Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025

Ευρωβαρόμετρο: Οι Έλληνες θεωρούμε ότι έχουμε ωφεληθεί από την ΕΕ, αλλά…

Εντυπωσιακή διάσταση απόψεων σχετικά με τα οφέλη που έχουν προκύψει από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ δείχνουν τα στοιχεία από το τελευταίο ευρωβαρόμετρο – Το 70% των Ελλήνων ζητεί ένα ισχυρότερο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μια εντυπωσιακή διάσταση απόψεων σχετικά με τα οφέλη που έχουν προκύψει από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνουν τα στοιχεία από το τελευταίο ευρωβαρόμετρο που δημοσιεύεται σήμερα 8 Φεβρουαρίου, καθώς παρόλο που οι Έλληνες θεωρούμε ότι έχουμε ωφεληθεί από τη συμμετοχή μας στην ΕΕ, παράλληλα καταγράφουμε αρνητικό ρεκόρ στην εμπιστοσύνη μας απέναντι σε αυτήν, ενώ την ίδια στιγμή ζητούμε την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ! 


Η Ελλάδα έχει ωφεληθεί από την συμμετοχή της στην ΕΕ

Στην Ελλάδα, οι θετικές και οι ουδέτερες γνώμες, αναφορικά με την συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ, ισοψηφούν στο 42%, ενώ οι αρνητικές περιορίζονται στο 15%. Ωστόσο, η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών (63%) πιστεύει ότι η χώρα έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην ΕΕ. Την ίδια στιγμή μόλις το 34% των Ελλήνων πολιτών δηλώνει ικανοποιημένο από την δημοκρατική λειτουργία της ΕΕ (σε αντίθεση με το 84% των Ιρλανδών και το 72% των Δανών πολιτών) ενώ παράλληλα το 70% των Ελλήνων πολιτών επιθυμεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στο μέλλον, ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου (58%).

Όπως αποτυπώνεται στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, περισσότερο από το ένα τρίτο των Ευρωπαίων πολιτών (32%) επιλέγει τη δημοκρατία ως την κορυφαία ευρωπαϊκή αξία που πρέπει να υπερασπιστεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ ακολουθεί η ελευθερία του λόγου και της σκέψης (27%) και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΕΕ και παγκοσμίως (25%). Στην Ελλάδα, η προστασία του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας ισοβαθμούν ως αξίες που πρέπει να υπερασπιστεί το Κοινοβούλιο, με 39% και 38% αντίστοιχα.

Αναφορικά με τις πολιτικές με τις οποίες που θα πρέπει να ασχοληθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι Ευρωπαίοι πολίτες συνεχίζουν να θεωρούν τη δημόσια υγεία ως κορυφαία προτεραιότητα, σε ποσοστό 42%, ακολουθούμενη με μικρή διαφορά από την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (40%) και τη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής (39%), ενώ οι νέοι θέτουν πρώτη στη λίστα τους την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Στην ίδια ερώτηση, το 65% των Ελλήνων επέλεξε την υποστήριξη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (58%) και τη δημόσια υγεία (56%).

Μεγάλο το ενδιαφέρον για πληροφόρηση σχετικά με την ΕΕ

Αύξηση καταγράφεται και στο ενδιαφέρον των Ευρωπαίων πολιτών να πληροφορούνται περισσότερο από τα μέσα ενημέρωσης για τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βάσει των στοιχείων της συγκεκριμένης έρευνας, προκύπτει ότι το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων πολιτών να μάθουν περισσότερα για το έργο της ΕΕ παραμένει συνεχές. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 43% των ερωτηθέντων ενδιαφέρεται περισσότερο για πληροφορίες σχετικά με ττον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται συγκεκριμένα τα κονδύλια της ΕΕ. Οι πολίτες επιθυμούν επίσης να μάθουν περισσότερα για τις συγκεκριμένες συνέπειες της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στη χώρα τους (30%), για τις συγκεκριμένες δραστηριότητες των εθνικών ευρωβουλευτών τους (29%), καθώς και για το τι κάνει η ΕΕ για να ξεπεραστεί η πανδημία (29%).

Στην Ελλάδα, ένας στους δύο επιθυμεί να μάθει περισσότερα για τις επιπτώσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στη χώρα του (53%), τους τρόπους με τους οποίους η ΕΕ έχει αλλάξει ριζικά τα ελληνικά δεδομένα (52%), καθώς και πώς δαπανώνται συγκεκριμένα τα κονδύλια της ΕΕ (52%). Ακόμη, το 48% ενδιαφέρεται να μάθει για τα δικαιώματα του ως πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ίδιο ποσοστό αναρωτιέται τι κάνει η ΕΕ για να ξεπεραστεί η πανδημία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καταστήσει σαφές ότι η εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ θα πρέπει να βασίζεται σε σαφή και εγκεκριμένα σχέδια, να υπόκειται σε έλεγχο με συνέπεια και διαφάνεια και να εξαρτάται από τον σεβασμό των βασικών δημοκρατικών αξιών μας.

Το 70% των Ελλήνων ζητεί ένα ισχυρότερο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η υποστήριξη των πολιτών προς την ΕΕ και το ΕΚ ειδικότερα αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η πλειοψηφία των πολιτών της ΕΕ (58%) επιθυμεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στο μέλλον, ενώ το ποσοστό των πολιτών της ΕΕ που έχουν θετική άποψη για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (36%) αυξήθηκε κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκρισή με το 2015, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης κατά 3 μονάδες από το 2019. Το 45% των ερωτηθέντων έχει ουδέτερη άποψη για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μόνο το 17% έχει αρνητική εικόνα. Το 70% των Ελλήνων, ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ζητά πιο ισχυρό ρόλο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Περίπου ένας στους δύο πολίτες στη χώρα μας έχει ουδέτερη εικόνα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (48%) ενώ οι υπόλοιποι διαμοιράζονται εξίσου μεταξύ της αρνητικής (24%) και της θετικής εικόνας (26%).

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ