Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

«Ευρωπαίοι μη μιλάτε στους Ταλιμπάν», λέει η πρώην Δήμαρχος στο Αφγανιστάν

Ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες δημάρχους στο Αφγανιστάν, η νεότερη που εξελέγη σε ηλικία 26 ετών. Οι απειλές, οι πολλές απόπειρες δολοφονίας και η δολοφονία του πατέρα της δεν εμπόδισαν τη Ζαρίφα Γκαφάρι να κάνει τη δουλειά της. Όμως, τον περασμένο Αύγουστο, αφού οι Ταλιμπάν ανέβηκαν στην εξουσία, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα της.

«Την ημέρα που έπεσε η Καμπούλ, είδα πώς άλλαξαν όλα μέσα στο Χάουαρντ, ήταν ένα σοκ. Είναι ένα σοκ, και θα παραμείνει ένα σοκ», είπε στο Euronews.

Κατάφερε να ξεφύγει με την οικογένειά της κρυμμένη σε ένα αυτοκίνητο. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, κρυβόταν στο πάτωμα του αυτοκινήτου, καλύπτοντας τον εαυτό της κάθε φορά που περνούσαν από ένα σημείο ελέγχου των Ταλιμπάν. Τελικά κατάφερε να φτάσει στη Γερμανία.

«Προσπαθούσα να πείσω την οικογένειά μου να με αφήσει να είμαι εκεί. Προσπαθούσα τουλάχιστον να βρω έναν τρόπο να μην φύγουμε, καταλαβαίνετε; Και περίμενα να έχω τουλάχιστον ένα μικρό μήνυμα για να μπορέσω να μείνω. Αλλά ποτέ δεν συνέβη. Έπρεπε να φύγω. Και τη στιγμή που επιβιβαζόμουν στο αεροπλάνο, ήταν πιο δύσκολο από την απώλεια του πατέρα μου. Όταν επιβιβαζόμουν στο αεροπλάνο, άφηνα όλα τα μέλη της οικογένειάς μου, ένα μεγάλο μέλος της οικογένειάς μου, που είναι το έθνος μου, το Αφγανιστάν, που είναι οι συμπατριώτες μου, οι γυναίκες και τα παιδιά μου σε μια μεγάλη φωτιά και τους έβλεπα από τόσο μακριά να καίγονται στο αρχείο και να μην μπορώ να κάνω τίποτα», είπε.

Τώρα, προσπαθεί να πιέσει την διεθνή κοινότητα για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν. Η Ζαρίφα βρέθηκε στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην “Κατάσταση της Ευρώπης”, ένα συνέδριο που διοργανώθηκε από τους “φίλους της Ευρώπης”. Και στέλνει ένα μήνυμα στη Δύση.

«Σταματήστε να μιλάτε με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν. Τους δίνει αναγνώριση και τους δίνει δύναμη. Και τους δίνει το κίνητρο να δουλέψουν ό,τι θέλουν να κάνουν στο Αφγανιστάν. Και αν δώσετε απευθείας χρήματα, πώς ξέρετε ότι θα τα χρησιμοποιήσουν για το καλό του λαού;», τόνισε.

Το όνειρο της Ζαρίφα είναι να επιστρέψει στο Αφγανιστάν μια μέρα. Αλλά μέχρι τότε, θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών.

Πηγή: Euronews

Διαβάστε ακόμη 

Οι Αφγανές γυναίκες, ο Αλεξέι Ναβάλνι και η Τζανίν Ανιές υποψήφιοι για το Βραβείο Ζαχάρωφ

Οι Ταλιμπάν καλούν τις γυναίκες να επιστρέψουν στις δουλειές τους, αφού τα βρήκαν… “δύσκολα”

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ