Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Ευρωπαϊκή συμφωνία για την απαγόρευση προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας

Οι συννομοθέτες της ΕΕ κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία την Τρίτη (5 Μαρτίου) σχετικά με τους κανόνες που θα απαγορεύσουν τα προϊόντα τα οποία προέρχονται από καταναγκαστική εργασία από τις αγορές εισαγωγών και εξαγωγών του μπλοκ, ανατρέποντας έτσι τις προσδοκίες ότι ο νόμος θα αποτύγχανε να περάσει εντός της τρέχουσας νομοθετικής θητείας μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των εκπροσώπων των 27 κρατών μελών ολοκληρώθηκαν σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα, αφού ξεκίνησαν μόλις στις 30 Ιανουαρίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε τις εργασίες για τον νομοθετικό φάκελο το 2022 με αφορμή τις αυξανόμενες εκκλήσεις των ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς περίπου 28 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υπόκεινται σε καταναγκαστική εργασία.

Ο νόμος ρυθμίζει τις καταχρήσεις που εντοπίζονται στην αλυσίδα εφοδιασμού των εμπορεύσιμων προϊόντων, αλλά θα διερευνά επίσης τα προϊόντα που συνδέονται με κρατικά προγράμματα τα οποία διαπιστώνεται ότι παραβιάζουν τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μια από τις πιο προβεβλημένες υποθέσεις των τελευταίων ετών ήταν το σύστημα καταναγκαστικής εργασίας που αξιολογήθηκε το 2022 από το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) στην κινεζική περιοχή Xinjiang, όπου οι κινεζικές αρχές διαπιστώθηκε ότι πραγματοποίησαν εκτεταμένες παραβιάσεις κατά της μουσουλμανικής εθνικής μειονότητας των Ουιγούρων.

Η απαγόρευση της καταναγκαστικής εργασίας στην Ευρώπη θα τεθεί σε ισχύ το νωρίτερο το 2027, μετά από μια τριετή περίοδο χάριτος – και η εφαρμογή της θα βασίζεται σε αξιολογήσεις που θα διενεργούνται είτε από τις εθνικές αρχές είτε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εάν οι φερόμενες παραβιάσεις λαμβάνουν χώρα εκτός της επικράτειας της ΕΕ.

Η τελική απόφαση σχετικά με την απαγόρευση, την απόσυρση ή την αναστολή ενός προϊόντος θα λαμβάνεται από την αρχή που διενήργησε την έρευνα – και θα ισχύει για όλα τα άλλα κράτη μέλη όπου το προϊόν διακινείται, βάσει της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΗΠΑ: Στο στόχαστρο δύο εταιρείες με έδρα την Κίνα για πρακτικές καταναγκαστικής εργασίας

ΕΔΑΔ: Καταδικαστική απόφαση για την καταναγκαστική εργασία στις φυτείες φράουλας στη Μανωλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ