Ολλανδία, απ’ όπου θα αρχίσει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ευρώπη,την ώρα που η ήπειρος γνωρίζει τη χειρότερη διπλωματική κρίση της μετά τον Ψυχρό Πόλεμο με την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία.

Ο κινέζος πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, θα φθάσει στην Ολλανδία το μεσημέρι (13:00 ώρα Ελλάδας) για μια επίσημη επίσκεψη, στη διάρκεια της οποίας θα συναντήσει τον βασιλιά Γουλιέλμο-Αλέξανδρο και τη σύζυγό του Μάξιμα, καθώς και τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Ο Σι θα συνοδεύεται από τη σύζυγό του, τη δημοφιλή τραγουδίστρια και στρατηγό του κινεζικού στρατού Πενγκ Λιγιουάν, και από περίπου 200 επιχειρηματίες, οι οποίοι πρόκειται να συμμετάσχουν αύριο, Κυριακή, σ’ ένα σινο-ολλανδικό οικονομικό φόρουμ και στη συνέχεια να υπογράψουν πολλές εμπορικές συμφωνίες στη Γαλλία.

Το φόρουμ αυτό θα πραγματοποιηθεί την παραμονή μιας συνάντησης της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών – Βρετανία, Γαλλία, Καναδάς, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία και ΗΠΑ – με θέμα τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, η οποία επικρίνεται από τη Δύση σχετικά με την Κριμαία.

Το Πεκίνο, το οποίο επιδεικνύει ευμενή ουδετερότητα έναντι της Μόσχας, απείχε το περασμένο Σάββατο κατά την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την καταδίκη του δημοψηφίσματος στην Κριμαία. Το σχέδιο απόφασης εγκρίθηκε από όλα τα άλλα μέρη, αλλά εμποδίστηκε από το βέτο της Ρωσίας.

Τη θέση αυτή ο πρόεδρος Σι θα πρέπει να υπερασπιστεί ενώπιον του Μπαράκ Ομπάμα, τον οποίο πρόκειται να συναντήσει στη Χάγη, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια.

Αυτή η σύνοδος κορυφής για την Πυρηνική Ασφάλεια (NSS), η οποία οργανώθηκε για τη Δευτέρα και την Τρίτη με πρωτοβουλία του Μπαράκ Ομπάμα, θα συγκεντρώσει περισσότερους από 50 ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίοι θα συζητήσουν τα μέσα για να αποφευχθούν τρομοκρατικές πυρηνικές επιθέσεις.

Η πυρηνική ασφάλεια βρίσκεται στο κέντρο της πολιτικής κληρονομιάς που θέλει να αφήσει ο Μπαράκ Ομπάμα: το 2009 είχε διαβεβαιώσει πως η πυρηνική τρομοκρατία είναι “η πιο άμεση και η πιο ακραία απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια.

Ο Σι Τζινπίνγκ πρόκειται επίσης να ασχοληθεί με την κρίση στην Ουκρανία κατά τις συζητήσεις που πρόκειται να έχει κυρίως με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και το γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τους οποίους θα συναντήσει στη διάρκεια της ευρωπαϊκής περιοδείας του.

Η Ουκρανία είναι ένα θέμα ευαίσθητο για την Κίνα: από τη μια πλευρά το Πεκίνο υπερασπίζεται παραδοσιακά την εδαφική ακεραιότητα των χωρών, από την άλλη επιδεικνύει αλληλεγγύη προς τη Μόσχα, την οποία θεωρεί σύμμαχο εναντίον της Ουάσινγκτον.

Πολυάριθμες εντάσεις, κυρίως γύρω από κατηγορίες για κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο, φέρνουν αντιμέτωπες τις ΗΠΑ με την Κίνα.

Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένους εμπειρογνώμονες, το Πεκίνο δεν πρόκειται να κάνει σημαντικές δηλώσεις σχετικά με την Ουκρανία.

Ο Σι Τζινπίνγκ αναμένεται το βράδυ της Τρίτης στη Γαλλία για μια επίσημη επίσκεψη στο πλαίσιο της 50ης επετείου της αναγνώρισης της Λαϊκής Κίνας από τον στρατηγό Ντε Γκολ. Στη συνέχεια θα μεταβεί την Παρασκευή στο Βερολίνο και την επόμενη Κυριακή στις Βρυξέλλες για μια διήμερη επίσκεψη.

Την 1η Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επίσκεψη κινέζου προέδρου στους ευρωπαϊκούς θεσμούς των Βρυξελλών, καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρώτης οικονομικής εταίρου της Κίνας

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ